USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Через ціни на газ Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП у 2022 році

20 Січня 2022 16:28
Національний банк переглянув прогноз зростання реального ВВП на 2022 рік з 3,8% до 3,4%, зазначивши, що більш стрімке відновлення економіки обмежуватимуть дорогі енергоносії та вплив інформаційного фону навколо геополітичної напруги.

Про це йдеться в матеріалах регулятора, передає УНІАН.

«Прогноз зростання реального ВВП на 2022 рік переглянуто з 3,8% до 3,4%. Економіку підтримають споживчий попит і все ще досить сприятливі умови торгівлі. Натомість вагомим стримувальним фактором залишатиметься напружена геополітична ситуація, яка негативно впливатиме на інвестиційні рішення. Крім того, попри поступове згасання пандемії, наслідки коронакризи залишатимуться досить відчутними. Порівняно високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини, перш за все в першому півріччі, також будуть обмежувати потенціал зростання», – сказано в повідомленні.

Читати ще: Ціни на товари та послуги в Україні зростатимуть: прогноз НБУ

За підсумками 2021 року, зростання реального ВВП, за оцінками НБУ, склало близько 3%. Відновленню економіки сприяли стійкий споживчий попит, нарощування інвестицій підприємствами після кризи, а також рекордний урожай сільськогосподарських культур.

Разом з тим, економічне пожвавлення було повільніше, ніж очікувалося. Серед причин – стрімке подорожчання енергоносіїв і їх дефіцит, вплив низьких врожаїв 2020 року, більш повільне відновлення сектора послуг, обмежені потужності окремих виробничих секторів, суттєвіші втрати від пандемії, а також стрімка фіскальна консолідація.

У 2023-2024 роках зростання реального ВВП, за прогнозом регулятора, прискориться до 4% на рік. Цьому має посприяти стабілізація геополітичної ситуації протягом 2022 року, остаточне вичерпання негативних ефектів пандемії, подальше зростання світової економіки та збереження досить сприятливих умов торгівлі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus