USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

21 січня: свята, події, факти. Міжнародний день обіймів та відкриття Антарктиди

21 Січня 2022 00:00
21 січня святкують Міжнародний день тренувальних штанів (International Sweatpants Day). Вперше його відзначили у 2009 році. Появі такого зручного предмету нашого гардеробу ми завдячуємо французькій компанії «Le Coq Sportif», яка 1882 року почала першою виготовляти зручний одяг для спортсменів. А тренувальні штани були розроблені нею у 1920 році. Спочатку їх виготовляли зі звичайного сірого джерсі. Вони гарно розтягувалися, а тому зовсім не уповільнювали рухів.

Також 21 січня Міжнародний день обіймів. Це незвичне і позитивне свято. Цього дня люди можуть обіймати не лише своїх рідних та друзів, але й також незнайомців. Започаткували Міжнародний день обіймів 21 січня (ще одне таке свято є 4 грудня) в штаті Мічиган, США. Ідея створення свята прийшла в голову одному з пасторів протестанської церкви, Кевіну Заборні. Він вважав, що американці часто надто стримані і не вміють виявляти своїх справжніх почуттів.

А ще 21 січня святкується Міжнародний день дитячого свята (Playdate Day). Цього дня діти відкладають свої ґаджети та йдуть гратися на вулицю разом зі своїми друзями.

В третю п’ятницю січня з 2009 року святкується Міжнародний день фетишу. Цього року свято випадає на 21 січня. Воно було започатковане у Великобританії, щоб підтримати БДСМ- та фетиш-культури та виступити проти їхньої дискримінації.

Також святкують День бабусі в Польщі; День подяки білці в штаті Північна Кароліна (США); День чоловіка в Ісландії (Bóndadagur); Національний день граноли та Національний день новоанглійського клем-чаудера в США.

Іменини цього дня відзначають Євген, Григорій, Юліан, Антон, Ярослава, Василина.

Народилися:

Цього дня народилися американський лікар-стоматолог, піонер використання анестезії для знеболювання під час операцій Горас Уеллс, американська акторка, лауреатка «Оскара» Джина Девіс, польська й радянська письменниця, поет, драматург, сценарист і громадський діяч Ванда Василевська, французький підприємець і модельєр одягу, засновник фірми Christian Dior Perfume Кристіан Діор, радянський кіносценарист Валентин Єжов («Балада про солдата», «Біле сонце пустелі», «Сибіріада»), англійський актор, визначний комік, майстер пародії, творець популярної в усьому світі телепрограми «Шоу Бенні Хілла» Бенні (Альфред) Хілл, іспанський співак, всесвітньо відомий оперний тенор Пласідо Домінго, радянський та американський актор українського походження, режисер і сценарист Родіон Нахапетов, український політик і управлінець, перший всенародно обраний мер Києва Леонід Косаківський, англійська співачка Емма Бантон.

Події:

1506 – за розпорядженням римського папи Юлія II утворюється армія Ватикану – Швейцарська гвардія.

1775 – у Москві на Болотній площі страчений повстанець Омелян Пугачов.

1793 – Велика французька революція: за постановою суду страчений Людовік XVI, звинувачений у змові проти свободи нації і проти загальної безпеки держави.

1840 – француз Дюмон-Дюрвіль на вітрильнику «Астролябія» відкрив нову південну землю (Антарктиду), якій дав ім’я своєї дружини – Земля Аделі.

1899 – компанія «Опель» випустила свій перший автомобіль.

1911 – у Монте-Карло відбулося перше автомобільне ралі.

1919 – у Хусті відбулися Закарпатські всенародні збори, які ухвалили рішення щодо возз’єднання Закарпаття з Україною.

1924 – помер російський та радянський політичний і державний діяч, революціонер, творець партії більшовиків, філософ-марксист, публіцист Володимир Ленін (Ульянов).

1934 – XII з’їзд КП(б)У ухвалив рішення про перенесення столиці України з Харкова до Києва.

1954 – у США спустили на воду перший підводний човен з атомним реактором «Наутілус».

1978 – з нагоди 60-річчя проголошення Центральною Радою незалежності України Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Тараса Шевченка на знак протесту проти русифікації. Тіло знайшли на Чернечій горі вранці поміж розкиданих листівок на підтримку незалежності.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Монголією.

2001 – Пола Маккартні назвали першим музикантом, чий статок перевищив мільярд доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus