USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

30 років влада не займалася проблемами води на Поліссі. Спохватилася

19 Вересня 2013 13:48
На відновлення меліоративної системи на Волині потрібно років 8-10, бо 30 літ ніяких робіт не проводилося.

Так, свою роботу розпочала у Луцьку українсько-білоруська Робоча група зі спільного використання водних об’єктів. Фахівці з питання експлуатації водних ресурсів Волинської, Рівненської, Чернігівської, Житомирської областей зустрілися з білоруськими колегами.

Як зазначив присутній почесний працівник Держводгоспу України Юрій Бахмачук, останні вісім років група фактично не працювала. Відбулися лише кілька локальних зустрічей з приводу вирішення окремих проблем.

«З-поміж міжнародних груп ця - одна з найпотрібніших. Бо питання регулювання води на Поліссі стояло ще 150 років тому. Ми б мали розглядати й спільне проектування і планування заходів. Адже вода як ресурс постійно дорожчає», - зауважив Бахмачук.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій Карпюк розповів, що в радянські часи система регулювання рівня води працювала практично безвідмовно. Останні 25-30 років меліоративна система області потерпала через недофінансування. Це й стосується лісової меліорації.

«Останні 3 роки ми намагаємось відновити цю систему. Ми йдемо правильним шляхом. Але на це потрібно років 8-10, бо ж 30 літ ніяких робіт не проводилося Ми не працюємо над системою ліквідації підтоплень, а над попередженням паводків», - пояснив посадовець.

Зі слів Карпюка, на такі заходи за цей час залучили майже 70 мільйонів гривень.

«Якби Прип’ять не розчистили, то цього року в Ратному було б знову підтоплення. У Любешівському районі побудували дамбу. Якби цього не зробили, то 732 садиби були б у зоні стихійного лиха, підрахували рятувальники. Тільки цьогоріч ведуться роботи на 192 об’єктах у 112 селах області. Злива у обласному центрі цього року показала, що і Луцьк перебуває у зоні ризику підтоплення», - розповів він.

Карпюк повідомив, що гирла річок Прип’ять і Вижівка уже розчистили. На черзі – Турія і Стохід.

«Завдяки меліорації за останні три роки в експлуатацію ввели додатково 92 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення. Ще близько 40 тисяч гектарів чекають на осушувальні роботи. Епіцентр робіт сьогодні змістився з Полісся на родючі землі (Володимир-Волинський, Іваничівський район – ред.)», - запевнив посадовець.

Представники білоруської частини Робочої групи зазначили, що питання спільного використання водних об’єктів у суміжних з Україною областях – теж одне з найпріоритетніших у їх роботі.

«У Білорусі 30 % сільськогосподарських угідь розташовані на осушених землях. Будувати щось нове, організовувати нові проекти ізольовано один від одного, було б злочинно. Адже будь-які дії з одного боку відгукуються результатами з іншого», - зазначив керівник білоруської частини групи Дмитро Левчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
колега Показати IP 19 Вересня 2013 14:10
Бахмачук вже кілька років - не начальник управління. Начальник зараз - Ростислав Сергійович КРАВЧУК
zbbas Показати IP 19 Вересня 2013 15:09
Але ж до того керував і не один десяток літ. Мабуть саме його "заслуга" що Карпюку стільки років потрібно після нього відновлювати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus