USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Набридло гарувати. Чому в світі збільшується тенденція до відмови від роботи і як це змінює ринок праці в Україні

20 Січня 2022 20:53
На світовому ринку праці наростає цікава тенденція – люди відмовляються працювати або, як мінімум, дуже перебирають вакансіями, виставляючи завищені вимоги, головна серед яких – не надто напружуватися.

Поки що масова відмова від роботи торкнулася здебільшого розвинених країн Заходу, повідомляє «Політика країни».

На хвилі пандемії багато держав увімкнули друкарський верстат і активно роздавали населенню гроші.

Отримавши фінансову підтримку, фахівці задумалися: а чи варто працювати взагалі? І стали перебирати вакансіями, пішли у свій бізнес чи просто взяли паузу.

«Пандемія призвела до величезного зрушення, коли люди можуть знайти час, щоб замислитись, що відбувається в їхньому житті», – пише американське видання Vox.

У статті наголошують, що величезна кількість робітників у США звільняється і намагається знайти іншу роботу – з вищою зарплатою та різними пільгами.

Лише у листопаді звільнилося 4,5 мільйона осіб, а це 3% усіх зайнятих.
«У Європі теж уже таке є. Але нас поки що не торкнулося. Українці готові працювати – тільки плати. Інша річ, що багато хто в пошуках кращого життя їде за кордон, де якраз звільняються робочі місця», – каже голова концерну «Ярослав» Олександр Барсук.

Утім українська молодь також підхоплює тенденцію відмови від роботи.

«Ми це спостерігаємо вже третій рік. Дві третини тих, хто відгукується на вакансії і проходить співбесіду телефоном, на «живу» співбесіду так і не доходять і взагалі перестають відповідати на дзвінки. Хоча спочатку їм ніби все підходить. Здебільшого це претенденти до 30 років», – розповіла співвласниця «Відьма-бару «Лиса гора» Олеся Остафієва.

Як каже голова профспілки промисловців та підприємців Наталія Землянська, для України світова тенденція відмови від роботи матиме кілька наслідків.

По-перше, все більше наших співвітчизників поїде на заробітки за кордон, де місцеві фахівці «звільняють місця». По-друге, як наслідок, посилиться кадровий голод в Україні. Люди перебиратимуть вакансіями та шукатимуть вищу зарплату.

«Але з урахуванням цін на енергоносії, що зашкалюють, платити більше зможуть аж ніяк не всі компанії. Навпаки, багато хто зараз залазить до зарплатних фондів, намагається їх оптимізувати», – каже Землянська.

Американська мрія

Американське видання Vox пише, що у США відкритих вакансій зараз на мільйони більше, ніж охочих їх заповнити. А штатний розклад компаній «схуд» за час пандемії на 3,6 мільйона осіб. Тільки за листопад звільнилося 4,5 мільйона американців. Причому не всі почали шукати іншу, більш оплачувану роботу.

«Доля населення, яке шукає роботу, набагато нижча за допандемічний рівень», – пише Vox.

Причин кілька. Старші американці йдуть на пенсію раніше – на людей, яким за 55 років, припала половина тих, хто звільнився з лютого 2021 року.

Багато жінок йдуть з роботи, щоб клопотатися домашнім господарством і сім'єю, а оскільки карантин і віддалене навчання перманентно повторюються, для американок нагляд за дітьми стає одним з головних аргументів відмови від кар'єри.

Також багато хто з тих, хто йде з роботи, відкривають свій бізнес. Дехто живе за рахунок інвестицій – на хвилі пандемії американський уряд роздав безпрецедентні суми, намагаючись підтримати населення. І частина американців змогли вигідно вкласти їх у фондовий ринок, криптовалюту або накопичити певні кошти, щоб узяти паузу в роботі.

Звільняються всі – від робітників до топ-менеджерів.

«Білі комірці, чия праця більш високооплачувана, ніж у робітників, часто страждають від емоційного вигорання та проблем із психічним здоров'ям, що змушує їх задуматися про значення роботи в їхньому житті та про те, наскільки вона їм взагалі потрібна», – пише Vox.

«Керівники компаній буквально панікують, тому що не можуть просунути продукт і розвивати бізнес та досягти цілей зростання – для цього просто не вистачає персоналу», – цитує видання професора ділового адміністрування Гарвардської бізнес-школи Цедал Нілі.

«Ми ще не повністю усвідомили цунамі змін, які обрушилися та чекають нас надалі. Робота змінилася, робітники змінилися», – додала вона.
Американські роботодавці вже почали скорочувати робочий день, підвищувати зарплати та надавати співробітникам додаткові пільги. З лютого 2020 по грудень 2021 року погодинна оплата у США зросла в середньому на 11%, що вдвічі більше, ніж у попередні роки. А у сфері індустрії відпочинку та готельному бізнесі зростання склало 14%.

Але поки що це не рятує. Дуже багато термінових вакансій, які компанії просто не можуть заповнити.

Також Vox зазначає, що у світлі нової тенденції знизилися вимоги до претендентів – багатьох, наприклад, готові брати без випробувального терміну, заплющують очі на недостатній досвід тощо.

«Схожа тенденція є також і в Європі, зокрема від цього розповідали знайомі фінські бізнесмени», – каже Олександр Барсук.

«Переоцінюють своє життя і місце роботи в ньому люди по всьому світу. Хочеться більшої гнучкості та свободи, тому фахівці масово йдуть на фріланс, і це вже світовий тренд. Можна додати той факт, що сервіси для пошуку фрілансерів у США продовжують відзначати зростання активності, навіть порівняно з уже високими показниками 2020 року, коли через карантин людей скорочували і вони намагалися знайти підробіток, згідно з опитуваннями сервісу Upwork, 10 мільйонів американців найближчим часом планують піти з повноцінної роботи та стати самозайнятими, а 50% молоді думає шукати першу роботу саме в статусі фрілансера.

Також йде роботизація праці – людей все частіше замінює техніка. Хоча, звичайно, поки що автоматизація виробництва та всіх сфер життя не встигає за відпливом кадрів – про це свідчить дефіцит фахівців, що наростає», – зазначає засновник компанії Performance Managment Сергій Сароян.
Перебирають роботою, йдуть на фріланс

В Україні масового роздавання грошей на хвилі пандемії не було. Та й накопичення є аж ніяк не у всіх громадян. Тому хай там як, а працювати треба.

«Нам до американців ще далеко. Щоправда, українці також дедалі частіше перебирають роботою», – додає Барсук.

Багато роботодавців кажуть, що наші громадяни не схильні довго затримуватися на робочому місці, яке вони вважають «невідповідним» – з високим навантаженням та низькою зарплатою. Тому активно курсують ринком праці, сподіваючись знайти щось легке і по можливості добре оплачуване.

«Головний тренд – відхід на фріланс. України це теж вже торкнулося. І роботодавцям доводиться з цим миритися та підлаштовуватися під нові реалії.

Зрозуміло, що стати фрілансерами зможуть не всі. Проте представники IT, фінансів, дизайну тощо цілком зможуть розраховувати на повноцінну віддалену роботу», – каже Сергій Сароян.
За соцмережами цієї зими особливо помітно, що багато українців поїхали на зимівлю до теплих країн. Кожен залагоджує питання з роботою по-своєму – хтось працює віддалено, хтось вирішив узяти паузу до весни.

«Work-life баланс набуває великого значення. Люди стали більше цінувати час, витрачений на дорогу до офісу, під час вибору роботи важливе значення має комфортна атмосфера в компанії, збільшилася кількість людей, які не хочуть працювати повний день в офісі, через що все стрімкіше поширюється дистанційка або гібридні форми роботи. Згідно з дослідженням Future of work 2030, у майбутньому роботодавці взагалі перестануть рахувати кількість відпрацьованих годин, більше значення матиме обсяг виконаних завдань та кінцевий результат», – зазначає експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

«Прискорена цифровізація, популярність і гнучкість нових форматів зайнятості (аутсорс, фріланс, дистанційка) серйозно змінюють глобальний ринок праці, зокрема український. Адже дефіцит кадрів в Україні останніми роками був пов'язаний не лише зі значними масштабами трудової міграції, відпливом талантів тощо, але й із небажанням певної категорії людей пропонувати себе ринку праці, вчитися/опановувати нові професії, адаптуватися до ринкових умов, що швидко змінюються, на жаль, зараз ця проблема може ще більше посилитися через стрімкі технологічні та кліматичні зміни.

Феномен соціального утриманства з'явився не вчора і характерний для багатьох розвинених країн світу. Крім того, зараз з'явився інший феномен, коли молоде покоління орієнтується на зовсім інші формати роботи, які кардинально відрізняються від звичних нам і можуть бути охарактеризовані як децентралізація зайнятості», – каже голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Утім поки що ця тенденція торкнулася лише дуже невеликої частини українців. Зрозуміло, що прості робітники на віддалену роботу не йдуть і зимувати до Єгипту не їздять – для цього немає ні можливостей, ні грошей. Але й працювати за копійки люди вже не бажають. Тому все активніше шукають роботу якомога кращу – і в Україні, і за кордоном.

«Нас теж торкнулася тенденція звільнень. Ще три місяці тому кількість пенсіонерів та українців, що працюють, які платили ЄСВ, була однаковою. Зараз же перших близько 10,4 мільйона, других - 9,9 мільйона. При тому, що кількість пенсіонерів не зростає. Тобто падає зайнятість. Принаймні офіційна», – каже президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

В Україні робота є. А що із зарплатами?

Тенденції відмови людей від роботи та пошук роботи мрії можуть вже найближчим часом кардинально змінити наш ринок праці.

Дефіцит кадрів для України – не новина. З кожним роком він лише посилюється.

«Особливо складно знайти вузьких фахівців, наприклад, технолога. Щоб закрити вакансії, доводиться суттєво підвищувати зарплати найціннішим кадрам», – каже Олександр Барсук.

За даними Держстату, середня зарплата в Україні зростає і до кінця 2021 року перевищила 14 тисяч гривень.

У 2022 році, за консенсус-прогнозом Мінекономіки, середня зарплата становитиме близько 15,8 тисячі гривень.

Про намір підвищити зарплати цього року заявило 48,9% роботодавців, опитаних Jooble. Для порівняння: торік таких було менш ніж 40%.

«Але підвищуватимуть оклади не всім. Серед аргументів для підвищення зарплати роботодавці називають досягнення працівника на робочому місці та підвищення кваліфікації», – зазначає експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

Також вона додала, що стаж роботи співробітника та інфляція у країні мають на підвищення зарплати найменший вплив.

Наталія Землянська каже, що одна річ – плани, інша – їх реалізація. Не всі роботодавці, навіть ті, які планують підвищення зарплат, зможуть їх переглянути.

«Погляньте, якого масштабу досягла енергокриза. Багато компаній просто не тягнуть рекордні ціни на газ, тому, навпаки, змушені залазити в зарплатні фонди, урізати людям премії, доплати, деякі відправляють персонал у неоплачувані відпустки. І що буде до кінця зими – питання відкрите» , зазначає вона.

Тобто розраховувати на суттєве зростання цьогорічних зарплат зможуть аж ніяк не всі українці.

При тому, що робота є. За даними сайта rabota.ua, загальна кількість вакансій, порівняно з минулим роком, зросла майже вдвічі. 34% припадає на роздрібну торгівлю, 22% – на промисловість та виробництво, 17% – на гуртову торгівлю, дистрибуцію, 14% – на IT, 12% – на держсектор, наводить приклад Пашкіна.

Також, за її словами, тренд на діджиталізацію збільшує попит на айтішників, діджитал-маркетологів, дизайнерів тощо. Без роботи у 2022 році не залишаться фахівці з smm, розробники, працівники індустрії онлайн-розваг.

Також роботодавці, як і торік, вишиковуються в чергу за кваліфікованими робітниками – будівельниками, виробничими майстрами, слюсарями та іншими. Але знайти їх не так просто – тенденція відпливу кадрів до Європи лише посилюється.
Європа чекає

На хвилі пандемії потік українських заробітчан до Європи трохи знизився. Але у 2021 році він повністю відновився і навіть виріс.

Причому в міру того, як самі європейці відмовляються від роботи, вакансій для наших співгромадян ставатиме дедалі більше, каже Землянська.

«Конкурувати зарплатами наші роботодавці навіть із тими ж поляками не можуть. Плюс – питання ситуації в країні, комфортності життя тощо. Багато заробітчан намагаються закріпитися в Європі та вивезти туди сім'ї», – констатує вона.

За словами Тетяни Пашкіної, країною номер один для наших заробітчан залишається Польща. Там працює майже 1,5 мільйона українців та навчається 50 тисяч наших співгромадян.

Крім того, у Польщі налічується 16 тисяч підприємств, власниками чи співвласниками яких є українці.

І кількість вакансій у Польщі лише зростає (торік – плюс 68,5%), як і дефіцит кадрів. Це змушує місцеву владу спрощувати умови для іноземних робітників. Наприклад, українці зможуть працювати на підставі декларацій не шість місяців, як зараз, а два роки. Також зростають тарифи погодинної оплати.

Українці також активно їдуть на роботу до інших європейських країн, зокрема до Німеччини.

«Наші люди готові гарувати», – каже Барсук.

Шукають підхід

Українські компанії, хоч поки що й не можуть конкурувати з європейськими роботодавцями зарплатами, намагаються взяти іншим – змінюють умови роботи за світовими тенденціями.

У дослідженні Future of work 2030 відзначають, що, наприклад, у юридичних компаніях помітна відмова від ейджизму (відмова брати на роботу людей, старших за певний вік, – ред.), а також перехід на гібридний режим роботи (онайн плюс офлайн), у логістиці – роботизація та діджиталізація бізнесу (що скорочує потреби у кадрах), підвищена турбота про здоров'я співробітників та психологічний клімат в колективі.

Такого ж принципу дотримуються ІТ-компанії. Плюс останні готові постійно навчати персонал і збільшують частку дистанційної роботи.

Втім поки що рух у цьому напрямі тільки починається. А проблеми в економіці, які енергокриза ще більше посилить, можуть пригальмувати осучаснення українського ринку праці, вважають експерти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Kika Показати IP 20 Січня 2022 23:07
Всi до Америки, там добре дають !!!!
Лучанка Показати IP 21 Січня 2022 09:16
І правильно! поки хтось гарує, власники приватних компаній отримують надприбутки, всіляко вигадують, аби зменшити ЗП.. та й державна робота теж. Бюджет обкрадається, не оплату праці не вистачає. скоро працювати не буде кому, особливо в Україні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus