USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку вперше відправили богослужіння на честь Різдва 25 грудня

25 Грудня 2019 22:36
У Волинській єпархії Православної церкви України вперше відбулося богослужіння на честь Різдва 25 грудня, за новоюліанським календарем.

Про це повідомляє Еспресо.

Місцем його проведення став Свято-Троїцький кафедральний собор ПЦУ в Луцьку, організатор – Волинська єпархія. Різдвяна літургія почалася в середу, 25 грудня, о 10:00. Очолив богослужіння митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич).

У першому Різдвяному богослужінні ПЦУ за новоюліанським календарем взяв участь ще один архієрей ПЦУ – єпископ Херсонський і Каховський Борис (Харко).

Владика Михаїл, запрошуючи до літургії, зазначав, що «розпочинати різдвяні святкування можна вже цього дня, акцентуючи увагу не на конкретній даті, а на події про прихід у світ Спасителя та на періоді від 25 грудня до 7 січня».

На богослужінні у Троїцькому храмі були присутні сотні православних вірян, і не лише з Луцька. За словами присутнього на літургії отця Сергія, відзначити Різдво за новоюліанським календарем прийшли близько двох третин парафіян, які приходять на Різдвяну службу 7 січня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Луцк Показати IP 26 Грудня 2019 01:32
Деман
123 Показати IP 26 Грудня 2019 06:25
Митрополит та сотня його прихильників на цілий 250 тисячний Лукцьк. Робіть висновки...
ігор луцький до 123 Показати IP 26 Грудня 2019 10:24
А нам взагалі начхати,що і коли святкують члени московської секти.
ъм Показати IP 26 Грудня 2019 07:09
Аби гроши ше можна й 31 сычня
Володимир Показати IP 26 Грудня 2019 08:24
Піст тоже в цей день не тримати?
Просто факти Показати IP 26 Грудня 2019 11:11
Юліанський календар, був введений імператором Юлієм Цезарем в 46 році д.н.е. За Юліанським календарем Різдво - 7 січня, а Новий рік -14 січня. На більшій частині України новий календар (григоріанський) з'явився завдяки декрету Леніна, і з цього часу розпочався новий стиль.Папа Григорий XIII в 1582 році у католицьких країнах ввів у дію григоріанський календар який був розроблений священником-іезуітом і астрономом Христофором Клавіусом . Якщо подивитися в історію, коли тільки народився григоріанський календар, було велике зібрання православних ієрархів, і вони категорично заявили про незгоду з цим календарем і про неприпустимість його введення. Минуло чотири століття поки цей календар став використовуватись.
Питання Показати IP 26 Грудня 2019 11:11
Як можна в грудні благословити починати піст 14 листопада? Коли ж Ви тоді святкували Благовіщення Пресвятої Богородиці якщо вже зібрались Різдво святкувати 25 грудня ? Благовіщення в цьому році було 07 квітня, отже Різдво має святкуватьсь через 9 місяців після Благовіщення, а саме 07 січня. Щось не памятаю щоб в Вашому соборі Благовіщення святкували разом з католиками! Отже виходить що для Вас не має значення увязка з іншими святами! А Святе Воскресіння Христове теж по "модньому" будете відзначати?
Люди Показати IP 26 Грудня 2019 11:17
Синод ПЦУ змінив Літургію: скасував Єктенію про оголошених (оглашенних). Тепер Різдво по новому, а молитву "ОТЧЕ НАШ" і СИМВОЛ ВІРИ теж підлаштуєте так як в "ЄВРОПІ"? Це вже не толерантність!
Клімат Показати IP 26 Грудня 2019 11:35
Клімат змінився і 25 грудня схоже на осінь , будемо надіятись що 07 січня настане зима і нарешті Різдво почне відчуватись.
Українець Показати IP 26 Грудня 2019 12:28
В 1583 році Патріарх Константинопольский збирає Собор в Константинополі куди запрошує Єрусалимського патріарха, де засуджується перехід на новий стиль. Діючий церковний календар (юліанський) враховує сонячний і місячний цикли. В Церкві є таке поняття «великий індиктіон» — це церковне коло в 532 роки, Яке об'єднує місячний і сонячний календарі. Святими отцями, богословами були вирахувані всі богослужбові дати (а це дуже багато праці!), розрахунки були зроблені з великою точністю, так що раз в 532 роки повторюються як рухомі, так і нерухомі свята. Виходячи з цього, якщо ми перейдемо на григоріанский календар то втарачаємо багатовікову традицію. В Україні був період коли уніати насаджували католицьку віру і григоріанський календар, але наші предки не зрадили свою віру і традиції.
Питання Показати IP 26 Грудня 2019 13:30
Як відомо БЛАГОДАТНИЙ ОГОНЬ сходить на Пасху по діючому церковному (юліанському) календарю. Пан Михаїл по вогонь напевно до Риму поїде?
Голова з ногами не д Показати IP 26 Грудня 2019 13:55
Представник ПЦУ з Волині, «священик» Віктор Мартиненко, піддав критиці рішення «митрополита» Михайла Зінкевича святкувати Різдво Христове двічі – 25 грудня і 7 січня. Про це Мартиненко написав на своїй сторінці у Facebook. Зокрема, «священик» запитує, чи буде волинський «ієрарх» послідовним: «Ось мені цікаво, той волинський ієрарх, що сьогодні служить Різдвяну службу, буде послідовним – святити воду 6 січня, святкувати Стрітення 2 лютого, Благовіщення 25 березня, а Спаса 6 серпня?». На його думку, непослідовність у цьому випадку можна розцінювати як популізм: «це популізм і бажання засвітитися в ЗМІ? Тема свічок-патронів скінчилася, почалося "передове" Різдво?». Віктор Мартиненко також наголосив, що виступає за новоюліанський календар як, нібито, більш точний в астрономічному сенсі, але не за «"перенесення Різдва"," щоб з усім світом","щоб не з москалями"». Він також нагадав, що календарне питання занадто проблемне, бо «в минулому столітті в нашій країні було дві спроби перейти на новий стиль, але народ цього не прийняв». На його думку, «радикальні дії в цьому напрямку внесуть ще один фактор поділу в наше суспільство».
Цікаво Показати IP 26 Грудня 2019 15:20
Цікаво а католики 07 січня будуть різдвяну службу правити???? Може вже хватить прогинатись!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus