USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Музей у Луцьку запрошує на історичну годину до Дня створення УПА

9 Жовтня 2013 15:28
Історична година до Дня Покрови «Вони боролися за волю України» відбудеться 10 жовтня о 12 годині у приміщенні Волинського краєзнавчого музею. Захід присвячений 71-ій річниці створення Української Повстанської Армії, 70-ій річниці існування Колківської республіки та 70-ій річниці бою в селі Новий Загорів. Про це повідомляють у відділі науково-освітньої роботи музею.

1947 року Українська Головна Визвольна Рада обрала свято Покрови (14 жовтня) днем утворення військових частин ОУН-УПА. Насправді утворення УПА не відбулося в один день. Перші повстанські загони почали створюватися восени 1942 року, один з яких очолив Сергій Качинський. Деякий час окремо діяла інша УПА або «Поліська Січ», де отаманом був Тарас Бульба-Боровець, яка з часом стала частиною Української Повстанської Армії.

Ця дата є умовною, але стала символічною, оскільки в цей день українці відзначають і День козацтва, а УПА стала продовжувачем традицій українського війська.
На музейному заході буде представлено фотодокументальну виставку про діяльність УПА на Волині в різні роки. Комплекс матеріалів висвітлює етапи створення, керівників, діяльність Української Повстанської Армії. Агітаційні матеріали, архівні документи та світлини ілюструють життя Колківської республіки - маленького містечка, що стало острівком свободи в період війни.

Також ряд матеріалів присвячений бою між українськими повстанцями та німцями біля монастиря в селі Новий Загорів Локачинського району в 1943 році, діяльність організації Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура.

Також окрасою виставки стали роботи повстанського художника Ніла Хасевича та колекція конвертів з марками члена Волинського клубу філателістів Ігоря Гнатюка на повстанську тематику.

На захід будуть запрошені ветерани Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура.
Слухачами історичної години будуть учні Волинського ліцею з посиленою фізично-військовою підготовкою. Майбутні військові заслухають розповідь старшого наукового співробітника відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Сергія Лиса , який розповість про принципи утворення та особливості діяльності УПА на Волині.

Серед запрошених на музейний захід і дослідники теми діяльності повстанського руху на Волині: редактор відділу освіти газети «Волинь» Леся Бондарук, журналіст та автор книги «Бій під стінами храму» Петро Боярчук, видавець та автор книг про визвольний рух Андрій Криштальський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Володимир Показати IP 9 Жовтня 2013 19:37
УПА "Волинська січ" була створена влітку 1941 року Тарасом Боровцем, а завоювали його частини бандерівці весною 1943 року. Все решта - фальсифікація.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus