USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Депутати і мисливські угіддя на Волині. ФОТО

6 Червня 2013 10:51
Депутати Волиньради ознайомилися із тим, як в області ведуть мисливське та лісове господарство та на скільки це є затратною справою.

День депутата Волинскої облради відбувся 5 червня.

Що про День депутата в лісі думає голова облради

Як розповів голова Волинської облради Володимир Войтович, депутатів у сесійній залі часто хвилює питання надання в користування мисливських угідь, тож, огляд саме лісового та мисливського господарства вибрали темою для Дня депутата. Аби побачити, чим відрізняється ведення цього господарства в осінньо-зимовий період ще одну поїздку з депутатами, лишень, можливо, у іншому форматі планують організувати у листопаді або ж грудні.

Окрім того, голова облради зазначив, що загалом керівництвом області ведеться політика, згідно з якою можна надавати в користування мисливські угіддя на законних підставах. «На сьогоднішній день 13 мисливських угідь чекають, хто прийде і візьме їх в користування. Чи то з депутатів, чи з бізнесових структур – будь-кому це – доступно», - додав Войтович.



Думка фахівців

Про дискусійність питання надання в користування мисливських угідь зауважив і начальник Волинського ОУМЛГ та депутат облради Богдан Колісник.
Як він розповів, на Волині є 1,6 мільйона гектарів мисливських угідь, з них 800 тисяч гектарів – територія громадських мисливських угідь, якими користується організація УТМР і всього 300 тисяч гектарів угідь надані в користування. Державні підприємства контролюють ведення мисливського господарства на території майже 500 тисяч гектарів.

На ведення мисливського господарства всіма користувачами мисливських угідь витратили майже 6 мільйонів гривень, 3 з яких дає держава. «Тобто утримання мисливських угідь – це дуже дороговартісна справа. Ясно, що повинні балансувати, основне при цьому – щоб був вільний доступ мисливців у межах визначених правил, які мають можливість і хочуть полювати, збереження мисливських тварин і прозорість надання мисливських угідь у користування», - зазначив Богдан Колісник.



Своєю чергою, заступник начальника відділу мисливського господарства та охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ Руслан Ляшук розповів, що в нашій області є 51 користувач мисливських господарств. Так, 15 з них – державної форми власності, підпорядкованих управлінню, 16 – організації УТМР, 15 – приватних користувачів і 5 користувачів іншої форми власності.




Приватне мисливське господарство ТзОВ «Феміда-Інтер»

День депутата розпочався з поїздки до Соф’янівського лісництва ДП «Маневицький лісгосп». Саме тут має у користуванні мисливське господарство ТзОВ «Феміда-Інтер», з роботою якого і ознайомилися.

Мисливствознавець Сергій Береза розповів, що це мисливське господарство створили у 2000 році. Його площа становить 18,7 тисячі гектарів. В мисливському господарстві працює 6 людей: директор, мисливствознавець і 4 єгеря. Ще 10-15 місцевих мешканців наймають для сезонних робіт, таких як заготівля корму чи підгодівля тварин.

Загальні витрати на ведення мисливського господарства у 2012 році становили 544,289 тисячі гривень. Майже 50 з них витратили на охорону мисливських угідь, боротьбу з браконьєрством. Ще 29 тисяч пішло на облаштування біотехнічних споруд, 202 тисячі витратили на корми для мисливських тварин. Надійшло ж від ведення мисливського господарства лише 85,22 тисячі гривень.

На майбутнє тут планують створити умови для кінних прогулянок, а також розвитку зеленого туризму, щоб отримати додаткові надходження у період міжсезоння.













Окрім того, у мисливського господарства ТзОВ «Феміда-Інтер» є розплідник, де вирощують собак для полювання на кабана. Наразі там утримується 50 дорослих тварин і 20 щенят. «Собаки зібрані зі всього світу, найкращі крові», - зазначив єгер-кінолог Віктор Гурин.

Тож, на багатьох конкурсах в Росії та Україні вони займали призові місця. До того ж, є й такі, що отримували клас «еліта» на міжнародних конкурсах.

Як розповів депутат Василь Столяр, тут був і ведмідь, утім, коли до мисливського господарства почали постійно надходити приписи щодо утримання тварини, її віддали у таке ж господарство на Закарпатті.













Що ще є на території Маневицького лісгоспу

Для того, щоб лісівники не втратили навичок лісовода, в кожному лісництві є невеликі розсадники, так звані короби, з контрольованим середовищем для вирощування сіянців сосни «для ремонту лісових культур». «Звідси починається ліс», - зазначив Богдан Колісник.

Окрім того, він розповів, що основну частину навколишніх лісів посадили після 1945-1946 років.

Займаються у лісгоспі й відновленням лісових гідромеліоративних мереж. Як розповів головний лісівник Волині, осушували ліси в області ще в 1960-1970 роках і зараз є майже 3 тисячі кілометрів меліоративних канав, які потребують реконструкції. «На сьогоднішній день це є проблема, яка набуває характеру екологічної катастрофи. Зараз на Волині підтоплено більше 7 тисяч гектарів лісів. Якщо ліс побуде місяців 3 в воді, він висихає, що вже є у Любешівському, Маневицькому, Ківерцівському районах», - зауважив Богдан Колісник.

До того ж, територією лісгоспу пролягла нова лісова дорога «Соф’янівка – Кашівка», будівництво якої завершили торік. «Такі дороги лісові, вони не є лісовими, вони з’єднують і 2 райони через ліс і багато сіл», - зазначив Володимир Войтович.














Як заготовляють ліс на Волині

Ознайомили депутатів і з лісозаготівельними роботами у Маневицькому лісгоспі. Як повідомив Богдан Колісник, ліс використовується «від стовбура до крон». «Цей ліс тут крижується, відправляється в Маневичі на лісокомплекс. Ми його там повністю переробляємо», - додав посадовець.

Так звані баланси відправляють у Нововолинськ «на плиту», а щіпки – або у Нововолинськ, або в котельні для обігріву.

«Волинь майже самодостатня і по обробці деревини майже 70% деревини на Волині переробляється. 35-45% переробляється державними підприємствами», - підсумував Богдан Колісник.

Так, власне, у лісі відбувається відвантаження деревини з верхнього складу. Як розповіли працівники, коли після рубки накопичується велика кількість деревини, замовляють техніку для її транспортування. Перед відправкою деревину «біркують», кожен такий чіп має свій індивідуальний номер, інформація про який вноситься у КПК. Окрім того, у лісівників є й портативна друкарка, яка роздруковує товаро-транспортну накладну, де вказана порода, сорт і діаметр кожного дерева. Якщо ж на деревині немає бірки, її вивіз вважається незаконним.

Потім деревина потрапляє на нижній склад лісокомплексу Маневицького лісгоспу або ж до споживачів. Окрім обробки деревини, тут займаються й виготовленням консерв. Так, заготовлений на підприємстві березовий сік цього року постачатимуть навіть у Панаму.



































Діти також хочуть стати лісівниками

Завітали депутати й в учнівське шкільне лісництво району. Так, гурток організували при Маневицькому лісгоспі. Його учасники проводять цікаві дослідження, беруть участь у виховних акціях, ходять на екскурсії до лісу, організовують цікаві зустрічі із працівниками лісництва, вирощують саджанці і садять ліс, доглядають за посадкою. Тільки за цю весну було посаджено до 6 гектарів лісу. Дехто з членів гуртка планує в майбутньому обрати професію лісівника.











Як працюють рятувальники на лісовій пожежній станції

Як розповів начальник відділу охорони і збереження та захисту лісу Волинського ОУЛМГ Володимир Читкайло, у Маневицькому лісгоспі є механізований загін, який задіюють у випадку гасіння пожеж. Наразі державна лісова охорона здійснює профілактичні заходи. Так, одним з основних є патрулювання території лісів, яке здійснюється двома шляхами.

Перший шлях – це дії мобільних груп, автомобілі яких оснащені пристроями GPS, що дозволяє відслідковувати рух і роботу рейдових груп, адже інформація виводиться на електронну карту, яку невдовзі хочуть зробити повною для усієї території.

Іншим шляхом є патрулювання з пожежень-спостережних веж, яких в області – 49, а 31 з них обладнана системами відеонагляду. Окрім того, на базі ДП «Маневицький лісгосп» в режимі он-лайн працює 3 спостережних вежі.

















Окрім огляду Маневицького лісгоспу, депутатам запропонували оглянути й «Мисливське господарство «Звірівське» у Ківерцівському районі. Там обранців громади ознайомили із комплексом біотехнічних споруд та проінформували про ведення мисливського господарства на території цих угідь та показали методи захисту лісових культур від пошкодження дикими звірами.

Згодом депутати ознайомилися із роботою ДП «Лісовий селекційно-насіннєвий центр» у селі Гаразджа Луцького району.

Підсумки Дня депутата

За словами Володимира Войтовича, аби уникнути безпредметних, інколи некомпетентних дискусій щодо тих чи інших питань у сесійній залі, вирішили організовувати дні депутата. «Та інформація, яку сьогодні вони отримали… Чи поставить вона їх в певні рамки, що вони будуть інакше дивитися на надання в користування мисливських угідь, я цього не знаю. Але те, що ми переконалися, що це – затратна справа, цю справу треба любити тому, хто бере в користування угіддя, і на це задоволення, яке ти отримуєш, треба потратити певні кошти і не отримати прибутку. Це факт і всім стало зрозуміло», - висловився голова облради.

Наступний же День депутата Володимир Войтович планує організувати на об’єктах комунального майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст орієнтовно в наступному кварталі цього року.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Мірик Показати IP 6 Червня 2013 12:24
Вася Столяр - як Джон Рембо в кращі роки
Білка! до Мірик Показати IP 6 Червня 2013 12:31
Техаський рейнджер такий собі))))) хто автор публікації?
Маневичанин Показати IP 6 Червня 2013 18:06
Вміють очі замилювати. А що далі, в лісі робиться?
Ківерчанин до Маневичанин Показати IP 7 Червня 2013 19:16
КА що робиться?
Paulo Показати IP 6 Червня 2013 18:25
Збиткове воно на паперах і всім депутатам відомо в кого осідають прибутки. Одним словом показуха, як в старі совдеповські часи.
Маневичанин Показати IP 14 Червня 2013 20:34
Кому цікаво що робиться в лісі, сходіть подивіться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus