USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Намагаючись зареєструвати свою дитину, лучанка виявила себе мертвою

11 Лютого 2016 17:50
Виявляється, у нашій країні визнати живу людину померлою не так уже й складно.

Для того щоб зареєструвати свою дитину, лучанка Катерина подала усі потрібні документи до луцького РАЦСу. Проте її здивуванню не було меж, коли через деякий час отримала відмову у реєстрації. Причина ж узагалі шокувала жінку: підставою відмови слугувало рішення районного суду в Житомирській області майже річної давнини, згідно з яким її визнано... померлою.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини від 11 лютого 2016 року у публікації «А доведи, що ти живий».

Виявилося, що колишній чоловік Катерини, з яким вона проживала у Житомирській області, задля отримання допомоги на їхню спільну дитину, яку він виховує, звернувся з позовом до суду щодо визнання колишньої дружини померлою. Рішення суду було позитивним. У позовній же заяві колишній чоловік вказує на факт відсутності будь-яких відомостей про Катерину та про її місце перебування протягом тривалого часу.

Як розповідає сама жінка, вона справді понад п’ять років не навідувалася до колишнього чоловіка та їхньої дитини. Про те, що її оголосили у розшук, вона, відповідно, нічого й не знала. Але дивує зовсім інше. Як людину, яка має постійне місце проживання (хоча і в іншій області), виховує ще двох своїх дітей та отримує на одну з них державну допомогу, можуть визнати померлою? Більше того, через місяць після ухвалення судом цього «смертного» рішення Катерина зуміла отримати в Луцьку замість загубленого новий паспорт.

«У Цивільному кодексі України зазначено, що особа може бути оголошена померлою, якщо в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, – пояснює юрист Андрій Іщик. – Тому, якщо у конкретному випадку її колишній чоловік подав заяву про розшук зниклої жінки, а правоохоронні органи не змогли протягом трьох років її розшукати, то у суду були всі підстави визнати жінку померлою».

Якщо особу помилково визнали померлою, то їй варто звернутися до суду за місцем перебування або до суду, який оголосив її померлою. З такою ж заявою можуть звернутися й близькі родичі чи знайомі, аби скасувати рішення.

Зі слів юриста, такі ситуації виникають доволі часто.

«У цьому випадку склалися такі обставини не через неузгодженість між органами державної влади, а тому, що чоловік діяв з умислом і прагнув отримувати від держави соціальну допомогу, хоч і суд встановлює в кожному окремому випадку причини для оголошення особи померлою», – наголосив Андрій Іщик.

Борис ХВИЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Анонім Показати IP 11 Лютого 2016 18:58
суддю вигнати без права займати державні посади
123 до Анонім Показати IP 11 Лютого 2016 20:07
Це не судді робота, це робота мусаров
Лучанка до Анонім Показати IP 11 Лютого 2016 20:15
А за що його гнати?! Що це за мати, яка 5 років не бачила дитини?! Для дитини вона теж померла...
то точно до Лучанка Показати IP 12 Лютого 2016 16:50
10000% напевно, якесь кончене-бо і паспорт згублений був, дитина одна в житомирі, другі тут- третю ще не зареєстровано, ще й напевно бухає!перевірити в яких умовах ті діти ростуть!!!
Василь Показати IP 11 Лютого 2016 19:04
Офігєть! тобто я, щоб сказати що то я і що я живий ще маю сплатити бабло за суд щоб отримати бамажку. Може той хто накосячив повинен це виправляти якимось іншим способом? І ви говорите що ви не раби?
Анонім Показати IP 11 Лютого 2016 19:09
Але чому бідолашна пані дитину покинула на колишнього чоловіка?
Анонім Показати IP 11 Лютого 2016 19:14
чоловік певно подавав на аліменти, її розшукували як відповідача, не знайшли, оголосили у розшук, а потім визнали померлою. В будь-якому випадку це прогріх держави і результат роботи правоохоронних органів. Тай жінка про рідну дитину забула. Але слова "чоловік діяв з умислом" тут лишні - мало таких чоловіків. Успіхів йому у вихованні тої спільної дитини.
аяяй Показати IP 11 Лютого 2016 19:30
ну й мати! не навідуватись і не цікавитись власною дитиною? так вона собі ще десятьох народить і буде жити на державну допомогу
109 Показати IP 11 Лютого 2016 19:58
Як можна забути про свою дитину?На 5р... Треба ще перевірити чи вона взагалі нормальна,якщо вона так дивується.
Анонім Показати IP 11 Лютого 2016 20:57
Понад 5 років не навідувалась до колишнього чоловіка ТА ІХНЬОІ ДИТИНИ! Яка чудова мама! Не дивно, що " мертва"! Жах! "Волинські новини" - яку мету супроводжуємо? Що мали донести до читача?
Аня Показати IP 12 Лютого 2016 09:57
Ото да,ото працюють служби.Не двно,що квартири забирають землю оформляють на будь-кого при живих дітях.Ото держава,ото корупція, де ми живемо люди? Гондурас.Скоро пів України буде мертвою.А тепер,як вони зараз надають субсидії.Всім кому не лень. Непрацюючим, ледарям на тобі субсидію і лежи на дивані-це правильно.Дурдом веселка.Страна дураков,як співав Тальков
Guest Показати IP 12 Лютого 2016 10:20
Прикольно. Взяв кредит 3 млн. грн. поїхав за кордон, визнали мертвим, змінив прізвище і вуаля, приїхав назад взяв знову...
УУуу Показати IP 12 Лютого 2016 10:24
Хмм...так це було ще десь 3 роки тому назад.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus