USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

УПЦ МП має вказати у назві свою приналежність до РПЦ, – міністр культури

7 Листопада 2019 22:02
Церковні структури Московського патріархату в Україні мають вказувати свою приналежність у назві. Про це заявив РІСУ міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

«Є контекст, і контекст зрозумілий: з нами розв’язали війну, і це гібридна війна. І Україна, незважаючи на те, що на неї напали, не втручалась в діяльність церкви Московського патріархату. Ми розуміємо, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату знаходиться в Росії, в Москві. Звичайно, що Україна має якимось чином враховувати це. І я вважаю, що принцип, що церква повинна внести в свою назву ідентифікацію, що вона відноситься до Російської православної церкви – це зрозуміла норма, яка просто визначає, хто є хто», – пояснив урядовець.

На його думку, втручання держави в питання формулювання назв релігійних об’єднань є «не дуже правильним», однак це пояснюється періодом агресії проти України та окупації частини її території – Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей. «Всі повинні розуміти, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату знаходиться в Москві – через той же синод», – вважає міністр. У такому контексті він не бачить проблеми в діях влади щодо назви РПЦ в Україні.

«Я вважаю, що це нормально, коли країна позначає, хто є хто. І мені здається, що неможна в цьому контексті вважати втручанням. Щоб люди могли свідомо обирати. Держава ж нічого не робила, вона просто сказала: давайте позначимо. Все. Свобода віросповідання залишається, але давайте позначимо, хто є хто на цій території. Я не бачу в цьому ніяких проблем», – зауважив Бородянський і додав, що «нормально» ставиться до схваленого за попередньої влади закону про зміну назви церковної структури РПЦ в Україні.

Також міністр пояснив, що не вбачає проблем у підтримці державою процесу надання томосу про автокефалію для українських православних. «Взагалі що це було, і як це відбулося, і що значить, коли одна частина віруючих не визнає іншу частину. Як ми знаємо, наприклад, Православна церква Київського Патріархату не була канонічною церквою. Це означає, що мільйони віруючих не могли реалізовувати свої релігійні права в той спосіб, в який вони хотіли – в канонічній церкві. Це нормальне бажання віруючої людини – бути в канонічній церкві. Для того, щоб церкви стали канонічними, їм запропонували об’єднатися та створити єдину помісну церкву. До цієї пропозиції дослухалися УПЦ КП і УАПЦ, які не були канонічними з точки зору Вселенського православ’я, та деякі єпископи УПЦ МП. Тобто, що відбулось з точки зору держави, на мій погляд? Держава забезпечила потреби вірян в реалізації своїх прав. Це дуже важливо розуміти, тому що це спекуляції про те, що держава втрутилась, виборола. Що це політична історія», – пояснив Бородянський і додав, що держава зобов’язана забезпечувати реалізацію прав людей на свободу віросповідання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Стукач Показати IP 7 Листопада 2019 22:12
А ще УПЦ міро в Москви бере на халяву, а не купляє в Стамбулі! І правлять запутано "пакі - пакі ", а не пака дасвиданья чи прощавай!
Ще 1 іпанько Показати IP 7 Листопада 2019 22:20
Де ви їх набрали? У відділенні менінгіту лікарні імені Ющенко у Вінниці!
Іванка Показати IP 7 Листопада 2019 22:35
Все правильно. Церква повинна так і називатись -Російська Православна Церква, як вона і називається скрізь за межами Росії. Люди повинні розуміти, куди ходять, а то багато літніх людей досі впевнені, що церква ця ніякого відношення до Москви не має.
Оля Показати IP 7 Листопада 2019 22:37
І це буде дуже правильно.Хай всі знають куди вони пішли.Наших дітей вбивають,а вони в кацапську церкву ходять.Може і за Путіна моляться.Жах.Люди подуріли.
ігор луцький Показати IP 7 Листопада 2019 22:42
Правильно сказав.
Богдан Сташинський Показати IP 8 Листопада 2019 00:31
Він що з глузду з'їхав ???
Лучани Показати IP 8 Листопада 2019 00:35
Маразм крєпчал..
Арафат Показати IP 8 Листопада 2019 07:38
29 людей «проплюсовало» новину а 55(!) проявили антиукраїнську позицію (станом на 7:35 8 листопада). І це в західноукраїнському регіоні. Реально Україна оточена ворогами звідусіль і, насамперед - внутрішньо
Корiнний лучанин до Арафат Показати IP 8 Листопада 2019 09:13
Скрiзь "вороги" як жити "правильному патрioту"?
Арафат до Корiнний лучанин Показати IP 8 Листопада 2019 17:09
Потрошку виводити їх з обігу
Правда Показати IP 8 Листопада 2019 07:50
Міністра лікувати потрібно.
Олександр Показати IP 8 Листопада 2019 07:50
Згідно статуту РПЦ Упц мп входить до складу РПЦ. Тому вказувати приналежність церкви до структури країни окупанта необхідно.
Дохтур Показати IP 8 Листопада 2019 09:27
Це легко лікується. Як тільки Європа осудить і попередить про скасування безвізу... Хоча б для одного такого.
Справедливість Показати IP 8 Листопада 2019 09:42
Взагалі церква і Держава відділені, тому це питання не чиновникам вирішувати! Чомусь вчепились лише до однієї церкви, а решта церков якого патріархату? За всю історію хто тільки на нашу Державу не нападав ( і турки і поляки.....), і завжди були гоніння на православних християн, але церква ніколи не прогиналась під мінливу владу на землі!!! Істинна церква завжди терпить гоніння ! Православні тримаймось! На хрест Спасителя теж таблички вішали і принижували !!!! Не зважайте ні на кого несіть у своїх серцях мир і любов. Ми християни! ми проти війни !
Люди Показати IP 8 Листопада 2019 10:13
Це на церкву в якій хрестились Ви і Ваші батьки, діди"? Ви хочете вчепити ярлик, щоб церкву утотожнювали з ворогом??? Невже забули скільки цій церкві прийшлось пережити в комуністичні часи??? Таке враження що нащадки комуністів продовжують справу своїх предків , тільки під іншими лозунгами!
Закон Показати IP 8 Листопада 2019 10:19
КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ Стаття 35. Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність. Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.
Закон Показати IP 8 Листопада 2019 10:22
Згідно зі статтею 161 Кримінального кодексу України, «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками» караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. Ті самі дії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також вчинені службовою особою, - караються штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого".
Що таке церква? Показати IP 8 Листопада 2019 10:41
Багато людей сьогодні розглядають церкву лише як будівлю. Але це не відповідає біблійному розумінню церкви. Слово «церква» походить від грецького «еклесіа», що означає «зібрання» чи «скликані». Церква — це Тіло Христове, стверджує апостол Павло. «Бо як тіло одне, але має членів багато, усі ж члени тіла, хоч їх багато, то тіло одне, так і Христос. Бо ми всі одним Духом охрещені в тіло одне, чи то юдеї, чи еліни, чи раби, чи то вільні, і всі ми напоєні Духом одним» (1 Кор. 12, 12,13). Отже якщо в церкві моляться українці то вона - УКРАЇНСЬКА!
волинянин Показати IP 12 Листопада 2019 13:11
влада та розкольники хочуть парафіян УПЦ зробити святими.Збудуться слова Господа.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus