USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українська церква є матір'ю московської, – митрополит

12 Липня 2018 14:37
Московська церква є дочкою української церкви, заявив митрополит Елпідофор.

Член Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Елпідофор заперечив риторику Росії, що московська церква є матір’ю української церкви, наголосивши, що саме церква Росії є дочкою церкви України, повідомляє Укрінформ.

«У випадку з українською церквою принаймні парадоксальним і викривленим є твердження будь-кого про те, що церква в Москві є матір'ю церкви України. Якраз навпаки. Московська церква є дочкою української церкви, яка - українська церква - є дочкою Вселенського Патріархату», - сказав він у інтерв’ю російському виданню Православие и мир.

При цьому митрополит Елпідофор відкинув уточнення журналіста про те, що в часи хрещення Київської Русі ще «не було України». За його словами, територія може називатися по-різному, натомість канонічність залишається сталою.

«Можливо, називалася по-іншому, але ми говоримо про ту саму землю, принаймні про ту ж географічну територію. Так, українській церкві є матір'ю церква в Константинополі, а московській церкві є матір'ю церква в Києві», - наголосив він.

Нагадаємо, що 17 квітня президент Петро Порошенко звернувся до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія зі зверненням про створення в Україні єдиної і незалежної Православної церкви шляхом надання автокефалії.

22 квітня Вселенський патріархат розглянув звернення від ієрархів українських православних церков і влади України і почав розгляд питання про надання українській церкві томосу про автокефалію. Питання мають обговорити із сестринськими церквами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 12 Липня 2018 14:47
Митрополит, ти грішний шоти одів хрест на шию, шо ти мав нести добро і об‘еднання, ти несеш роскол і ненависть до людей. Маеш 30 серебреніків, і говориш шо тобі скажуть
АНАТОЛЬ_ Показати IP 12 Липня 2018 15:01
Я iншу думку маю, брати та сестри
Анонім Показати IP 12 Липня 2018 15:10
"в часи хрещення Київської Русі ще «не було України". в часи хрещення Київської Русі на території маацковії було болото з жабами, а РОСІЯ появилась тільки у 18-му столітті і то завдяки українському богослову Феофану Прокоповичу. зачухані маацковські попи ще довго ходили вчитись до Києво-Могилянської Академії. вєлікій расєйський учоний ломоносов пішкодрала з Холмогор до Києва пензлював, бо в Московській слов'яно-греко-латинськії академії крім схоластики його нічого толком не навчили
Активіст Показати IP 12 Липня 2018 15:17
Оригінал цього інтерв'ю: https://www.pravmir.ru/mitropolit-elpidofor-chem-bolshe-slozhnostey-tem-ostree-neobhodimost-preodolet-ih/. Прочитайте та зробіть висновки самі.
Док до Активіст Показати IP 12 Липня 2018 16:26
А де там оригінальний текст? Моксєльскоє словоблудіє, однако. А якій мові Володимир Хреститель розмовляв? Писав то він буквицею по українські. А чим посольський приказ за Івана Четвертого займався? Половина всіх текстів це переклади з мокшансьої на українську та навпаки. Русскаго язика тогда і в помінє нєбило, однако.
Хамидло Показати IP 12 Липня 2018 16:46
Так дійсно України не було коли Київська Русь хрестилася. Але й Росії не було, були різні племена, згодом князівства, ще пізніше "Московское царство" хоча деякі пишуть "Российское царство", але все таки Московія, потім Російська імперія, потім Російська республіка, РСФСР, СРСР и теперь Російська Федерація.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus