USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

«Літня Пасха»: як у Луцьку відзначали свято Успіння Богородиці

28 Серпня 2021 18:40
Традиційно 28 серпня православні та греко-католики відзначають одне з 12 найбільших християнських свят року - Успіння Пресвятої Богородиці. У народі свято ще називають Першою Пречистою.

Про те, яким був цей день у луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі та які традиції наслідують віряни на Першу Пречисту, – у статті Інформаційного агентства Волинські Новини.

«Хай Мати Божа захищає нас і прикриває від бід своїм небесним омофором», - благословив присутніх у храмі священник і привітав маленьких вірян, які вперше кзяли участь у Таїнстві Причастя.
Свято Успіння Пресвятої Богородиці у православ’ї – день закінчення земного життя святої Діви Марії, матері Ісуса Христа, її відхід на небо. Вперше це свято відзначили 431 року в Єрусалимі. Цей день ще називають Богородичною Пасхою або «літньою Пасхою».

Символічно, що Успіння — останнє дванадцяте свято православного церковного року (завершується 28 серпня за новим стилем). А першим загальнохристиянським святом нового року є Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня за новим стилем).
На Успіння Пресвятої Богородиці прийнято йти до церкви. У деяких регіонах на Пречисту християни освячують насіння та колоски пшениці з нового врожаю, адже на цей період припадають жнива.

Крім того, у храмі треба поставити свічку за всіх рідних і близьких, а також помолитися за здоров’я найближчих людей, особливо – дітей.

Цього дня дозволено накривати пишний стіл, на якому має бути освячений хліб зі свіжого борошна. Однак не лише гуляння супроводжували свято. Доброю традицією на Успіння, зокрема, було займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів, а також збором грибів і горіхів.

У цей день доречно святити в церкві хліб і надягати тільки новий одяг.

Протягом осені є ще дві Пречистi - 21 вересня і 14 жовтня. Згідно із давнім українським повір'ям, після Успіння літо остаточно повертає на осінь та починається «молоде» бабине літо, що триває до 11 вересня. Вважається, що якщо в ці дні буде гарна погода, то під час «старого» бабиного літа (починається 11-12 вересня) буде негода.

Вікторія СЕМЕНЮК, фото автора


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus