USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

14 серпня: свята, події, факти. Побачила світ перша друкована книга та свято Маковея

14 Серпня 2021 00:00
14 серпня віряни святкують Перший Спас – Маковея. Це свято ще називають Медовим або Спасом на воді. Також сьогодні починається Успенський піст.

Цього дня світ відзначає Свято збудженої уяви, День вигулу черепахи і Всесвітній день ящірки.

У США – День фінансової обізнаності, День шифрувальників навахо, День фруктового морозива, в Домінікані – День інженера, в Пакистані – День незалежності, в Португалії – День народження португальської кориди, в Індонезії – День скаутів, в Парагваї – День прапора, в Марокко – День Ваді-ед-Дахаб-ель-Кувіра.

Іменини відзначають власники таких імен: Тимофій, Олександр, Дмитро, Леонтій, Федір, Софія, Антон.

Народилися:

Цього дня народилися український підприємець, політичний діяч, народний депутат V-VI скликань Володимир Поляченко, американський кіноактор-комік Стів Мартін («Три амігос», «Сержант Білко», «Батько нареченої»), англійський письменник, лауреат Нобелівської премії Джон Ґолсуорсі («Сага про Форсайтів»), український і радянський футболіст, півзахисник київського «Динамо» і збірної СРСР Володимир Мунтян, нідерландський кінорежисер Алекс ван Вармердам («Сукня», «Грімм»), український поет, перекладач, публіцист Андрій Бондар, німецький кінорежисер Вім Вендерс («Париж, Техас», «Небо над Берліном»), британська тенісистка українського походження, дочка футболіста київського «Динамо» Сергія Балтачі Олена Балтача.

Події:

1457 – надруковано першу книгу, дата виходу у світ якої точно не відома.

1687 – козацькі полки і московське військо повернулися з невдалого Кримського походу.

1775 – (за іншими даними 3 серпня) Катерина II видала імператорський маніфест, який офіційно ліквідував запорізьке козацтво.

1880 – закінчено спорудження знаменитого собору в Кельні (будову розпочато 1248 року).

1888 – Олівер Шелленбергер отримав патент на електричний лічильник

1893 – поліцейський префект Парижа Луї Лепін вручив перші водійські права автомобілісту, який залишився невідомим для історії.

1908 – проведено перший міжнародний конкурс краси у Фолкстоні (Великобританія).

1916 – під час Першої світової війни почалися бої Українських січових стрільців за гору Лисоню в складі австро-угорської армії проти російських військ.

1936 – на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбулись змагання з баскетболу. У фіналі збірна США перемогла команду Канади.

1945 – Японія капітулює у Другій світовій війні, цей указ видав імператор Хірохіто.

1952 – країни, що розвиваються, з подачі французького економіста А. Сови стали називати Третій світ.

1971 – проголошено незалежність Бахрейну.

1992 – розпочався грузино-абхазький конфлікт.

1994 – телескоп Хаббл сфотографував кільця Урана.

2013 – сотні вбитих і тисячі поранених в Каїрі після розгону силовиками таборів протестувальників проти військового перевороту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus