USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Кращі пішли з аукціонів, а гірші дісталися нам у спадок», – голова громади на Волині закликала не віддавати землі лісгоспам

25 Вересня 2021 16:38
Із відкриттям ринку землі малі фермерські господарства опинилися в нерівних конкурентних умовах. Вони не мають значних фінансових ресурсів, тому на відміну від великих сільськогосподарських виробників не можуть орендувати кращі земельні ділянки.

Про це розповіла голова Смідинської громади Ковельського району Оксана Піцик під час дискусійної панелі «Децентралізація де-юре і де-факто на прикладі середніх і малих громад», що відбулася в рамках об’єднавчого форуму політичної партії «ЗА Майбутнє» в Луцькому замку.

Вона зазначила, що громади щодня змушені стикатися з різноманітними викликами.

«Я хотіла би звернути увагу на виклики, перед якими ми стоїмо. Перший – новий адміністративно-територіальний устрій. До сьогодні громади, які були в старих районах, стикаються з проблемою, що не всі структури синхронізовано працюють за новими районами. Це важливо, адже це – надання послуг нашим людям. Друге – залучення інвесторів. Повинен бути цікавий для інвестора ресурс. Волинь – переважно аграрна область. Фактично єдиний бюджетоутворюючий ресурс – це наша земля, податок із нашої землі, переробка продукції з нашої землі», – сказала Оксана Піцик.

За її словами, сьогодні з відкриттям ринку землі малі фермерські господарства залишилися в нерівних конкурентних умовах, адже вони не мають таких фінансових ресурсів, як великі сільськогосподарські виробники, аби, наприклад, узяти в оренду ту земельну ділянку, яка їх цікавить.
«Ми маємо розуміти, що додана вартість повинна створюватися в нас на місцях. Головний ресурс – це люди. Повинні бути створені інфраструктура, відповідна освітня мережа, медичне обслуговування, завдяки чому наша молодь залишатиметься тут, а не їхатиме за кордон», – підкреслила голова Смідинської громади.

Читати ще: Луцький міський голова назвав чотири умови для успішного розвитку громади

Як звернула увагу, її турбує законопроект №5650, який стосується заліснених сільськогосподарських земель.

«За ті роки, коли землі за межами населених пунктів були в підпорядкуванні Держгеокадастру (їх так гарно передали громадам у 2018-2019 роках), із ними фактично ніхто нічого не робив. Кращі землі пішли з аукціонів, які тоді проводив геокадастр, а гірші, в тому числі заліснені, дісталися нам у спадок. Власне, земля – це той ресурс, де мали б працювати наші люди. Тому я дуже прошу народних депутатів звернути увагу на цей законопроект, оскільки він дозволить лісгоспам забрати наші землі сільськогосподарського призначення. А на чому тоді працюватимуть наші люди?»

Насамкінець Оксана Піцик запропонувала переглянути відсоткову ставку на земельний податок під лісами з 0,1% до 12%, як у агровиробників.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus