USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Санітарна вирубка лісу чи злочин: у Гаразджі вирізали столітні дуби

29 Липня 2016 18:03
У селі Гаразджа під виглядом санітарної вирубки лісу масово вирізали столітні дуби.

На жаль, питання так званої «санітарної чистки ліси», а насправді – банального викрадання деревини у варварський спосіб, є болючою раною на тілі Волині уже давно.

Так, під маскою «зелених санітарів» горе-бізнесмени вирізують сотні гектарів «зелених легенів області», мотивуючи це тим, буцімто позбавляють ліси від заражених хворобою дерев.


Не спиняє «чорних» заготівельників деревини й заборона Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, 11 травня Кабінет Міністрів України виніс рішення про тимчасове припинення санітарно-оздоровчих заходів (рубок) у лісах до перегляду Мінприроди, Мінагрополітики, Держлісагенством нормативно-правових актів, які регулюють порядок та правила їх здійснення. Окрім цього, звільнили очільника Держлісагентства.

Утім, складається враження, що волинських «дроворубів» це й не стосується.

Отже, за станом січень 2016 року понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів незаконно вирубаної деревини.

Однак, нині на вулиці літо, і «лісові жнива», попри усі існуючі заборони – у розпалі.

Лише цьогоріч 47% здорової деревини вирізали незаконно під виглядом сухостою чи пошкоджених дерев. Екологи б’ють на сполох! З їх слів, 80% дерев, вирубаних під час санітарних рубок – здорові. А отже – були вирізані незаконно.

Зауважимо, що найбільш небезпечними шкідниками волинських лісів сьогодні є короїд вершинний, лубоїд сосновий, синя соснова златка, короїд шестизубий та коренева губка. Справжнім агресором є вершинний короїд, який масово знищує соснові ліси. Однак, навіщо заготівельникам хворі дерева? Хто їх купить? Тому й вирізують під виглядом уражених цілком здорові одиниці.

Згідно з інформацією журналістів та активістів, лісівники вирубують здорові дерева, які мають найвищу цінність на аукціонах деревини. А це – 50-60 річні й навіть сторічні дуби, величезні вільхи та осики. Так сталося й в Гаразджі.
Окрім цього, понад десяток дубів самовільно вирізали у Рожищенському районі. Так, 5 липня, до Рожищенського відділення Нацполіції вкотре надійшла скарга від громадян з приводу вирубки дубів у залізничній посадці між селами Дмитрівка і Пожарки. Напередодні, 4 липня, працівники поліції вилучили у зловмисників 10 колод зрізаного дуба, які ті намагалися вивезти з посадки.

Також 27 квітня 2016 року близько 17 години лісова охорона ДП «Ківерцівське ЛГ» виявила у кварталі 54 Боголюбського лісництва порізку чотирьох дубів діаметром 51, 37, 36 та 33 сантиметри. Лісоохоронці почали пошуки крадія, опитали жителів поблизьких сіл і вийшли на слід лісопорушника. Ним виявився житель села Ташева Демидівського району Рівненської області Михайло.

Більше того, під виглядом санітарних рубок на території загальнозоологічного заказника «Зубр» рубали живий ліс, - стверджують в адміністрації Ківерцівського НПП «Цуманська пуща».

Нагадаємо, під час прес-конференції заступник директора парку «Цуманська пуща», головний природознавець Федір Доридор пояснив, що в положенні про НПП на певних територіях є обмеження, а на деяких – заборона рубок головного користування. Всупереч цьому лісокористувачі незаконно здійснюють рубки головного користування. Так, на заповідній території загальнозоологічного заказника «Зубр» цьогоріч відведено і вирубують 29 ділянок на площі 36,2 гектара. Окрім цього, виявили 10 ділянок суцільних санітарних рубок по 1 гектару площею кожна. Таким чином, дивно виглядає, що ліс начебто хворіє у десяти випадках на рівних площах.

Йдемо далі…

Незаконною вирубкою лісу на території місцевого лісгоспу обурені та занепокоєні мешканці села Видерта Камінь-Каширського району, що на Волині. Селяни нарікають на незаконну лісозаготівлю, яка відбувається з відома працівників ДП «Камінькаширське лісове господарство» та продаж цим підприємством деревини для мешканців села за завищеними цінами.

То що ж виходить, такий «чорний» бізнес набув неабиякого розмаху на території геть усієї Волині? Й справді, «куди не плюнь», не зважаючи на закон, спритники усюди продовжують рубати ліс.
Такий стан речей неабияк занепокоїв громадськість.

Громадські активісти та екологи Волині переконані, що 80 % планових санітарних рубок Волинських лісів – незаконні. «На Волині цього року заплановали 288 тисяч кубів санітарних рубок, це збитки завдані державі більш ніж на 140 мільйонів гривень», - переконують занепокоєні представники громадськості.

Болюче питання активно підняли 17 червня 2016 року під час прес-конференції Волинських громадських організацій «Зелений Тризуб», «Спілка власників зброї Волині», «Моніторинговий центр протидії корупції» та інших.

Тоді громадський активіст, Роман Грибовський, зазначив, що Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства, на чолі з Олександром Кватирком, знищує ліс з таким «апетитом», якого не було за жодного попереднього лісового господарника.

«Ми проводили рейд, спільно з фахівцями лісової галузі та журналістами. Під так званою «Суцільною санітарною рубкою» вирубують пропорційні ділянки і експортують на Польщу. Виникають питання, як можуть захворіти рівні пропорційні ділянки лісу і навіщо полякам «хвора деревина?» Емоційності обговоренню додав голова спілки власників зброї Волині Ігор Алексеев: «Як можна наперед поставити діагноз дереву? Зі слів наших лісівників, те дерево ледь за ноги не кусає так хворе. Врешті, у лісі – «футбольне поле» Осередок хвороби має форму рівного квадрату! Хто вірить в цей цирк?»

Зауважимо, що таке беззаконня розпочалось далеко не у 2016 році. Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи. Нагадаємо, нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства заявляло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься.

А у жовтні 2014 року працівники УДСБЕЗ Волині разом із представниками ДАІ, знову ж таки, затримали браконьєрів, які різали дуби у заказнику Любомльського лісового господарства.

Тим часом, волинські лісівники вперто замовчують подібні інциденти.

Зокрема, у червні 2016 року вони повідомили лише про два випадки порушень заборони виконання санітарних рубок. У обласному управлінні лісомисливського господарства винних працівників лісгоспів обіцяли звільнити, однак ті й досі займають відповідні посади.

А кримінальне провадження щодо вирубки дерев у орнітологічному заказнику «Пташиний гай» у Луцьку правоохоронці взагалі закрили за відсутністю складу злочину.

То що ж виходить? Ігноруємо постанови Кабміну чи для деяких заготівельників Волині – «закони не писані»?

Суцільні, санітарні, вибіркові – вирубування йдуть скрізь, навіть уздовж річок відбувається рубка, що в наслідок призводить до масштабних повеней. Ще за часів Радянського союзу промислова рубка почала набирати обертів і за цей час Волинь втратила значну частину свого лісового покриву.

Тож, під виглядом охорони лісового господарства та за допомогою використання спеціальних схем, все більше і більше лісу потрапляє під сокиру. Адже неспроста санітарне вирубування останнім часом збільшилося в декілька разів.
«А тим часом – це впевнений шлях до екологічної катастрофи», - переконують екологи.

Одним з найбільш дієвих методів боротьби з незаконним вирубуванням експерти називають систему електронного обороту деревини.

Аби боротися із тіньовою економікою, представники влади хочуть ввести електронний облік використання сировини лісу – грибів, ягід та деревини, й на Волині. Окрім цього, обіцяють вести ретельний облік й реалізації дарів лісу.

Однак, поки нововведення вступить у дію, й поки його протестують – мине час. І хто знає, скільки іще гектарів «зелених легенів області» знищать під виглядом банальної санітарної рубки?

Довідково:

Санітарна рубка – це видалення сухостою, всихаючих та ослаблених, пошкоджених шкідниками, хворобами або внаслідок стихійних явищ, техногенних впливів окремих дерев або їх груп. Однак рубали натомість десятки здорових дерев, із рівними стовбурами та зеленими кронами, які підлягають визначенню у категорії «промислова деревина».
Вирубка лісу в селі Гаразджа. Фото зроблені місцевим жителем вчора, 29 липня 2016 року:
Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
агент Показати IP 29 Липня 2016 18:22
під сашкою кватирко захиталось крісло, або бабло вези, або нах.й... крадун ще той!!!
до агента до агент Показати IP 29 Липня 2016 21:21
Саша сухим не вийдеш із води! Сахнюк це все натворив, якого зробив своїм заступником старався угодити хазяїну, ми ще його спитаєм за що будинок збудував та купив квартиру в луцьку тобі мабудь силюк юра не допоможе!
Сем Показати IP 29 Липня 2016 18:32
Наших лісників давно треба садити.а то роблять що хочуть.
до сема до Сем Показати IP 29 Липня 2016 21:15
Я якось давав свій коментар, що це все не піддається здоровому глузду, я про те, що наше багацтво ліс, треба захищати від державної лісової охорони та вже від "помічників" охороняти ліс-охороних фірм, що зареєстровані в Петербурзі!
Світлана Показати IP 29 Липня 2016 18:35
Крадіжка , крадіжка.... осудити з конфіскацією їх майна. Це нелюди ,- для яких немає нічого святого ...
вол - вол Показати IP 29 Липня 2016 18:41
я готовий 3 дома кватирка купити , якщо буде конфіскація його майна !!! ПРОКУРОР!!!! ГАРАДЖА, У ВОЛ-ВОЛ .... А ДАЛІ ШУКАЙТЕ. КВАРТИРА НА КРАВЧУКА/СОБОРНОСТІ!!!!
Гараджа Показати IP 29 Липня 2016 19:06
В крісло начальника всілось бидло. А крісло під ним не переставало хитатись. З нього йому дорога в колонію.
до всіх Показати IP 29 Липня 2016 20:12
вирізати яйця даним лісникам
прирада Показати IP 29 Липня 2016 20:51
просіть Колісника щоб вернувся і навів лад , бо він дісно мудрий керівник!!!
До прокурора Показати IP 29 Липня 2016 21:31
сахнюку та кватирку злодюги є злодюги треба посадку та на довго, Сьогодні в Цумань оперативна група поїхала на фейкову підготовлену кватирком та високопоставленими поліціянтами на дослідження загруженого вагона лісом. Заздалегідь підготовленого все правильно, Криша спрацювала!
Лучанин Показати IP 29 Липня 2016 21:34
І на що тільки дивиться інспекція екологічна разом із управлінням екології о да отак народа боролися а такий бардак що при регіонах не було...а гунчик по санаторії їздить інспектує
Лісник Показати IP 29 Липня 2016 21:55
Да нормальний Саня парень. Попробуйте стати і покерувати в цій країні, борці за справедливість
ВНБРЕХЛО Показати IP 29 Липня 2016 22:18
вам ще ненадоїло бруд на людей лити ? йдіть краще попрацюйте день другий в тому лісі і тоді співайте!
К Показати IP 29 Липня 2016 23:43
Таке враження як ніби всі дуби хворі не одного за собою не оставляють.в гаразджі вирізано десяткі гектарів столітніх дубів
Ддд Показати IP 29 Липня 2016 23:51
Що це за лісівникі горілку пьють сидять там столи понавозили їм)бидло
ліс Показати IP 30 Липня 2016 07:54
це вони кінець робочого тиждня святкували в звірівському мг, шо їм біда якась стіл десятиметровий накрили і гуляй.....
спостережливий Показати IP 30 Липня 2016 07:56
готуються нові ділянки для котеджів кадрів ..нових облич..все це з дозволу керівництва робиться
Олег Показати IP 30 Липня 2016 12:18
Кватирко - штопаний пр***атив. Чи навіть гірше. Не відомо, скільки він буде на посаді, але достеменно відомо, що закінчить дуже погано.
Зеня Показати IP 30 Липня 2016 12:24
Беспредєл. Святкуймо незалежність держави і тішимося самостійністю
Лісничий Показати IP 30 Липня 2016 14:16
Дуби запарені...вльот блін... Чим з активістами розраховуватись ?
ДІСТАЛИ Показати IP 30 Липня 2016 15:24
шановні *екологи* попіднімайте свої засмальцьовані сід*иці і йдіть реально займіться роботою , подивіться який ср*ч довкола скоро в смітті по вуха будем і ЦЕ ВАША РОБОТА ЛОВИТИ ПОРУШНИКІВ а не лісників чи дорожників на яких ви звикли протоколи складати а ті коментарі вище то ітак ясно шо ви й пишете! ПОКАЖІТЬ СВОЮ РЕАЛЬНУ РОБОТУ НЕ ФОТО ДЛЯ ПІАРУ НЕ ГНИЛІ БЕЗПІДСТАВНІ СТАТТІ А РОБОТУ ЯКУ ВИ РОБИТЕ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ЯКІ СПЛАЧУЮТЬ ПОДАТКИ З ЯКИХ НАРАХОВУЮТЬ ВАМ ЗАРОБІТНЮ ПЛАТУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
до Вікторії Семенюк Показати IP 1 Серпня 2016 10:46
Про ліс пишуть тепер всі кому захочеться , його котролюють всі, хто не має чим зайнятись, а робити руками нічого не хоче. тому хочу спитати людину, котра нанисала цю статтю про дуби в Гаразджі : 1) ви прекрасно звідкись здерли пояснення, що таке санітарна рубка, але не знаєте , що є ще головне користування, яке не заборонили різати. Може краще треба було вивчити питання, а тоді в чомусь когось звинувачувати? 2) Місцевий активіст гарно зафільмував, як ріжуть ліс, але чому він не зафільмував стовпчики на яких написано вид рубки? Він не знає, що такі мають бути ОБОВ"ЯЗКОВО, бо не спеціаліст, то чому лізе, знімає, а ви демонструєте неперевірені факти на всю область? 3) Невже ви думаєте, що керівник підприємства, чий ліс в Гаразджі буде різати суцільну санітарну рубку, коли це ліс біля Луцька і його контролюють всі кому завгодно,? 2) Якщо ви наводите такі вичерпні факти , чому ви не вислухали керівника підприємства?Що шкода три гривні на маршрутку?
Анонім Показати IP 1 Серпня 2016 12:00
Адмін сайту повинен розуміти, що за подання недостовірної інформації або за завдання моральної шкоди (наклепів) теж притягують до відповідальності. А якщо частина наведених фактів недостовірні чи сфабриковані чи буде Вікторія Семенюк просити вибачення?
Павло Показати IP 2 Серпня 2016 11:53
Стовпчиків нема ніяких і небуло Далі Санітарна рубка це рубка не всіх підряд дерев на площі 1 гектар а вибірково які хворі або сухі а тут ціль явна столітні дуби ті з яких можна зарабляти гроші вирубка продовжується господа присяжні засідателі https://plus.google.com/u/0/107894786707677564273/photos/photo/6314147239785720386?pid=6314147239785720386&oid=107894786707677564273 https://plus.google.com/u/0/107894786707677564273/videos?pid=6314147218932223218&oid=107894786707677564273
Павло Показати IP 2 Серпня 2016 12:13
А це вже недільна зйомка с.Журавичі теж нема табличок і зразу видно шо *санітарна* вирубка головне шо сухостоя повно але кому він потрібен з нього дошку не зробиш вона поїджена куроїдом https://photos.google.com/album/AF1QipN1hZ4dXj2zd3CgJURnEJ17zegaiLp2oyJ8Oupu
Павло Показати IP 2 Серпня 2016 12:19
https://photos.google.com/share/AF1QipPDdA8MrHgLt2RAO9ypy7qIybqg3kS7i5_2b2zarESoFabbs7aB6DVO3e0kxrnapQ?key=U1lrcnhnM0tUUy1oNG9ZelV6aS1MSVJYTXRtQU5n тут всі відікриють
Павло Показати IP 2 Серпня 2016 13:08
тут видно https://goo.gl/photos/CcrMvqHX6NDiZmaC9
до Павло Показати IP 2 Серпня 2016 13:38
Шановний!!! Вигулюйте собаку в іншому місці,Якщо не маєте чим зайнятись, то уважно пошукайте ті стовпчики побілені, висотою до 1,2 м, на яких чорним написано : квартал , виділ, площа і РГК, а ще почитайте про ці рубки в інтернеті
Павло Показати IP 2 Серпня 2016 18:13
Про ліс пишуть тому,що всім уже наболіло.Бо в яке урочище не зайдеш кругом ріжуть безбожно. А поняття санітарна вирубка можна трактувати порізному ,та звичайно лісівники чомусь часто схиляються до тотальної вирубки ділянок де ростуть цінні попроди дерев дуби,липи,і т.д. Особливо дуби які пережили Жовтневу революцію,Велику Вітчизняну війну,роки СССР ,але не змогли пережити 25 років Незалежності. А на рахунок стовпчиків то їх можна поставити білі чи червоні ,але зрубані дерева вже не повернеш.І такіі рубки безперечно дуже не правильна дія. Про такі факти потрібно не на всю область, а на всю Україну говорити.І діло в тому ,що я не місцевий активіст а звичайний Громядянин України Кротюк Олександр Дмитрович. І неякийсь там нероба ,як ви виражаєтесь а працюю на поважній охоронній фірмі і мені дуже прикро коли щодня на сході україни гинуть 5 наших бійців ,десь в якомусь лісі дбайливі лісівники знищують десятки дерев.Хлопці закінчуйте... бо буде екологічна катастрофа.З повагою Кротюк О.Д.
Жора Показати IP 3 Серпня 2016 12:05
Ну да Саньок ти молодець більше б таких як ти то булоб все супер ,
Орест Показати IP 4 Серпня 2016 12:11
Стовпчики білого кольору до 1.2 м це дуже добре,але це на дурака .Колумб коли з своїми поплічниками до Америки добрався також розводив місцевих,скло на золото міняв.А я помітив де з'являються такі білі стовпчики то там дуже швидко зникає ліс.І ці норми і закони про санітарні вирубки при Януковичі писані певно якось міняти потрібно.Я чув Петро Олексійович закликає готуватись до партизанської боротьби,але якщо лісівники вирубають ліс то деж ми партизанити будемо?
ОЛЕКСАНДР Показати IP 28 Серпня 2016 14:28
Написали під себе закони вивели ліси з підпорядкування сільським радам і наживаюця на. нищенні природи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus