USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині назріває бунт серед аграріїв, посівна - під загрозою

16 Березня 2015 16:45
Аграрії Волині б’ють на сполох, вважаючи, що нові законодавчі зміни – це податковий зашморг на їхньому бізнесі. Фермери Волині готують звернення в Кабмін, аби зменшити податкове навантаження, мовляв, зараз під загрозою посівна в області.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин сьогодні, 16-го березня.

Голова комісії Валерій Діброва каже, що з новими податками багато фермерів не зможуть надалі проводити свою діяльність, тому доведеться вирізати худобу.

«Раніше у нас був єдиний податок, я платив 73 тисячі гривень фіксованого податку, а зараз доведеться сплачувати 3,5 мільйона. Окрім того, є додаткові податки. Мені треба ще додатково сплатити більше 200 тисяч на сплату до відшкодування пенсійному фонду. Ще на наші плечі поклали податок з господарських дворів, а це - некомерційна територія, її ми використовуємо для обслуговування техніки тощо. Наприклад, якщо ферма - 10-15 гектарів, а з кожного гектару треба сплачувати 300 тисяч гривень в рік, то краще зарізати худобу. Усі ці додаткові податки лягають тягарем на кінцеву продукцію, відповідно, наші товари стають неконкурентними навіть на внутрішньому ринку. Ми підготуємо звернення й треба, аби його контролювали нардепи від Волині: Гузь, Лапін, Мартиняк», - розповідає аграрій, голова профільної комісії Валерій Діброва.
Аби у майбутньому не приймали зміни до законодавства України, які негативно відображаються на розвитку агросфери, представник обласної організації Асоціації фермерів та приватних землевласників запропонував запозичити досвід Польщі. Там усі агроформування входять в орган «Аграрна палата», перед ухваленням законопроектів їх розглядають й дають висновки профільному Міністру.

Члени комісії відкинули таку ідею, мовляв, на Волині вже створювали аграрну палату й вона себе не реалізувала як ефективний орган захисту й лобіюванню інтересів господарників.

Після дискусій учасники зібрання ухвалили звернення в Кабмін й рекомендують його затвердити під час сесії обласної ради та направити столичним керівникам.

Короткий зміст звернення: «Сільськогосподарські товаровиробники перебувають у складному фінансовому стані і не зможуть не лише відшкодувати пільгові пенсії, але і закупити, зважаючи на диспаритет цін, в необхідних обсягах матеріально-технічні ресурси для подальшого ведення агровиробництва. Орендна плата збільшилася у 10 разів, а за ділянки в межах населених пунктів, надані для потреб сільськогосподарського виробництва, зайняті виробничими, господарськими та іншими будівлями і спорудами - у 100 разів!

Останні зміни до Податкового кодексу стали ще одним поштовхом для банкрутства низки сільськогосподарських підприємств, особливо зони Полісся.

Враховуючи, що платники єдиного податку четвертої групи суб’єктів господарювання відповідають критеріям платників фіксованого сільськогосподарського податку, пропонуємо, як вихід із ситуації, терміново ініціювати внесення змін до статті 2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», де слова «фіксованого сільськогосподарського податку» замінити на слова «єдиного податку четвертої групи». Відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» доцільно здійснювати за рахунок коштів Державного бюджету».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Олесь Показати IP 16 Березня 2015 17:06
Зміни "на краще"???? Оце вони і є, припускаю. Правда "на краще " КОМУ? Яйценюк рулить! Сільське господарство одним розчерком пера знищене. В сільськогосподарській державі!!!! ( В минулому?!) А додайте ріст ціни газ, електрику, диз паливо- ото ж! Вигідніше НІЧОГО НЕ СІЯТИ _ (принаймі цей рік).... А їсти що будемо? Донецьк "прогодує"...???... Коли дибіли біля керма, гусі лапчаті у парламенті, мільйонери від Волині - СВОЇ питання вирішують- майбутне безрадісне... Нажаль...
:) до Олесь Показати IP 16 Березня 2015 18:40
Заспокойся, не треба популізму. Чому звичайне підприємство має платити ПДВ 20% + податок на прибуток + купу інших платежів, а такий великий аграрій платить всього 73 тис. податку замість 3,5 мільйона? Восени зерно коштувало 2 тис грн., зараз 5 тис. грн., порахуй скільки прибуток та ПДВ мусить бути до бюджету? 73 тис.?
Анонім до :) Показати IP 16 Березня 2015 19:08
Не волнуйся за него. Если он выкрутится, то все выплаченные им налоги лично ты заплатишь из своего кармана. Ведь он не будет же работать себе в убыток. Следовательно, будет продавать по себестоимости + прибыль, т.е. все затраты + все налоги + прибыль.
Мені тебе шкода до :) Показати IP 16 Березня 2015 19:10
Видно ти слабо з цінами дружиш! восени було 2,5 а зараз 3,0. а зберігати його пів року щонайменше,обробляти, плюс втрати від природньої втрати. В европейській державі аграрії - це дотаційна ланка.
бандеровець до :) Показати IP 16 Березня 2015 21:53
чуєш математик,продай мені зерно по 5 тис,з них тисяча твоя....як вмієте чужі гроші рахувати а сутками по полях не хочете погонитися?
Анонім до :) Показати IP 17 Березня 2015 09:21
Нехай годинника продасть, пан Діброва, машину з одну і якраз на заплатити податок вистачить! Хватить жирувати коли країна бідує! ЗІЛа він відремонтував на АТО ото благодєтєль! Коли вже нажеруться! І дотації, і хімія безкоштовна, і звільнення від податків, і повернення ПДВ за пусті вагони через Ізов, і поголовне обкрадання селян через недоплату за користування паями!!! Коли нарешті селяни будуть знати РЕАЛЬНУ ЦІНУ СВОЄЇ ЗЕМЛІ? КОЛИ ЗМОЖУТЬ ОТРИМАТИ ЗА НЕЇ СПРАВЖНЮ ЦІНУ? ц
Анонім Показати IP 16 Березня 2015 17:12
Арсеній Яценюк і Петро Порошенко скажуть, що вони тут нічого не винні....Янукович І Путін винні ...
Аграрій Показати IP 16 Березня 2015 18:34
Жити по новому це без Порошенка Яценюка Турчинова тоді може й виживем,а так вони загонять народ в яму , тому що за людей вони не думають. Народ має таку владу яка їх має.
Анонім Показати IP 16 Березня 2015 18:36
Зерно продають за світовими цінами. купують дорогі джипи та будинки,платять нізькі зарплати а на податки нема коштів.
Відпочинок до Анонім Показати IP 16 Березня 2015 20:06
Акули аграрного бізнесу дійсно мають по кілька дорогущих джипів - це вже у них як правило . Також мають Вони можливість по кілька разів на протязі року відпочивати на морях та взимку кататися на лижах - це вже традиція. І все це вартує величезних коштів , - Вони собі можуть дозволити. А ось нормально розраховуватися із "кріпаками" та заплатити податки - немає чим.
фермер до Відпочинок Показати IP 16 Березня 2015 20:19
У Дiброви не один млн на депозитах,той за копiйку вдавиться.Не в його правилах з державою дiлитись.
Памятаємо до фермер Показати IP 16 Березня 2015 22:04
Діброва в кінці девяностих на початку двотисячних років , маючи звязки на кордоні постійно колонами автомашин возив до Польщі селітру , а під нею десятки ящиків горілки. Саме цей - нині успішний фермер - а не хто інший ,ще у ті часи прихватизував основні засоби виробництва , будівлі та землі колгоспу.
Анонім Показати IP 16 Березня 2015 18:48
Ринки збуту влада вже шукає у Європі... А тут ще не знати за що сіяти і жнивувати...
Анонім до Анонім Показати IP 16 Березня 2015 19:01
Зерно на Волыни никакое.Твердых сортов пшеницы,которые использует Европа не выращивают.Картошки практически не едят.Да и кто пустит на свой рынок чужаков?У них перепроизводство.Свое не знают,куда девать.Ищут новые рынки сбыта.Та к что,надежды на Европу -ноль.Разве что на нищую Африку.В качестве гуманитарки
та ну до Анонім Показати IP 16 Березня 2015 19:36
а ви добре порахували? по якій ціні закуповують продукцію в сільгоспвиробників і по якій ціні її реалізують споживачеві?І хто кладе різницю в кишеню? В Європі з цим ми нікому не потрібні, в них власне виробництво зашкалює, але хоча б в себе можна встановити елементарну справедливість, щоб прибутки перекупників не перевищували стократ прибутки виробників?
екскурсовод до Анонім Показати IP 16 Березня 2015 20:01
Українського фермера задушать, щоб нічого не вирощував, отже не буде що їсти людям, отже прийдеться купувати в Європі де, як ти написав : "перепроизводство.Свое не знают,куда девать.Ищут новые рынки сбыта.". Значить влада Яйценюка переживає за європейського фермера а не за українського.
Анонім Показати IP 16 Березня 2015 18:49
Голодомор в Україні ( не дай Бог) в 2015- це реформи Яценюка І Порошенка ...
Анонім до Анонім Показати IP 16 Березня 2015 19:11
То, что будут проблемы с посевной, специалисты говорили еще осенью. А тут добавились еще и налоги. Выводы делай сам.
Льоня Показати IP 16 Березня 2015 19:42
В один день засідають в облдержадміністрації та в раді з різним ( кардинально) баченням весняної посівної і взагалі волинського АПК( рахуй українського ): в ОДА - все О'кей, в Діброви- плач Єремії. Кому вірити? Те що селу тяжко- це факт. А кому зараз легко? То може трошки затягнемо паски, шановні латифундисти? Ну для прикладу поставте на прикол свої джипи, а ще краще іх віддайте на фронт. А податки треба платити, ми ж прагнемо цивілізованого світу, а там податки- це обов'язково! А надприбутки- це вже якось і соромливо , а в нас? Який чистий дохід з одного гектара? В декілька разів вищий ніж в Європі! А оплата праці і орендна плата - найнижчі,також і низька сума сплати з неї ( з орендної плати) податку до місцевого бюджету. Все це можна викласти в цифрах конкретних стосовно кожного господарства, і картина буде явно не в користь тих , хто шмаркає в хустинку- демонстративно, перед волинським виборчим селом!
екскурсовод до Льоня Показати IP 16 Березня 2015 20:04
Побачим що ти скажеш коли будеш купляти буханку хліба по 80 грн.
Селюк до екскурсовод Показати IP 16 Березня 2015 20:26
незнаю які вите там ескурсії проводите , но хліба ми по 80 грн точно не куплятимо , так як і крутих машин . На курорти і моря теж ми не їздимо . То поясни нам селюкам за чий рахунок так розкошують оті хвермерські діброви?
бандеровець до Селюк Показати IP 16 Березня 2015 22:04
що вам ті джипи спати не дають? зараз один нормальний трактор коштує 5 мільонів а їх у кожному нормальному господарстві господарстві мінімум 3-5 шт,а джип 1,5-2 міліони так ,що не такі і великі гроші
народ Показати IP 16 Березня 2015 20:22
Якщо треба то будемо платити аби тiльки з толком тi податки використовувались.
Свояк Показати IP 16 Березня 2015 21:17
А ви ж в долоні плескали, коли все розвалювати почали! То виженіть техніку на майдани, перекрийте дороги, як польські фермери, слабо! При вашій участі зробили украінців злидарями, ще будете відповідати !
стиль Показати IP 16 Березня 2015 22:39
Діброви погрожувати.От і весь його паріотизм здувся , йому подавай надприбутки.
Волинянка Показати IP 17 Березня 2015 00:14
Візьміть в оренду землю і погосподарюйте,тоді побачим, легко судити коли в цьому не розумієшся.Краще хай на чорноземах ліс росте чи пшениці колосяться. Заздрість вот така укр. натура.
Usa Показати IP 17 Березня 2015 01:43
Не переживайте вы так, будет у вас хлеб, Америка и вся Европа вас в беде не оставят. Дают вам нелетальное оружие, так и хлеб дадут.
123 Показати IP 17 Березня 2015 04:41
обливати брудом діброву негарно. потрібно самому спробувати щось посадити посіяти зберегти ,,,, держава недала ні копійки с/г а забрати хоче ,,,,подивіться як це роблять білоруси там дуже багато позитивних моментів для с/г виробника не сировини а готовоі продукціі
селянин Показати IP 17 Березня 2015 08:51
На землі весь час важко було працювати...Хто далекий від с/г робіт і цін на с/г продукцію може говорити , які великі прибутки пруть.... Потрібно з 10-20 років на кредити і позичені кошти сіяти, орати, жнивувати...В усьому світі с/г дотаційне.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus