USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як святкували Різдво сотні років тому наші пращури

7 Січня 2018 20:07
Різдво, як його святкували сотні років тому. Вікові традиції і досі зберігаються в окремих сім’ях. Вечерю накривають на сіні з часником, а їдять з одного посуду, аби сім’я лишалася міцною.

Журналістам ТСН вдалося побачити, як святкують Різдво бойки та лемки. Так, у Пирогово спеціально для ТСН відтворили різдвяні традиції лемків.

У музеї облаштували спеціальну кімнату, вкилали її сіном, а у кутку – справжня піч. Костюми співробітники музею також одягли лемківські.


У кутках засипаного сіном столу як правило ховали часник як оберіг від злих сил. І накривали усе це портком (скатертиною – ред.)

Тимчасом у селі Іванівка на Прикарпатті журналістам показали, як святкували Різдво бойки. Родина Милів й досі відзначають свято так, як це робили їхні пращури. Під скатертиною бойки так само тримають часник і солому.

На столі - голубці, вареники, пампухи з грибами та борщ. І у бойків він був геть не червоним, його варили з квасного буряка, грибів та пшона.

Лемки навпаки у різдвяний борщ клали лише буряк. Без картоплі і моркви. Зате з грибними вушками. Поруч на столі теж голубці, пироги, вареники і пампухи. А ще грибна мочанка.

Але починається вечеря з часнику, який кожен надкушує і кладе у кишеню, аби не хворіти. Кутя на столі з’являється останньою, далі - лише колядки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus