USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Чому воєнний стан знецінює демократію в Україні

30 Листопада 2018 11:38
25 листопада Росія знову напала на Україну. Це стало яскравим нагадуванням про те, що Україна перебуває у стані війни та ситуація може загостритись у будь-який час.

Три українських судна були розстріляні та захоплені російськими морськими силами. Двадцять три українських моряка перебувають зараз у російському полоні.

Росія вперше відкрито атакувала українські сили, пише Матія Неллес у своїй колонці для видання Atlantic Council.

Відразу після цього Рада національної безпеки та оборони України рекомендувала оголосити в країні воєнний стан.

Пізніше, 26 листопада, Верховна Рада прийняла законопроект, який вводить обмежений воєнний стан строком на тридцять днів у десяти областях, що межують з Росією.

Окремим голосуванням Рада також підтвердила, що перший тур президентських виборів відбудеться, як це було заплановано, 31 березня 2019 року. Закон дозволяє розширити воєнний стан до інших регіонів у малоймовірному випадку повноцінного російського вторгнення.

Але основне питання залишається в тому чи воєнний стан потрібен Україні та чи пропорційний він загрозі? Розглянемо як національні, так і міжнародні наслідки.

Україна не оголосила воєнний стан, коли Росія повністю втрутилась у ситуацію на Донбасі у серпні 2014 року. Чи виправдовує втрата трьох суден та взяття в полон двадцяти трьох військовослужбовців воєнне становище? Реальність полягає в тому, що воєнний стан мало що змінить на користь України.

До сьогоднішнього голосування у Верховній Раді Сергій Лещенко, депутат від БПП і жорсткий критик президента, писав у Твіттері, що вважає воєнний стан "зловживанням владою" та спробою відкласти вибори. Останній твіт виявився помилковим, оскільки дата президентських виборів була підтверджена Верховною Радою. Остаточний текст прийнятого закону ще не ретельно проаналізовано, але уже відомо, що він обмежить певні основні права, такі як демонстрації та страйки в десяти областях. Отже, неясно, наскільки це безпосередньо вплине на виборчу кампанію.

Області, в яких введено воєнний стан, збігається з регіонами, які є найбільш критичними для президента і тими, які критикують його політику. Залишається дочекатися як президент буде використовувати свої повноваження проти критикуючих його органів місцевої влади.

Згідно останніх соцопитувань, зараз у Порошенка критично низький рівень підтримки – приблизно 10% голосів виборців. Таким чином, введення воєнного стану може стати інструментом для підвищення його популярності та відновлення деяких втрачених симпатій.

Інший страх полягає в тому, що президент може знайти підставу, наприклад збільшення бойових дій на Донбасі, для того аби продовжити воєнний стан після грудня. Хто зможе зупинити його тоді?

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯКЩО ВИБОРИ НЕ МОЖНА ВИГРАТИ, ЇХ ТРЕБА СКАСУВАТИ? ПЛАН «Б» ПОРОШЕНКА

Єдиним позитивним аспектом грандіозного парламентського обговорення було те, що Рада суттєво змінила пропозиції президента щодо довготривалого воєнного стану, який тривав би два місяці. Верховна Рада України довела, що вона є чимось більшим, ніж просто рупор президента.

Подальші наслідки

Викликає занепокоєння те, що воєнний стан може спричинити зменшення й без того слабких притоків інвестицій в Україну. МВФ оголосив, що продовжить свою програму з Україною, і ЄС продовжуватиме свою макрофінансову допомогу. Навіть незначне зменшення прямих іноземних інвестицій зашкодить й так слабкому економічному підйому України.

Нарешті, існує потенційна, але малоймовірна загроза того, що Росія може використовувати воєнний стан для подальшого загострення чи навіть вторгнення, як у випадку війни з Грузією.

Україні необов'язково було вдаватися до воєнного стану. Існують кращі варіанти змусити Росію відступити.

По-перше, Україна повинна запросити американські та британські (можливо навіть французькі або німецькі) судна в Чорне море. Україні потрібно наполегливо сигналізувати росіянам про те, що Захід серйозно ставиться до свободи пересування. Посол України в Німеччині запропонував цей крок, і його слід обговорити та швидко реалізувати. Навіть повинна бути обговорена присутність НАТО в Чорному морі.

По-друге, Сполучені Штати та ЄС повинні розглядати окремі нові санкції, якщо блокування Азовського моря триватиме. Російський уряд вважає, що Захід слабкий і розділений і не звертає уваги на проблеми України. Настав час показати їм, що це не так. Тепер ситуація в Азовському морі повинна бути на порядку денному усіх міжнародних зустрічей.

По-третє, Захід повинен чітко продемонструвати свою підтримку України. Зараз, коли введено воєнний стан, повільний та незграбний процес реформ, здається, закінчився. Хто буде вимагати призначення незалежних антикорупційних судів?

Все було непогано, допоки реформи тривали. Наразі ж, глава під назвою «реформи» в Україні офіційно завершена.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 30 Листопада 2018 12:28
про які реформи взагалі згадують, можливо захід і хотів, щоб у нас були проведені якісь реформи, але у нас,як завжди, все зробили настільки "по-нашому", що згадувати про якісь "реформи" було б смішно,якби не було так сумно.
Корiнний лучанин Показати IP 30 Листопада 2018 13:28
Як знецiнити те,що вiдсутьне останнiх 5 рокiв?
народ України Показати IP 30 Листопада 2018 14:47
В Японії на128 млн.жителів- 9 тисяч чиновників; в Україні на 43 млн. жителів- 300 тисяч ; Я запитую- нафіга нам купа дармоїдів, які сидять на нашій шиї , живуть за наші гроші і крадуть наші гроші?
komis55 Показати IP 4 Грудня 2018 22:30
Сионизм не пройдет ! В паспортном столе и синагоге данные получите , в наше время с реестром это не так сложно , как в 37 было .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus