USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

На Волині пропонують демонтувати музей партизанської слави

12 Листопада 2014 18:47
Братство ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савури звернулося до обласної ради з пропозицією демонтувати меморіал партизанської слави, розташований в селі Лопатень Ківерцівського району.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю обласної ради сьогодні, 12 листопада.

Голова Братства Василь Кушнір зазначив, що нині Україна славить воїнів, які гинуть захищаючи Україну на Сході. А ось щодо радянських партизанів, на його думку, треба відновити історичну справедливість.

«Вимагаємо: прозрійте. Просимо демонтувати ці всі партизанські меморіали в Цуманському лісі, в Любешові. Бо це бандформування, які діяли під час Другої світової війни і чинили злочини на Волині», - зауважив він.

Одним з пунктів звернення було прохання демонтувати меморіальний комплекс «Партизанська слава» в селі Лопатень Ківерцівського району.

На це питання в облраді порадили звертатися до Ківерцівської райради, оскільки музей перебуває в комунальній власності громади Ківерцівського району. І демонтаж меморіалу, логічно, має розглядати місцева влада.

Однак це питання пропонують винести на публічне обговорення, оскільки, не виключено, що чимало волинян будуть проти такого кроку.

Водночас, Братство ветеранів ОУН-УПА просить облраду засудити дії сталінського режиму як злочину проти людства та перейменувати 9 травня з «Дня Перемоги» на «День скорботи». Власне, з останніми проханнями голова комісії, депутат облради Володимир Навроцький погодився. Однак, зауважив, що в цілому звернення упівців потребує обговорення як в комісії облради з питань освіти, так і на рівні громадськості області. А в такому вигляді, як питання подане, воно не готове для розгляду сесії.

Щоправда, депутати відзначили, що в складі партизанських загонів воювало чимало місцевих мешканців.

«Щодо вислову «московські терористи», то вони всі в основному формувалися з українського народу. А по Лопатеню - всі ці загони формувалися з мешканців Журавич, Тростянця, Городище, Сильно. В основному - це український народ. Зараз російські ЗМІ підхоплять, що назвали своїх партизан «московськими терористами», - каже депутат Віктор Коротун.

А ось питання про демонтаж меморіалу слави радянських партизанів може стати черговим приводом для конфронтації ветеранів ОУН-УПА та червоноармійців.

«Я розумію, що ОУН-УПА тримає свою позицію, ветерани Червоної армії – висловлюють свою позицію. Примирення надзвичайно важко відбувається. І я не хочу створювати привід загострення ворожнечі», - каже депутат Володимир Навроцький.

Натомість голова Братства ветеранів ОУН-УПА Василь Кушнір каже, що не проти громадського обговорення питання демонтажу меморіалу: «Хай люди скажуть своє слово».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 36
аяяй Показати IP 12 Листопада 2014 18:56
Нашли подходящее время чтобы поднять этот вопрос,или им мало беды?О другом сейчас думать и делать надо! Кругом одни провокации!
Дончанин до аяяй Показати IP 12 Листопада 2014 19:02
коментар було видалено
ветеран Показати IP 12 Листопада 2014 19:02
А що ще у житті свому можуть ті ОУНівці, "Свободівці", "сектори" різні... крім як демонтувати, валити, знищувати, громити, палити...?! Що вони взагалі побудували??? Тільки і можуть, що з пам'ятниками воювати!!! Скільки вже тих партизанів-ветеранів залишилось? Совість майте? Чому у Берліні пам'ятник "Воїну-визволителю" не зносять? А вас місцеві ветерани ВВВ чипають? Що за "люди" ?! І це вони хочуть Єдину Україну де живуть люди з різними поглядами і історією?! От хто країну нищить!!!
Всезнайко до ветеран Показати IP 12 Листопада 2014 23:07
Кушнір думає, що всі забудуть те, що він при совєтах парторгом був?
ДА до Всезнайко Показати IP 13 Листопада 2014 05:32
Кушніра треба лютрувати. Бо всі парторги були пов"язані з КДБ.
Анонім до ветеран Показати IP 13 Листопада 2014 12:29
1. Це робиться із заздрості. 2. Хай розкажуть про свої злочини (ОУН-УПА) - 30 тис мирного населення.
Анонім до ветеран Показати IP 13 Листопада 2014 13:24
Єдина країна в поняттях сьогодення - це країна, в якії існує тільки одна думка, одна ідеологія, один погляд на життя і т.д. Демократія по-українськи або жити по-новому...
квітка Показати IP 12 Листопада 2014 19:08
Вже взагалі розум згубили!
БУКА до квітка Показати IP 12 Листопада 2014 22:01
Кушнір наш чоловік -він КАГАБІС.
ЕКУЦ до квітка Показати IP 12 Листопада 2014 22:08
Ці хлопці всю славу хочуть демонтувати , а залишити могильники?
бандід Показати IP 12 Листопада 2014 19:12
От хлопцям яйця сверблять. Навіщо вам ті комплекси? Кому вони потрібні? Хто туди їздить? Дайте час і вони самі розваляться. Ще поставте на тому місці пам'ятник Бандері, як не маєте що робити. Провокатори роблять таке за великі гроші. А дурні безплатно.
анонім до бандід Показати IP 13 Листопада 2014 14:36
Такі комплекси потрібні і люди туди їздять, бо хочуть знати справжніх героїв...
Андрій Показати IP 12 Листопада 2014 19:34
Ламати - це не будувати. Вже майже рік тільки і робимо, що ламаєм.
Петро Показати IP 12 Листопада 2014 19:38
Кушнір хоче, щоб йому руки повикручували при самих плечах і язик вирвали. Навіщо шукати пригод на дупу - їх і так багато і вони всі поруч.
Як скоро Показати IP 12 Листопада 2014 19:56
7 травня в урочищі Лопатень Ківерцівського району Волині відбулося відкриття оновленого музею партизанської слави. Участь в урочистостях взяв голова облдержадміністрації Микола Романюк, представники облради, Ківерцівської РДА, ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники партизанського руху, громадськість краю, - повідомили ZAXID.NET у прес-службі голови Волинської ОДА.
Петро Показати IP 12 Листопада 2014 20:04
Пане Кушнір, але й ви провокатор, я ствердно скажу ви КГБІСТ, а не націоналіст, не на часі ці провокації ГАНЬБА ВАМ І ВАШИМ однодумцям!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Краще б ви подумали про створення музею УПА на Волині. аніж ламати що побудовано і ще раз ГАНЬБА!!!!!!!!!!!!!!!!
Лучанин Показати IP 12 Листопада 2014 20:53
Цей Кушнір хворий на голову,просто ДІд немає чим зайнятись і отак совається.
ВСЕ Показати IP 12 Листопада 2014 20:59
ПРАВИЛЬНО!!! ВСЕ,що напоминає про більшовизм,повинно бути ЗНИЩЕНЕ!,так,як це зробила Європа,яка була під більшовиками.І чим скоріше,тим краще! І непотрібно тут нічого доказувати і шкодувати,що совєти тут залишили,(а залишили те,що маємо),ностальгія за советізмом-на свалку історії.Будувати УКРАЇНУ на українських історичних подіях і прикладах УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ!КРАПКА!!!
Хлоп до ВСЕ Показати IP 12 Листопада 2014 21:41
I що побудували "героi" за 23 роки? Окрiм трамплiну бiля ЗАГСу, звичайно...
Всезнайко до ВСЕ Показати IP 12 Листопада 2014 23:09
Дебіл, поїдь в Берлін і подивись скільки там меморіальних комплексів на честь радянських воїнів...
ДУЖЕ до Всезнайко Показати IP 13 Листопада 2014 10:31
шкода.що залишилось населення,а не нація.Деградоване населення,на кшталт тебе
Анонім до ДУЖЕ Показати IP 13 Листопада 2014 12:31
Той хто руйнує і нічого не побудував - не має права навіть населенням називатись
Людина Показати IP 12 Листопада 2014 22:25
вибачте за нецензуру, але ці "оунівці" за+++ли! Хворі на всю голову люди, які ненавидять ВСЕ і ВСІХ окрім української мови і прапора. Свою державу люблю і поважаю, але теперішня влада це катастрофа для нас всіх
Володимир Показати IP 13 Листопада 2014 02:58
"Свобода" і "правий сектор" допомогли Путіну окупувати Крим і половину Донбасу. Місцевим депутатам це видалося малим, вони забувають уроки історії, вже у Польщі появилися союзники Путіна по розвалу України завдяки кушнірам
Оля Показати IP 13 Листопада 2014 06:43
Я теж хочу сказати своє слово - ні! ні! ні! Хто дає їм право чіпати святе - пам'ять про героїв? Думаєте, є мало людей, які просто терплять так званих героїв УПА? Наприклад, у діда мого чоловіка представники цїєї "славної" сили розстріляли батьків (дід сам бачив - сидів у житах). Я особисто народилась у Здолбунівському районі. Мої хрещені з того краю розповідали мені про злодіяння ОУНівців, не енкаведистів. Не буду сперечатися, що були серед них і справжні патріоти. Напевно, були. День Перемоги для моєї родини завжди залишиться Днем Перемоги. Мій дід пройшов Велику Вітчизняну, був поранений під Варшавою. Отож не використовуйте події на сході в своїх інтересах. Якщо хочете попасти в історію - не займайтесь руйнуванням меморіалів, а відвойовуйте сьогодні свою країну.
Анонім до Оля Показати IP 13 Листопада 2014 07:56
Мої мама та бабуся теж пережили окупацiю та вiйну.Завжди говорили,що таких знущань,якi творили оунiвцi.не бачили навiть вiд нiмцiв.В останнi десятирiччя залишки тих людей дiйсно показують,що здатнi тiльки все нищити та руйнувати.Ганьба державi,яка робить з таких покидькiв героїв.
Анонім до Анонім Показати IP 13 Листопада 2014 13:19
А німці під час війни на окупованих територіях завжди для каральних загонів чи поліції наймали місцеве населення. Дід розказував, що в селі наші горе поліцаї після того як переборщили із жорстокістю: справа дійшла до вбивства євреїв, повтікали в ліс до ОУН-УПА. От так-от: із поліції в УПА.
сірий вовк Показати IP 13 Листопада 2014 08:31
А ви, підлі душі, спробуйте. То згорить ваше кубло разом з вами. Мало крові пролили, мало дітей в криниці покидали, мало людей забрали в ліси на вірну смерть? Наразі мало свідків ваших злочинів залишилося, то ви голови попіднімали, недобитки, і диктуєте свої умови? Ви хоч знаєте, які документи про ваші "визвольні змагання" лежать в архівах, чи ви думаєте, що час усе зітре? Підіть на кладовища по поліських селах, поговоріть з старими людьми, які памятають про ваші "подвиги", то у вас волосся дибом стане. Хоча, сумніваюся, адже ви самі ці злочини скоювали.
анонім до сірий вовк Показати IP 13 Листопада 2014 13:20
Може в кого і стане дибом: хто розкаявся у злочинах, але такі зараз голову в гору не деруть, а спокійно живуть, а не мутять воду у державі
Анонім до сірий вовк Показати IP 13 Листопада 2014 16:49
Вісім довгих місяців нам розказують і про агресію Росії, і про путінських агентів-терористів, і про бідних луганчан та донеччан, яких ці «путіністи» тероризують. А що ми бачимо? Тими, кого називають «терористами-сепаратистами», виявляється, є весь Донбас (скілки з них проголосувало за свою нову владу?). І замість того щоб з людьми по-людськи поговорити, щоб намагатись співіснувати з ними в мирі, щоб спробувати піти назустріч справедливо (!) протестуючим громадянам, українська влада почала з ними затяжну війну. І кожен з тих, хто поїхав туди воювати проти "сепаратів" підтримує нинішню владу. І чим він відрізняється від тих, хто бажає закрити цей музей?
У-ух! Показати IP 13 Листопада 2014 08:49
Читаючи відповіді,можно зробити висновок: скоро НАРОД за вили візьметься...
українець до У-ух! Показати IP 18 Листопада 2014 12:11
Так! Бо вже просто дістало, коли роблять таке неподобство і плюндрують нашу історію!
Олександр Показати IP 13 Листопада 2014 11:50
1. В данному музеї в цьому році був двічі, волосся дибом стає на скільки мужні люди жили і гнали з нашої землі всяку нечисть. 2. Зверніть увагу скільки залишилось ветеранів ВВВ і Упа. Упа набагато більше а значить це були хлопці по 13-20 років в яких гуляв вітер в голові (напевно досі не вивітрисся а просквозив остаточно).
Лось Показати IP 13 Листопада 2014 14:05
Боже, скільки дибілів ще є...Навіщо це зараз і взагалі? Подивіться як народ реагує. Але, якби прислухались. Вже Свобода поставила питання про мови весною і питання про ОУН-УПА і (сорри) всралась. Треба думати, щось робити, а не піаритись. Хіба область знала б про якогось там Кушніра? Хто він такий в масштабах України і області. А тут - ось вам!!! взнали. Блін, піародурки
українець Показати IP 18 Листопада 2014 12:09
Не чіпайте мертвих. Такі вибрики зараз не потрібні! Партизани боролись за те, щоб ми зараз жили,а усіляке лайно бажає вбити між українцями ще більший кілок! Краще розкажи про злочини,Які робило ОУН-УПА. Не треба тут казати, що там були просто ангели і святі люди! Цен звичайнісінька брехня! Так,і серед партизан були поганці, але й такі самі поганці зараз хочусь знищити цей музей!
Олександр Показати IP 20 Березня 2015 13:04
Не більше вони бандформування, як ви. якщо чесно. Як ви уже всі задовбали...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus