USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Суничне місячне затемнення: волиняни спостерігали відразу два видовищних астрономічних явища

5 Червня 2020 23:38
Сьогодні, 5 червня, волиняни мали змогу побачити аж два надзвичайно видовищних небесних явища – Сунична Повня, яка співпала із напівтіньовим місячним затемненням.

Так, Сунична або Полунична повня отримала таку смачну назву завдяки відповідним ягодам, що достигають саме у цей період, хоча, зважаючи на погодні умови та примхливе волинське літо, суничним на початку червня буде хіба що нічне світило.

До слова, «Сунично-полуничну» повню ще називають Медовою, Гарячою, Рожевою тощо. Вона припадає на 14 і 15 місячну добу.

Особливою ця повня є ще й тим, що її час співпав із напівтіньовим місячним затемненням, яке розпочалося о 21:45 за київським часом, а завершиться о 00:04.
Напівтіньові затемнення, на відміну від часткових і повних, досить складно побачити неозброєним оком. Багато спостерігачів не можуть відрізнити напівтіньове затемнення Місяця від звичайного повного місяця. В ніч з 5 на 6 червня під час максимальної фази затемнення 57% диска Місяця буде знаходиться в частковій тіні Землі. Якщо в цю ніч ви помітите незначне зменшення яскравості Місяця, значить вам вдалося побачити напівтіньове місячне затемнення.

І, хоч напівтіньове місячне затемнення дещо не є таким же ефектним у плані візуалізації, як тіньове (коли місяць має вигляд ніби надкушеного з одного боку) та повне місячні затемнення («Кривавий місяць»), проте це астрономічне явище – цілком доступне для спостереження неозброєним оком.

Сонячні та місячні затемнення завжди приходять разом - одне затемнення наступає приблизно через два тижні після іншого. Вже 21 червня 2020 року спостерігачі побачать кільцеве сонячне затемнення.

Як і інші місячні затемнення, напівтіньові затемнення відбуваються, коли Місяць потрапляє в тінь Землі, тобто, коли Земля проходить між Місяцем і Сонцем, перекриваючи його світло. Таке трапляється, коли Сонце, Земля і Місяць шикуються в одну лінію в своєму русі. Місячне затемнення може наступити тільки в повний місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus