USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Невідомі місця у Луцьку: пам’яті льотчика

3 Червня 2014 10:16
Дорогою в село Липляни, що майже за 9 кілометрів від Луцька, на вулиці Селищна праворуч біля узбіччя дороги знаходиться невеликий березовий гай. З дороги майже непомітно, але уважне око може побачити в тіні густого листя блиск металу…

Підійшовши, помічаємо невисоку металеву огорожу, а за нею - невеликий постамент і пам'ятний знак у вигляді крила літака з прикріпленою до нього меморіальною дошкою. Мало хто з вулиці звертає увагу на цей зарослий густою рослинністю пам'ятник, але ще менше людей знають, кому його встановили і що насправді сталося на його місці в далекому 1979 році, - йдеться в пабліку організації волинських авіалюбителів "ОВАЛ".

Так, 35 років тому на околиці села Липляни Волинської області розбився винищувач-бомбардувальник Су-17М2 зі складу 806-го авіаційного полку винищувачів-бомбардувальників (аеродром Луцьк). 27-річний льотчик, начальник штабу 2-ї авіаційної ескадрильї, капітан Попков Станіслав Вікторович, загинув.

Це повний текст епітафії на пам'ятному знаку:

"Нехай ти помер! Але в пісні сміливих і сильних духом завжди ти будеш живим прикладом, закликом гордим до свободи, до світла !

Тут, рятуючи бойову машину, загинув капітан ПОПКОВ СТАНІСЛАВ ВІКТОРОВИЧ (09.09.1952-22.01.1979)".


А це - виписка з матеріалів державної комісії з розслідування даної авіакатастрофи:

"22. 01. 1979 року у в/ч 13709 на літаку Су-17М2, пілотованому начальником штабу 2-ї авіаційної ескадрильї, капітаном Попковим С. В., вдень, у складних метеоумовах на висоті 6500 метрів стався помпаж двигуна. Льотчик виконав відсічення і повторний запуск двигуна, але оберти більше 70% не збільшувалися. Вийшовши в район аеродрому під хмари, льотчик прийняв рішення здійснити посадку на свій аеродром, про що доповів керівнику польотів. Виконуючи захід на посадку і перебуваючи на висоті 300 метрів на дальності 1,5 кілометра від злітно-посадкової смуги під кутом 40° до її осі, льотчик продовжував пілотувати літак. Захопившись заходом на посадку, він втратив контроль за висотою і швидкістю, вивів літак на закритичні кути атаки і тільки за 0,6 секунди до зіткнення літака із землею переніс праву руку на поручень катапультного сидіння, але привести в дію засоби порятунку не встиг. Рішення льотчика врятувати дорогу авіаційну техніку - це дуже благородний вчинок, але благополучна посадка вдається не кожному. При прийнятті такого рішення необхідно врахувати свої можливості, точно маневрувати з непрацюючим двигуном для посадки на аеродром, враховуючи висоту. Капітан Попков такою здатністю не володів".


Земля пухом, Царство Небесне і вічна світла пам'ять..., - згадують про льотчика у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus