USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.45 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Неможливо пропустити: Луцьк очікує на літературний вікенд. Що варто відвідати

14 Листопада 2018 07:20
Чого очікувати від першого Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера», чим він відрізняється від минулорічного Meridian Lutsk, наскільки складно було запросити відомих іноземних авторів до обласного центру Волині та які заходи варто відвідати в першу чергу, Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла засновниця фестивалю Ельвіра Яцута.

Насамперед вона пояснила, що «Фронтера» та Meridian Lutsk – два абсолютно різні фестивалі: «Meridian – це вже готова концепція, це поетичний фестиваль, який передбачає сентимент до певного регіону від інших країн. У випадку Чернівців йдеться про Німеччину, а у випадку Луцька це мали би бути Польща, Литва, Білорусь. У «Фронтері» ми викидаємо цей географічний принцип. Також «Фронтера» не має жанрового обмеження. Meridian працює з меридіанівськими авторами, а в нас є багато інших класних літературних проектів, які я хочу показувати в Луцьку. Щороку ми братимемо нові країни. Цього року ми презентуємо Польщу, Білорусь, Латвію, а наступного року, скоріш за все, це будуть Хорватія та Словенія. Таким чином ми зможемо показати в Луцьку ті країни, література яких тут ніколи не була представлена. Щороку ми братимемо й різні жанри мистецтва, адже хочемо показувати, як література взаємодіє з візуальним мистецтвом, театром, музикою».

Ще однією відмінністю є наявність у «Фронтері» дитячої програми, покликаної сприяти в ігровій формі знайомству діток із книжкою.

Давно існувала й ідея проведення лекторіїв, які передують фестивалю. «З українськими письменниками ще більш-менш зрозуміло, бо ми зі школи, університету знаємо, як розвивалася література в Україні й простежуємо певні тенденції. Натомість, коли минулого року на Meridian ми презентували авторів із Польщі, Ізраїлю, Литви, про них практично нічого не знали. Тобто вони приїхали, їх послухали, на них подивилися, але не зрозуміли. Тому цього року, продумуючи ідею «Фронтери», ми усвідомили, що не можемо далі ігнорувати освітній фактор. Під час цих лекцій ми якраз і намагалися підготувати людей, показати їм, якою була література в Польщі, Білорусі, Латвії протягом крайнього століття – від кінця Першої світової війни і до сьогодні», – зазначила Ельвіра.
Серед заходів, які сама залюбки відвідає, організаторка фестивалю назвала слем Павла Коробчука та Артема Полежаки, виставу «Емі Вайнхауз. Тіло та душа» за участі Павла Коробчука та гурту The Velvet Sun, музично-поетичний вечір автора з Білорусі Уладзя Лянкевича, музичний виступ Христини Халімонової, музично-поетичний перформанс за віршами Мар’яни Савки «У саду зізнань», а також зустрічі з Оксаною Забужко, Андрієм Любкою, Максом Кідруком, Олександром Бойченком та авторкою з Польщі Віолеттою Ґжеґожевською.

Як зізналася Ельвіра Яцута, налагодити контакти з зарубіжними письменниками вдалося у співпраці зі знаними українськими авторами. «Так, Олександр Бойченко та Андрій Любка написали іноземним письменникам із неофіційним запрошенням приїхати до Луцька. Коли такі люди рекомендують твій фестиваль, це своєрідне свідчення для авторів із закордону про те, що напевно варто приїхати», – сказала вона.

Повну розмову ІА Волинські Новини з Ельвірою Яцутою чекайте незабаром.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus