USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

24 січня: свята, події, факти. Міжнародний день освіти та перші комп'ютери «Макінтош»

24 Січня 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день ескімо, Всесвітній день сміху від живота, Міжнародний день освіти, День обізнаності про синдром Мебіуса та Міжнародний жіночий спортивний день.

В Україні - День зовнішньої розвідки, у США - День святості людського життя, День арахісового масла, День компліментів, День лобстера «Термідор», День пивної банки, День «Просто зроби це», в Індії - День дівчаток, на Кіпрі - День святого Неофіта, на Гаваях - Торжество Богоматері Миру, в Румунії - День об'єднання, в Індії - Путрада Екадаші.

Православна церква 24 січня вшановує пам'ять двох Феодосіїв - Антіохійського і Великого. Ще день у народі називають «Весняком» або «Федосєєвим теплом» - за днем прогнозували, якою буде погода навесні.

Іменини сьогодні у Михайла, Віталія, Йосипа, Володимира, Степана та Миколи.

Народилися:

Цього дня народилися прусський король Фрідріх II Великий, французький драматург і публіцист, комедіограф Бомарше, німецький авіаконструктор Ернст Гайнкель, німецький письменник Ернст Гофман, радянський кінорежисер, лауреат п'яти Сталінських премій, народний артист СРСР Михайло Ромм, радянський кіноактор і режисер Андрій Тутишкін («Весілля в Малинівці», «Вільний вітер», «Шельменко-денщик»), український письменник-сатирик, артист розмовного жанру, публіцист Євген Дудар, український письменник, перекладач, науковець, кандидат філологічних наук Юрій Покальчук, радянський естрадний співак, тенор, зірка 1960-1970-х Валерій Ободзінський («Эти глаза напротив», «Мелодия»), американський кіноактор Джон Белуші, український письменник, поет, перекладач Олександр Ірванець, німецька кіноакторка Настасья Кінскі, американська актриса і модель англійського походження, найбільш відома завдяки серіалу «Самотні серця» Міша Бартон, український футболіст Віталій Мандзюк.

Події:

1848 — у Північній Каліфорнії Джеймс Маршал знайшов великий золотий злиток, що дало поштовх до виникнення явища, котре через рік стало називатись «золотою лихоманкою».

1859 — Дунайські князівства об'єдналися у Волощину та Молдову, попередника Румунії.

1861 — у Петербурзі вийшов друком перший номер українського щомісячника «Основа».

1895 — встановлено неофіційний рекорд швидкості на мотоциклі — Гленн Кертіс на власноруч збудованому мотоциклі розвинув швидкість 136,29 миль/год (близько 220 км/год).

1907 — в Англії організовано перший скаутський загін.

1918 — у ніч з 24 на 25 січня (за іншими даними 11-12 січня) було проголошено незалежність України.

1923 — у Харкові створено літературну спілку «Гарт».

1935 — в американському місті Річмонд надійшла у продаж перша партія банкового пива під назвою «Пінисте пиво Крюгера» («Krueger Cream Ale»).

1942 — у Комі АРСР (РРФСР) почалось перше в історії ГУЛАГу повстання ув'язнених.

1966 — Індіра Ганді стала третім прем'єр-міністром Індії.

1976 — сталася одна з найбільших у XX ст. катастроф танкерів-гігантів: біля берегів Франції сів на мілину танкер Olympic Bravery, який через три тижні розколовся навпіл.

1984 — у США в продажу за ціною 2495 доларів за штуку з'явились перші комп'ютери «Макінтош» — перший персональний комп'ютер, що використовує графічний інтерфейс користувача і комп'ютерну мишу, замість стандартного на той момент інтерфейсу командного рядка.

1986 — американський космічний апарат «Вояджер-2» став першим штучним об'єктом, який досягнув Урана, пройшовши від нього на відстані близько 100 тис. км.

1992 — Королівство Нідерланди, Королівство Лесото, Республіка Малі, Республіка Кабо-Верде визнали незалежність України.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Австрією і Францією.

2010 — фантастичний бойовик «Аватар» Джеймса Кемерона, знятий у форматі 3D, став найкасовішим фільмом в історії.

2011 — вибух в аеропорту Домодєдово.

2015 — російські терористи «ДНР» обстріляли з «градів» Маріуполь, внаслідок чого загинуло 30 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus