USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Туманності та галактики: які об'єкти далекого космосу зможуть спостерігати волиняни у листопаді

7 Листопада 2020 20:36
Якщо ви давно мріяли підняти свої астрономічні спостереження на новий рівень і зануритися в захопливий світ об'єктів глибокого космосу, саме час зробити це! Так, сьогодні ми вибрали п’ятірку найбільш видовищних об'єктів далекого космосу, які можна спостерігати в листопаді неозброєним оком. Готові? Поїхали?

Що таке об'єкти далекого або глибокого космосу (Deep-Sky Objects абo DSO)

Термін «об'єкти глибокого космосу» в основному використовується астрономами-аматорами для позначення астрономічних об'єктів за межами Сонячної Системи, які не є окремими зірками. У цю категорію входять галактики, планетарні туманності і зоряні скупчення.

1. Галактика Трикутника

Перша в нашому списку - Галактика Трикутника, також відома як M33 або NGC 598. Галактика має форму спіралі, а її назва походить від сузір'я Трикутника, в якому вона знаходиться.

Вона відноситься до так званої місцевої групи галактик і є третьою за величиною після Галактики Андромеди і Чумацького Шляху. Галактика Трикутника приблизно наполовину менша нашого Чумацького Шляху і містить близько 40 мільярдів зірок. Для порівняння, Чумацький Шлях містить 400 мільярдів зірок, а Галактика Андромеди - 1 трильйон.

Між іншим, Галактика Трикутника - один з найвіддаленіших об'єктів, видимих ​​неозброєним оком! Однак, зрозуміло, бінокль або телескоп дозволять вам набагато краще її розглянути.

Королівська обсерваторія в Грінвічі, телескоп Ісаака Ньютона
Фото на телескоп 66ED, QHY6, 2х600+6х1200сек
2. Галактика NGC 891

Якщо вам пощастило побачити галактику NGC 891 в сузір'ї Андромеди, ви могли помітити дивовижний факт: її витягнута форма дуже схожа на наш Чумацький Шлях! Так відбувається тому, що ми дивимося на NGC 891 збоку, а не зверху чи знизу. Приблизно так само ми бачимо і нашу галактику, так як перебуваємо всередині її диска. Як і Чумацький Шлях, NGC 891 є спіральною галактикою і має схожі розміри і світність. Невеликий або середній за розмірами телескоп допоможе вам побачити красиву пляму світла в центрі цієї галактики.

Фото з телескопу: Celestron C11 SC
Фото NASA
3. Туманність Гантель

Наступний об'єкт - перша відкрита планетарна туманність під назвою Туманність Гантель. Також вона відома під позначеннями M27 і NGC 6853. Туманність Гантель знаходиться в сузір'ї Лисиці. За формою вона нагадує сферу, а її яскраві частини складаються в малюнок, схожий на недоїдене яблуко. З цієї причини деякі астрономи називають її «Огризком». Туманність Гантель відмінно підходить для аматорських спостережень - вона відносно яскрава і велика, завдяки чому, при досить темному небі, її можна побачити навіть у бінокль. Фото з телескопу Hubble
Фото в телескоп 254 мм при збільшенні 45-50 крат зі світлофільтром O-II
4. Туманність Кільце

Туманність Кільце (також відома як M57 або NGC 6720) - друга відкрита планетарна туманність. Вона знаходиться в сузір'ї Ліри, на південь від яскравої зірки Вега. Так, кругла форма туманності нагадує кільце або бублик, звідси й походить її назва. Туманність Кільце також досить яскрава, що робить її популярним об'єктом серед астрономів-любителів. Однак розглядати туманність в бінокль не вдасться через її невеликий розмір, тому для спостереження за нею краще використовувати телескоп.

Так туманність Кільце виглядає із телескопу Hubble
Планетарна туманність М57 «Кільце». Телескоп Deepsky 80 \ 560ED, Canon 550D (15 кадрів за 30с, ISO 800), калібрування. Обробка - IRIS, PS. кроп 640х480
5. Зоряне скупчення Messier 92

Крайній в нашому списку об'єкт - зоряне скупчення Messier 92, що знаходиться в сузір'ї Геркулеса. Messier 92 належить до категорії кульових зоряних скупчень - вони набагато старші і містять значно більше зірок, ніж розсіяні зоряні скупчення. Messier 92 - одне з найстаріших і яскравих зоряних скупчень Чумацького Шляху, що містить близько 330 тисяч зірок. Ви можете побачити його в телескоп, бінокль або навіть неозброєним оком, якщо дуже постараєтеся!
У статті використані матеріали із таких джерел: Vito Technology, NASA, 2i.by, star-hunter, astropixels, dsastro, astronet.

Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 21 Листопада 2020 16:25
Добрий день. Недавно відкрив нову астрономічну закономірність. Виявляется траекторії польотів переважної більшості об'єктів біля Сонця зумовлені сезонним положенням земної осі відносно Сонця. Це факт на основі фотографій космічного апарату SOHO архів яких є у вільному доступі в інтернеті. Але цей факт не вписується в офіційну модель Сонячної системи. Коротше кажучи . . . Дивіться самі якщо цікаво. Там все на російській мові, тільки тому, що російську в світі розуміє більше людей ніж українську. Прямих посилань не даю щоб не було проблем в відправленням цього повідомлення. Текстові посилання. В LiveJournal тема називається: Новая астрономическая закономерость. В YouTube відео називається: Новая астрономическая закономерость. New astronomical regularity. Назва мого каналу на YouTube: Олександр Кушнірчук. Назви інших цікавих відео на цю тему з мого каналу. 1) Новая модель Вселенной. Доказательства с иллюстрациями. 2) Природа света и размер Вселенной. 3) Ещё одно фактическое доказательство новой модели Вселенной. 4) Угол наклона эклиптики к плоскости галактики (60 градусов) и Вояджеры. Грубое несоответствие.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus