USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

У Пожарках громаді не вистачило голосів, аби перейти в ПЦУ

16 Лютого 2019 23:05
У селі Пожарки Рожищенського під час голосування про перехід церкви до ПЦУ не назбиралося достатньої кількості голосів членів релігійної громади.

Про це повідомив у Фейсбук речник Волинської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) Олег Точинський. Також він описав, як згідно із законом має відбуватися процес переходу.

«Сьогодні був присутній на «зборах про перехід» у селі Пожарки. Попередньо «ініціативна група» розвісила у селі оголошення про заплановане зібрання. Місцем проведення було визначено сільський клуб. Що характерно, в оголошені було написано «на збори запрошуються всі мешканці села незалежно від конфесії».

Цього дня в село приїхали також представники місцевої влади, поліції та духовенства. До речі, в одному з регіональних ЗМІ вже встигли написати, що представники УПЦ прибули для того, аби не зірвати збори, що абсолютно не відповідає дійсності. Особисто я неодноразово закликав і сільського голову, і поліцію, і всіх присутніх, аби збори проходили виключно в межах закону № 4128-д, який мені хоч і не подобається, однак регулює подібні процедури у правовому полі.

Спершу «ініціативна група» хотіла взяти на себе організацію проведення зібрання, на що їм було заперечено нормами того ж таки закону 4128-д. По-перше, вдалось, посилаючись на норму про те, що «Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади» визначити, що відповідно до вимог Статуту Свято-Стефанівської релігійної громади УПЦ села Пожарки членами релігійної громади вважаються ті, хто регулярно бере участь у богослужінні, сповідається та причащається, дотримується церковних канонів і приписів, творить діла віри та прагне до духовно-морального вдосконалення.

По-друге, відповідно до норм закону 4128-д та Статуту релігійної громади, було визначено, що парафіяльні збори та збори територіальної громади – це різні речі. А згідно Статуту релігійної громади, парафіяльні збори повинні очолюватись настоятелем. Проти цього активно заперечував прибулий до села місцевий декан (благочинний) Київського патріархату. Також він хотів бути особисто присутнім на цих зборах, проти чого активно заперечували і парафіяни, і священики УПЦ МП.

У підсумку, після тривалих суперечок, вдалось вийти у законне поле. Усі, хто не мав відношення до Свято-Стефанівської релігійної громади УПЦ МП села Пожарки, покинули приміщення клубу, а збори, як і було домовлено, очолив настоятель. Було створено лічильну комісію, після чого усі присутні, ідентифікуючи свої особи (а не підніманням рук вгору), залишали свої прізвища у списках або «за УПЦ МП», або «за УПЦ КП».

Таким чином, збори завершилися слідуючим результатом: «за перехід в ПЦУ» проголосувала 71 особа, проти – 65. Після цього, використовуючи норму законопроекту 4128-д про те, що «Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш ніж двома третинами від кількості членів релігійної громади», було підбито підсумок зборів – Свято-Стефанівська релігійна громада УПЦ МП села Пожарки своєї конфесійної приналежності не змінює! Ледь-ледь нам вдалось провести усі вище описані процедури відповідно до закону 4128-д«, – пише Олег Точинський.

«Особисто я вже не вперше спостерігаю, що представники УПЦ КП, для зручності яких (не для УПЦ МП) цей закон було створено, не бажають ним керуватись. Невже це складно? Невже правоохоронні органи чи органи державної влади не можуть забезпечити дотримання закону 4128-д? Якщо його не дотримуються, порушують норми статутів, ріжуть замки, а потім кажуть, що все було законно, тоді навіщо ці закони потрібні взагалі?» – додає він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 16 Лютого 2019 23:12
" не вистачило голосів"...то підвезуть з галичини,бо з томасом брехня з самого початку.
Які закони... Показати IP 16 Лютого 2019 23:46
Знову такі по закону, мали голосувати за РПЦ чи за ПЦУ. Чому вписують не існуючий уже МП? І цікаво, яким законом керувалися московські попи, коли їздили до Путіна за "медалями"?
)))) до Які закони... Показати IP 17 Лютого 2019 08:53
МП ніколи і не було, була зареєстровано тільки УПЦ і УПЦ КП згідно з даними держреєстру, А от ПЦУ ще не зареєстрували, так куди переходити? Тому і правильно все проголосували, а що не хватило голосів, треба проводити роз"яснювальну роботу з парафіянами а не з житнлями села незалежно від конфесії.
Сніговик Показати IP 16 Лютого 2019 23:59
Темні людиська. А ще дивуємося, що досі війна в Україні. Бо підтримка москви і путіна, кирила досі є в наших людях. А потім ще і виберуть президента і парламент відповідний.
мама до Сніговик Показати IP 17 Лютого 2019 10:35
коментар було видалено
Artem Показати IP 17 Лютого 2019 08:24
Не дай Боже русській мір зачепить особисто сім'ю когось із затурканих кацапськими попами селян-то швидко перебіжать. Поки грім не вдарить-мужик не перехреститься
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 17 Лютого 2019 09:10
Як завжди: казлів трохи притиснули - і вони злякались, не дали голосів. Не вистачило мужності. Сміливості та патріотизму. Проте, я вірю, що релігійна громада с. Пожарки все ж таки перейде до рідної української церкви.
Анонім до Анатоль_ Бідзюра Показати IP 17 Лютого 2019 10:41
коментар було видалено
Активіст до Анатоль_ Бідзюра Показати IP 17 Лютого 2019 11:19
Дурак ти Анатоль. Життя покаже. Бог все бачить, і в покарання забирає розум.
ігор луцький Показати IP 17 Лютого 2019 10:56
Цікаво знати,як ці 65 вірян московської церкви потягнуть бюджет церкви(податок за землю,опалення,електроенергія,ремонт,одяг священника ітд.),а проукраїнським громадянам потрібно ігнорувати московських попів.
Абсолют Показати IP 20 Лютого 2019 12:24
Внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюють на загальних зборах релігійної громади, після ці зміни повинні бути зафіксовані в органах державної реєстрації.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus