USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Свято прадідів: у центрі Луцька триває фестиваль повстанської пісні. Фото

13 Жовтня 2018 16:10
45 народних фольклорних колективів із усієї Волині та інших регіонів України з’їхалися до Луцька на І Всеукраїнський фестиваль повстанської пісні «За Україну. За її волю».

Урочисте відкриття фестивалю відбулося 13 жовтня на Театральному майдані.

Як наголосив ідейний натхненник заходу, голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко, фестиваль повстанської пісні – «це свято наших прадідів, які мріяли, щоби їхні пісні лунали не в сховках чи окопах, а на центральних площах українських міст».

«Задумка організувати фестиваль повстанської пісні виникла у квітні, тобто першочергово це свято не мало відношення до тих подій, які за цей час трапилися в Україні. Завтра ми вперше офіційно святкуватимемо День захисника України, який до цього часу відзначали ветерани визвольного руху. Це свято не збройних сил, а народних мас, усіх захисників», – сказав Олександр Савченко.
Він відзначив, що фестиваль також співпав із рішенням про надання томоса Україні.

«У ці дні ми не можемо не співати пісень, хоча би тому, що Україна завжди жила піснями: в жнива – співали, на війну йшли – співали, у бою – співали, будували хату – співали, на весіллі, у світлі свята – співали… Спів – у нашій душі», – зазначив голова Волинської ОДА.
«Сьогодні воістину великий день, сповнений радістю прийдешнього свята Покрови, сповнений великою радістю автокефалії Української церкви. Так, під знамена Покрови ставала не тільки церква, а й воїни. Це величне свято об’єднує нас у прагненні бути щасливими господарями на своїй землі. Пісня – як молитва. Вона лине із серця. Людина висловлює в ній всі свої побажання, всю свою глибину душі, якою бажає поділитися з ближнім, щоби стати до праці, до бою… І нехай сьогодні пісня ще раз нагадає нам про наші історію, віру, цінності, Батьківщину і надихає нас до майбутніх перемог та успішних трудів», – зауважив митрополит луцький і волинський Михаїл.
Першочергово зі сцени дійства зачитали присягу на вірність Батьківщині, яку колись складали воїни ОУН-УПА. Опісля кожен із прибувших колективів готується представити пісні з давньою історією, які виконували їхні прадіди.
«Ми були запрошені на цей фестиваль, спеціального для якого підготували козацькі пісні «Плач чайки» і «Козацька доля». Загалом наш колектив існує більше 20 років, і ми виконуємо не тільки козацькі пісні, а й жартівливі, повстанські, родинно-побутові, патріотичні», – розповіла керівниця народного аматорського гурту козацької пісні «Заграва» Локачинського районного будинку культури Світлана Власюк.
Окрім того, на Театральній площі ансамблі з усієї Волинської області облаштували курені-криївки, характерні для їхніх місцевостей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анатоль_ БІДЗЮРА Показати IP 13 Жовтня 2018 18:18
Чудово, "ВН". Дякую. Слава Україні!
Бандера_наш Показати IP 13 Жовтня 2018 19:32
Чинуш позганяли, от і все "свято" :) Савченко рапортує про чергове "досягнення" :)))
Лучани Показати IP 13 Жовтня 2018 20:38
Та задрали вже своїми повстаннями!!!! Дайте пожити спокійно! А Савченко хай по районам школи та дороги ремонтує, а не пісні горланить!
777 Показати IP 14 Жовтня 2018 08:06
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus