USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Сонячне затемнення «Кільце Вогню-2020»: коли і де спостерігати і як фотографувати, аби не пошкодити очі та техніку

20 Червня 2020 16:05
Перше сонячне затемнення 2020-го року настане в неділю, 21 червня. У цей день спостерігачів у різних країнах світу очікує вражаюче небесне видовище – «вогняне кільце» на небі, утворене Сонцем і Місяцем. В Україні це явище буде видно частково. Однак, є певні нюанси, пов’язані із його спостереженням. Важливо знати, як правильно дивитися на це захоплююче астрономічне явище, щоб не пошкодити фотокамеру, і, більше того, не травмувати очі.

Тож, що таке сонячне затемнення?

Перш за все, важливо знати, що сонячне затемнення відбувається тоді, коли Місяць опиняється між Сонцем і Землею, блокуючи сонячне світло, частково або повністю закриваючи денне світило від земних спостерігачів. У результаті, частину земної поверхні охоплює тінь, яка падає від Місяця.

Астрономи виокремлюють чотири види сонячних затемнень – повне, часткове, кільцеподібне та гібридне.

Сонячне затемнення 21 червня 2020 року буде кільцеподібним. Цей різновид затемнень відбувається, коли Місяць знаходиться близько до апогею своєї орбіти, тобто на найбільш дальній відстані від Землі, а Сонце, Місяць і Земля шикуються в пряму лінію. (Найближчу до центру точку навколоземної орбіти називають перигеєм. А от точка, протилежна перигею – це апогей).

До слова, Місяць в апогеї завжди здається меншим, якщо спостерігати за ним із Землі. А, оскільки діаметр видимого місячного диска стає меншим, ніж діаметр сонячного диска, Місяць не може повністю приховати Сонце. Відбувається кільцеподібне сонячне затемнення, при якому створюється ефект «вогняного кільця» навколо диска Місяця. Саме тому затемнення отримало назву "кільце вогню".
О котрій годині почнеться червневе сонячне затемнення? А в Україні?

Кільцеподібне сонячне затемнення 21 червня 2020 року триватиме з 3:45 до 9:34 за всесвітнім координованим часом (UTC). Це з 6:45 до 12:34 за київським часом. Максимальна фаза затемнення наступить о 09:40 за Києвом. У цей час і українці, у тому числі й волиняни, цілком матимуть змогу спостерігати за ефектним явищем, хоча й бачитимуть його не у повній мірі.

Незважаючи на те, що кільцеві затемнення не є рідкісними небесними явищами, червневе сонячне затемнення цілком заслуговує на статус особливого. Річ у тім, що під час максимальної фази, яка триватиме 38 секунд, більше 99% сонячного диска буде покрито Місяцем. Можна сказати, що це практично повне сонячне затемнення. До слова, минулого року подібне затемнення відбулося 26 грудня, а наступне трапиться 10 червня 2021 року.


Де буде видно сонячне затемнення «кільце вогню»?

Спостерігачі в зонах з найкращою видимістю зможуть побачити на небі дуже тонке сяюче кільце. «Кільце вогню» 21 червня 2020 року можна буде побачити з деяких частин Африки (включаючи Центральноафриканські Республіки), в Конго і Ефіопії, на півдні Пакистану, в Північній Індії і Китаї. Його часткові фази можна буде спостерігати на території Росії (в південних регіонах), в північній і східній частинах Африки, на південному сході Європи, в більшій частині Азії і на півночі Австралії.

Для тих, хто дещо призабув географію (звісно – це жарт), нагадуємо, що Україна знаходиться в Східній та частково у Центральній Європі, тому українським любителям астрономічних явищ перепаде лише дещиця від цього явища, але і це видовище, повірте, буде ефектним (якщо, звісно, хмари не внесуть власні корективи у спостереження).

Найкращий вид на «вогняне кільце» відкриється спостерігачам центральної Африки, Північної Індії, Китаю і Тайваню.

Як спостерігати кільцеподібне сонячне затемнення?

Щоб дізнатися точний час затемнення для вашої місцевості, можна поглянути на анімовані карти, які є у вільному доступі в інтернеті, та визначити місця з найкращого видимістю події.
Як не втратити зір та не розплавити фотокамеру під час спостереження?

Не забувайте, що дивитися на Сонце неозброєним оком, через телескоп або бінокль дуже небезпечно для зору. Для спостереження будь-якої фази сонячного затемнення необхідно використовувати спеціальні сонячні фільтри або інші засоби захисту, які, утім, є досить дороговартісними.

Астрофотографи жартують, що неозброєним оком на сонячне затемнення можна подивитися всього двічі – спочатку правим оком, потім лівим.

Можливо, у цьому «чорному» жарті і є левова частка перебільшення, однак перевіряти на власних очах не рекомендуємо.

Ультрафіолетова радіація може спалити сітківку і привести до незворотних ушкоджень очей і навіть сліпоти. Тому обов’язково необхідно використовувати захист для очей: сонячні фільтри і плівки (їх можна придбати в магазинах оптичної техніки і надягати на телескопи, окуляри або біноклі); спеціальні окуляри для затемнення; зварювальні окуляри; засвічена плівка для фотоапаратів; або плівка від старої (5,25 ) дискети.

Пам’ятаймо, що робити селфі на фоні затемнення, також може бути небезпечно!

Натомість, якщо, все ж таки, вам захочеться сфотографувати «вогняне кільце», можна: – використовувати поляризаційні або нейтрально-сірі світлофільтри (ND-фільтр). Вони бувають різної щільності, але навіть найщільніші не забезпечують належного захисту;- можна спробувати накрутити кілька фільтрів один на інший, що неабияк знизить сонячне випромінювання; утім, оптимальним і найбільш правильним вибором буде використання спеціального сонячного фільтра, який можна виготовити самому. Досвідчені фотографи радять виготовляти такий фільтр зі спеціальної захисної плівки – Baader Planetarium Astro Solar, або аналогічної. Такий фільтр може знизити сонячний потік в 100 000 разів, що забезпечить належний рівень безпеки і матриці камери, і вашим очам.

Для більшої переконливості пропонуємо вашій увазі відеоролик, у якому фотограф на власному прикладі показав, що може трапитися з дороговартісною технікою, якщо неправильно підійти до питання фотозйомки сонячного затемнення.
Сонячні та місячні затемнення завжди приходять разом – одне затемнення наступає приблизно через два тижні після іншого. Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про Суничне місячне затемнення. Читачам, які з певних причин не змогли насолодитися цим явищем в реальності, пропонуємо переглянути наші фото.

У тексті використані матеріали з Вікіпедії, сайту Photodzen.com, ютуб-каналу Multi-Media Specialist, додатку StarWalk 2, а також власні дослідження автора.

Підготувала Вікторія Семенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus