USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Патріарх Філарет у Луцьку назвав московську церкву розкольниками

19 Червня 2016 21:26
Українська православна церква Київського патріархату невдовзі буде визнана автокефальною, а Російська православна церква опинилася у розколі відносно всього православ’я, - патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет звернувся до волинян.

Про це йшлося під час візиту патріарха Філарета до Луцька 19 червня.

На майдані перед Свято-Троїцьким кафедральним собором очільника Української православної церкви Київського патріархату зустрічали представники обласної та міської влади, а також сотні православних вірян.
Патріарх привітав вірян зі святом Святої Трійці та побажав, аби благодать Святого Духу, яка зійшла на святих апостолів, зберігалася у наших серцях та зміцнювала нас. Він наголосив, що українці хочуть мати одну православну церкву і вже на обрії гряде визнання автокефальної церкви в Україні. Це, мовляв, звершили не люди, а Господь, пославши Україні випробування – війну, зло та агресію. На фоні війни, зі слів патріарха, виявили себе правда та неправда: раніше московські священики та єпископи говорили, що вони – за соборну Україну, але ці слова були пустими. Коли прийшов час випробувань вони почали казати, що не можуть допомагати українській армії. Філарет нагадав, що під час нагородження живих та полеглих героїв очільники УПЦ Московського патріархату демонстративно сиділи, а голова цієї церкви згодом пояснив, що «не може вшановувати вбивць наших братів». Тому Господь виявив цю неправду.

Патріарх зауважив, що у великому соборі православної церкви на Криті візьмуть участь 10 церков, а 4 не братимуть участі у соборі (Російська, Антіохійська, Болгарська та Грузинська). Ще у січні цього року всі церкви погодилися зі скликанням собору та визначили документи, які повинні бути прийняті, а Російська церква додатково їх затвердила архієрейським собором. Попри це, Москва відмовилася від участі в соборі, попередньо підбуривши Болгарську та Антіохійську церкви. Таким чином, зі слів патріарха, Російська церква опинилася в розколі відносно всього православ’я.

«Нас називали розкольниками, а тепер вони самі стали розкольниками. Бачите, як Господь виводить усіх на правильну дорогу, виявляє, де правда, а де неправда? Понад 20 років нас звинувачували, що ми неканонічні, не благодатні, розкольники, що у нас всі таїнства недійсні, а тепер, коли вони в розколі, їхні таїнства дійсні? Нехай вони дадуть відповідь на це питання», - зазначив Філарет.
З його слів, УПЦ КП буде визнана автокефальною церквою, а тоді, коли церкву визнає Константинопольський патріарх та ніші церкви, це буде кінцем «третього Риму» - Москви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 78
Анонім Показати IP 19 Червня 2016 21:48
Недивлячись на свій вік, ця людина єдина, яка говорить правду в нашій країні
пп до Анонім Показати IP 21 Червня 2016 10:35
яка правда? старий гебіст вішає локшину на вуха л*хам. л*хі радісно плескають в долоньки. на порядку денному собору взагалі не йдеться про українське питання. там хватає своїх проблем. це все - позорисько, яке зайвий раз виставить нашу країну у неприглядному ракурсі, і хто це робить здогадатись в принципі не важко, якщо мати мозок.
Лучанин? Показати IP 19 Червня 2016 22:05
Суддя Філюк теж людина Божа? В оточенні Філарета крутиться.
Андрій до Лучанин? Показати IP 19 Червня 2016 22:24
На пару з вбивцею шибою. Ото компанія.
лучанам Показати IP 19 Червня 2016 22:18
в комуністичому галстуку філюк - ганьба таким суддям
віра Показати IP 19 Червня 2016 22:25
Невизнаному розкольнику про таке говорити?! :)
злий до віра Показати IP 19 Червня 2016 22:49
Головне його і УПЦ КП визнають все більше і більше людей-справжніх українців-патріотів, а на масквабадський паханан на чолі з путлеровським агентом кірілкою гундяєвим починають класти з прибором
Андрій до віра Показати IP 24 Червня 2016 12:09
Невизнаному ким? Московський жирним "патріархом"?Чи може якимось корупційним москвофільним дядьком з Єрусалима? о нам треба їх визнання...дуже А так звана "УПЦ МП" лиш називаеться як церква, а по суті являється комерційно-політичною організацією, мета якої полягає в пропаганді "рускага міра", невизнання української державності і іншої проросійської політики серед бідних і малоосвітчених прошарків населення України, котрі в свою чергу, як вівці, вірять своїм "попам"(кураторам) і своїм невіглаством і вузьколобістю сприяють розкладу українського суспільства з середини...ось хто є справжні розкольники
надія Показати IP 19 Червня 2016 22:27
Ну як же ж без Шиби?! :)))
Марта Показати IP 19 Червня 2016 22:30
Вони думають попасти в Рай, замолюють всі свої гріхи. А Божа кара на них чекає!!!
Оля Показати IP 19 Червня 2016 22:30
А Філарет дуже швидко забув, чк створював КП....Шкода, що релігія - це основний засіб маніпулювання масами і що люди вірять. Про який мир говорять КП, якщо самі активно розпалюють ворожнечу на релігійному грунті?
Вірую Показати IP 19 Червня 2016 22:31
УПЦ КП - ніким не визнана і неканонізована церква. Самі стали розкольниками в 90-х.
Дуже вірую до Вірую Показати IP 19 Червня 2016 23:09
Моліться рідною мовою, на рідній землі.
максим до Дуже вірую Показати IP 15 Січня 2017 21:29
як би ви так дуже вірували, то яка вам була б різниця якою мовою молитись?
ВсезнайкО до Вірую Показати IP 19 Червня 2016 23:43
А РПЦ канонічна??? Згідно з 40 правилом Лаодикійського собору та 8 правилом Трульського собору Синод РПЦ та делегацію з 15 єпископів можна вважати теж тими які порушили канон. Маса духовенства МПвУ брали участь безпосередньо в бойових діях або благословляи терористів, де церковний суд і до речі де СБУ? а питання визнання це питання часу, головне аби вірні визнавали.
упс до Вірую Показати IP 20 Червня 2016 04:46
А скiльки було храмiв мп на територii захiдноi Украiни до 1939 року?хiба це не окупацiя????!?!?!?!
до віра Показати IP 19 Червня 2016 22:39
головне що гундєєв не розкольник і благословляє руськкий мір вбивати!
Андрій до до віра Показати IP 19 Червня 2016 23:21
Теж дивуюсь! Ладно якби просто були утиски по мові, по культурі з боку росіян. Можна було б якось жити, як жили 350 років. А так вони нас ВБИВАЮТЬ, а половина з нас (українців) до них (росіян) в церкву ходимо молитись. Українці, в нас здоровий злузд є? Розум є? Вони нас ВВВБББИИИВВВАААЮЮЮТТТЬЬЬ!!!!!!!!!! Чуєте?
Олександр Показати IP 19 Червня 2016 22:40
Від першого до останнього слова, усе - маніпуляції і брехня. І просто смішно, що народ ведеться
ВсезнайкО до Олександр Показати IP 19 Червня 2016 23:47
А де брехня?? брехня, що РПЦ порушивши канони Церкви (40пр. Лаодикійського собору та 8 пр. Трульсського собору)тим, що на собор не поїхали є фактично неканонічними. чи може брехня те, що без згоди свого предстоятеля і в обхід нього, фактично неканонічно зробили зборище в Харкові в 1992 році??
Олег до Олександр Показати IP 20 Червня 2016 10:42
Не до них ходимо молитись, а до себе. Це наша земля, це наша країна Україна. Тому нехай вони ідуть з нашої землі.
О до Олександр Показати IP 20 Червня 2016 20:45
Люди ходять не в російську церкву, а в Божий храм!
Андрій Показати IP 19 Червня 2016 22:47
Дійсно, а якщо подумати то виникає питання - а що робить московська церква в Україні? Вони (росіяни) нас, українців, взагалі за дебілів вважають? "Спасі вас хоспадзі", "іже їсі на нібісі" - хай на московії балакають, це невідомо яка мова. У нас є Господь, який живе на небесах.
Олег до Андрій Показати IP 20 Червня 2016 01:55
. А що робить латинська церква? Забули про сотні тисяч убієнних католиками украінців православних?
Лучанка до Олег Показати IP 20 Червня 2016 10:51
Дивні питання ВИ задаєте...Ватикан для них не церква з Папою в іншій країні. Та й , мабуть, католіки українською мовою балакають...- Чому така прихільність до римської церкви в Україні? А не одначе ворожа, якщо проводити паралелі з православною церквою російського патріархата? Але знаю відповідь - НІ! Бо це святе, а то - МОСКАЛІ! НА мій погляд, те, що хочуть зробити зараз з церквами в Україні призведе лише до ще більшого розколу країни.
я до Андрій Показати IP 20 Червня 2016 20:15
мова старослов'янська
пп до Андрій Показати IP 21 Червня 2016 10:29
це церковнослов'янська, д*рненьке.
недостойна милості р Показати IP 19 Червня 2016 22:48
Не кажи гоп поки неперескачеш ' (коли визнає Варфоломея тоді буде) Іоан Златоуст пише що розкол навіть мученицькою кровю не змивається. (том 1 к феодору падшому) церква повинна вести до вічності, батьківщина її там. що користі збобудете Україну а душу погубите. не льстіть собі, благодать є даром Духа Святого, плодами якої є любов, милосердя та ін. істиний християнин живе по заповідях Божих, а в храм заходить як на небо. читаючи статю і аналізую повна словами зависті, братоненависті недостойно так говорити архієрею. Покайтеся, яку дасте відповідь Владиці Христу Богу. плачу і ридаю, коли тліне міняю на нетліне. кайтеся як розбійник, митар, як блудниця як Марія египетська
бе-е до вірую Показати IP 19 Червня 2016 22:49
Не судіть! це гріх! І кожний буде відповідати на суді Божому за себе і Ви також!
Валя Показати IP 19 Червня 2016 22:54
А чому Філарет такий впевнений зараз? Чи забув який КП правильний? між іншим батюшкі МП теж моляться за полеглих, і не тільки, в зоні АТО. І допомогу всією церквою збирають. Але один на одного бочку котять
Андрій до Валя Показати IP 19 Червня 2016 23:11
Батюшки МП теж моляться за полеглих????? Полеглих сепаратистів????? Валя, Вам самій не смішно? Це те саме, що військові частини України розбомблять Таганрог, Воронеж, повбивають там росіян, а УПЦ Київського патріархату теж буде молитись за полеглих.
Анонім до Андрій Показати IP 20 Червня 2016 15:26
Самі не ходите в церкву МП, а щось тут стверджуєте. Якщо людина хрещена, то за неї (за живу чи за загиблу) помолиться будь-який батюшка з православної церкви. Навіщо сіяии розбрат? Батюшки і прихожани праврславної церкви такі ж самі українці. Вони так само на кожній службі, ще й на колінах (бо є така особлива молитва за державу Україну і ВОЇНІВ ЇЇ) моляться, як і ті , хто ходить в інші храми. І я ходжу, і нв колінах разом з сотнями українців молюсь за Україну. Навіщо ви, українці, принижуєте нас, таких самих українців. Вас вже привчають потрошки бути терпимими навіть до геїв та ін., заради гарних дорог і Європи ви згідні НАВІТЬ НА ЦЕ! А до своїх братів-українців, які нічого поганого не роблять, працюють, сплачують податки, ви відноситесь з ненавистю. Невже це вас у церкві КП навчили?
ольга Показати IP 19 Червня 2016 23:19
Московські попи моляться за полеглих? А вшановують з онуфрієм сидячи ????
Анонім Показати IP 19 Червня 2016 23:41
Чому тоді українська церква КП не була запрошена на Всеправославний собор? Неприйняття участі у цьому соборі - це не розкол. Філарет говорить, як політик-пропагандист. Навіщо він по всіх кутках кричить і паплюжить церкву, яка є православною, християнською? Жоден представник іншої віри так не робить. Ні баптисти, ні ієговісти і інші ніколи не принижують інших церков. А Філарет таким чином принизив дуже багато людей. Але кожен буде відповідати тільеи за свої вчинки.
пп до Анонім Показати IP 21 Червня 2016 10:30
ну напевне того, що вони не є церквою.
Анонім Показати IP 20 Червня 2016 00:20
Молодець філарет
iуда до Анонім Показати IP 20 Червня 2016 01:44
Шкода не було його 12.06 на прайдi.там м…iсце ряженим.
Ми Показати IP 20 Червня 2016 07:00
Якби філарет залишив церковну посаду, можна було б вести мову про об'єднання. Поки він на троні-зась!
православный Показати IP 20 Червня 2016 07:26
Уже такие униаты, как Филарет, были. А потом по Брест-литовской унии перешли под власть Папы-католика, и сегодня греко-католики. Напарили народу мозг национализмом. А, безграмотные, хоть бы открыли сканы "Апостола" в интернете посмотрели или поинтересовались, как Константин Острожский православие от тогдашних униатов отстаивал. Всю историю всякие Вятровичи перевернули - Орду Русью назвали, а от сами от Руси отреклись. Разделяй и властвуй, - только современной черни этого не понять.
Лучанка Показати IP 20 Червня 2016 07:28
Філарет теж грішна людина і горітиме в аду за свої слова
Лучанка Показати IP 20 Червня 2016 08:58
Коли я чую в неділю трансляцію у Луцьку (на всю площу) того, що ці святі отці говорять... одне-єдине слово - ПРОПАГАНДОНИ!!! Це хтось мені буде розповідати, що наш Михаїл не розпалює ворожнечу між народами? Я взагалі, коли це все чую, то не можу зрозуміти : яке цей увесь брєд має відношення до Бога і до віри? Недаремно мудрі люди кажуть: у церкві Бога немає.
Олег до Лучанка Показати IP 20 Червня 2016 10:44
А хто не грішний ми всі грішні. Ми народжуємося і ми вже грішні. Так, що не треба тут "ля-ля".
КУМ Показати IP 20 Червня 2016 09:17
Ходіть і далі до своїх попів і бийте поклони,а ще гроші,гроші побільше несіть.Щоби вірити в Бога,не потрібно бити поклони невідомо кому.Потрібно просто вірити,щиро вірити.
Олег до КУМ Показати IP 20 Червня 2016 10:47
Ми ходимо не до попів, а помолитися до Господа Бога. А попів можна гнати або нехай переходять в КП. І потрібно цього добиватися, бл якщо перестанемо ходити і вести там пропаганду за КП, то хто, якщо не ми.
Воїн Показати IP 20 Червня 2016 09:49
Люди ви що подуріли???!!! За що ми воюємо???? За що і кого гинуть наші хлопці???!!! За те що ви на мирній території обговорюють правильність московських церкви, яка благословляє московію на війну проти України???!!! Чи ви, ті що спокійно сплять в ліжку, також чекаєте на "руській мир"????? Тільки Єдина Незалежна Україна!!!!! І УПЦ Київського патріархату!!! Слава Україні!!!
Лучанка до Воїн Показати IP 20 Червня 2016 10:21
Це Ви зараз про Бога, про віру, чи вдаряєтеся у політику? Церква зараз - це найпотужніший канал зомбування населення. Що й видно на Вашому прикладі. Я не за якійсь з тих патріархатів, взагалі до церкві хожу лише поставити свічку за упокій померших, там краще зосередитися. Але коли починаються оці проповіді, котрі нагадують більш якісь політнавчання і цитуються слова "великого святого" Степана Бандери ( з указанням автора цитати відкритим текстом)... Це церква чи філія інституту національної пам'яті вкупі з СБУ?
Воїн до Лучанка Показати IP 20 Червня 2016 16:16
Вам добре говорити, критикувати. Тому що в нас на Волині мирне небо та не чути вибухів. Я добровольцем поїхав захищати Україну від "масковії" і я чув всі ті слова та прокльони московських попів, які на нашій Україні пропагандують війну та провокують мирне населення щодо України. Чому наші священики УПЦ Киівського патріархату (коли в той час попи прославляють пропагандиста-вбивцю Кіріла) їдуть на передову та морально підтримують наших хлопців і надають їм віру. Повірте коли ти бачиш те пекло Донбасу, тобі залишається тільки сподіватись на чудо та молитись до Бога! Я сам рідко ходжу до церкви, в мене віра в душі.
Анонім до Воїн Показати IP 20 Червня 2016 18:59
Де ж Ви чули ці слова і прокльони? Де? ЦЕ Капеллани ЗСУ з МП таке говорили?? Чому ж Ви досі мовчите? Ніде не заявили? Тишком нишком сидите і паплюжите священників у коментарях. В православній церкві є догмат, що усяка влада від Бога. Якщо це дійсно прааославний батюшка, то він ніколи не буде підбурювати на розбрат, війну.
пп до Воїн Показати IP 21 Червня 2016 10:31
у вас для воїна забагато знаків оклику. це ви шановний стараєтесь десь з приміщення їхньої "академії" на кістках.
християнка Показати IP 20 Червня 2016 09:56
Пани свараться, а в мужиків лоби тріщать... Я розумію так: -Храми побудовані за кошти українського народу і в Україні -це храми Українців... А Храми побудовані групою росіян за їхні ж зібрані кошти і пожертви -це Храми їхні і т.д.(за пожертви поляків, які проживають в Україні - їхні костели....) Релігію і віру не путайте... Релігія -це політика. А вірити потрібно в Бога. Хоч одна людина може мені сказати чи написати де в Святому Письмі написано про патріархати, канонічність... мене і вас за вчинки будуть питати на Страшному Суді... Але я українка і їм український хліб і живу в Україні і маю Богом дану нам українську мову і молюся на українській мові. Любіть Україну і її людей !!! (Українці, а ми самі себе любимо і поважаємо ?!)
Віра до християнка Показати IP 20 Червня 2016 11:48
Можна підписатися під кожним Вашим словом!
Віру в єдиного БОГА. Показати IP 20 Червня 2016 10:24
ЛЮДИ кого ви судите ,це навіть великий ГРІХ подумати,а ви такє говорите.А би ви вірили в БОГА ЄДИНОГО і тоді змінеться все на краще.БОГ один і всі церкви всієі землі повині бути однієі думкі.І кожна краіна має слухати Боже слово на своій мові.Не забувайте БОГ один і кожен з нас предстане перед єдиним БОГОМ,хто б це не був(москаль,украінець,католик.....!!!!!!!!).ЛЮДИ покайтесь педед БОГОМ !!!!!!!!!!!!!!!!!
небайдужий до Віру в єдиного БОГА. Показати IP 20 Червня 2016 21:23
цілком згідний з Вами, Бог єдиний , а всі ми діти Божі. В євангелії від Івана 13 розділ 35 вірш говориться: "По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою". Українці і росіяни , і ті і ті називають себе православними християнами але на ділі любові не виявляють
мені шкода до небайдужий Показати IP 23 Червня 2016 08:49
Вибачте,мінус( - ) получився нечаяно,я хотіла нажати (+).Вибачаюсь ((.
пр Показати IP 20 Червня 2016 10:36
Скажите, кем признан Филарет?
Анонім Показати IP 20 Червня 2016 12:54
А ким признаний гундяев? Путіним?т
християнка Показати IP 20 Червня 2016 13:30
не сваріться дорогі мої українці. Миру нам, мудрості і милосердя , будьмо співчутливими один до одного .Не путайте релігію і віру... Релігія- це політика. Прикро, але так є, що багато війн через релігію ... Перерозподіл посад і грошей в релігійних громадах йде ... Ісус Христос сказав : - Де двоє чи троє в молитві зійдуться , там я посеред Вас. Допомагаю коштами чи працею особисто тим людям, яким підказує серце... без посередників. А пригадайте історію... Колись при Храмах були і лікарні і столови і школи . За пожертви допомагали бідним, навчали і лікували. А тепер в Статутах релігійних громад за пожертви цього не передбачено ... Я так розумію, щоб бідним і хворим легше жилося потрібно парафіянам релігійних громад один одному допомагати і морально і коштами
християнка Показати IP 20 Червня 2016 13:30
не сваріться дорогі мої українці. Миру нам, мудрості і милосердя , будьмо співчутливими один до одного .Не путайте релігію і віру... Релігія- це політика. Прикро, але так є, що багато війн через релігію ... Перерозподіл посад і грошей в релігійних громадах йде ... Ісус Христос сказав : - Де двоє чи троє в молитві зійдуться , там я посеред Вас. Допомагаю коштами чи працею особисто тим людям, яким підказує серце... без посередників. А пригадайте історію... Колись при Храмах були і лікарні і столови і школи . За пожертви допомагали бідним, навчали і лікували. А тепер в Статутах релігійних громад за пожертви цього не передбачено ... Я так розумію, щоб бідним і хворим легше жилося потрібно парафіянам релігійних громад один одному допомагати і морально і коштами
Л Показати IP 20 Червня 2016 14:23
Уважно читаю що думають про розкол в УПЦ і в КП. То складається враження що ці люди живуть на різних планетах у різних світоглядах. Настільки не чути, не дослухатись один до одного! В яке положення вони ставлять тоді самого Всевишнього. Хто з них каже неправду? Те, що п Філарет сказав людям, це не не зовсім правда, скоріш це лише його бачення справи щодо положення КП в світовому православ'ї. Якби він слухав трохи що кажуть його колеги з УПЦ тоді він жив би і розсуждав би реалістичніше. Хто дасть автокефалію? Ніде не читала щоб хтось хотів її коли дати. А УПЦ говорить що вони незалежні від РПЦ. Нащо тоді він робить такі заяви це ж те саме що збрехати перед всіма. Я хочу щось мати і я маю - це зовсім різні речі. Якщо їх Бог і покарає то за те що бажають вижити цілу церкву вірян, яких визнає світове православ'я. Чи через заздрість вони це хочуть, чи їм церков своїх (порожніх під час служб) мало. Але мені ясно одне чому конфлікт не вирішується: люди не чують, чи не бажають чути один одного. І ще хтось повинен уступити як в казочці цап та баран, але ніхто не хоче. Вчора два шофери не захотіли уступити один одному і що будо всі бачили: прості пасажири попали в біду. Розколу не треба в Україні але хто насправді винен? Бог свого часу розсудить. Проте пересвідчилась: хто ходить до священників КП у того починаються проблеми з Богом. А іноді треба і поміч психіатра. Хто вчасно оговтається і звернеться в УПЦ той врятується від немалих проблем з бісовською силою. Істинний ворог християн не національність не приналежність до іншої конфесії а диявол і слуги його. Я не кажу просто у мене є конкретна ситуація. Бажаю Філарету почути нарешті що про нього самого думають в Варфоломія і не тільки в Кирила.
Анонім до Л Показати IP 20 Червня 2016 19:11
Дуже доречний коментар. Я за 7 років, що ходжу в православні храми нашого міста (мп), читаю православні видання, слухаю православне радіо жодного разу не чула агресивного чи зверхнього ставлення до КП. Батюшки особливо не торкаються цієї теми, розуміючи її болючість. Можна знайти лише інформацію про розкол, от і все. Але без приниження, чи якихось ярликів образливих. А ось п.Філарета я бачу чи слухаю дуже рідко і кожен раз - це пуд ненависті до церкви МП. Це його пропаганда. Він мусить паплюжити церкву, від якої відколовся, щоб виправдовувати своє беззаконня. І більшість прихильників КП якісь вороже налаштовані. Чому? Вони постійно щось всім доводять, хоча їх ніхто ні про що не питає.
пп до Анонім Показати IP 21 Червня 2016 10:32
чувак відробляє кремлівські бабки. це ж логічно.
Сергей до Л Показати IP 21 Червня 2016 17:23
Хотел Варфоломей. Лет еще 10 назад. Но наши нажали на турков - закроем поток туристов. Турки шикнули на Варфоломея - вопрос закрыли. Но... с турками теперь у наших швах - терять туркам нечего. Митрополию передавали Москве в управление с условием - поминать будут сначала Вселенского, а потом уже Московского Патриарха. Ясно дело, что тут же запретили любое упоминание Вселенского Патриарха - да че там Вселенского - Московского Петр выгнал и сам через Синод правил. Так что кто-то тут распинался о канонизме. Каноническое то, что имеет зубы. Английская церковь, протестанты, Польская (с 29 года, как часть Киевской Митрополии объявлена независимой,потому как Киевскую Митрополии Москве Вселенский Патриархат никогда не передавал. А Польская - часть Киевской Митрополии, а ее сделали Варшавской епархией РПЦ. И ничего, при наличии огромной армии и денег - все было у РПЦ "канонично". Но империя пала и поляки таки ушли. Так что минимум три условия для объявления автокефалии есть, чего не было раньше: Филарет не претендует больше на то, что бы был обязательно патриархат. Варфоломей смертельно болен и наверняка не против запомниться в истории чем то значимым - вернуть наконец законные свои владения. Ну и турки теперь не бояться испортить отношения с Москвой - дальше уже некуда. Ну а наши московские батюшки ясно что будут плакать - при наличии огромной России доходы с части Украины - основная прибыль. Кто же откажется от "маленького свечного заводика"? И еще тут Аноним правду сказал - попы поддерживали хана, царя, вождя, фюрера - любого, у кого реальная власть. Даже Ленина, пока тот им налоги не сделал равными с предпринимательскими. Тогда запели о репрессиях. Как только украинская власть скромно намекнет, что вся торговля УПЦ МП свечечками и золотишком пойдет на обложение, как налог на торговлю, а того же КП как сейчас - все они дружно побегут в КП. Как милые.
Сергій Показати IP 20 Червня 2016 14:30
От слухав по телевізору проповідь вашого "патріарха" філарета і думав чи то священник говорить чи політик-пропагандист? Церква повинна бути поза політикою і не піаритись на війні. Коли не послухаєш філарета він все про АТО говорить і скільки грошей передав, і яка неправильна церква МП і її очільник Онуфрій, і яка Росія погана. Хіба про це повинен говорити священник на Трійцю? Так він ще більше розділяє український народ, настроює одних проти інших. Він чинить як нинішні "патріотичні майдануті" політики, через яких і війна розпочалась, і люди зубожіли - чує одних і не чує інших. Таке враження, якщо б не було б війни, то філарету не було б чим докоряти канонічній всевизнанній православній Церкві МП
Анонім до Сергій Показати IP 20 Червня 2016 16:42
За розбрат,що сіє кожного дня,Філарету-Ґаньба!!!
КУМ Показати IP 20 Червня 2016 16:41
"По чем опиум для народа"-дуже влучно Ільф і Петров.Остап Ібрагімович підтвердить...Гроші ,тільки гроші,все інше просто мішура.Шкода,але це правда.Священники,архієрей,митрополит,собор,прихожани,православя,церква і т.д....Люди,про що що це ви.Блуд сестро,блуд...
галя Показати IP 20 Червня 2016 20:18
Це просто атас, як ото Гуня без стида свою бойову подругу на церковні заходи тягає!
Справедливий Показати IP 21 Червня 2016 00:33
Церковні спори за патріархат розсварюють навіть рідних братів. Це неправильно. Москалі кинули своїм прихожанам мулю про розкольніків і радуються ніби вони не причому. В Біблії про патріархат ні слова. Москалів потрібно гнати з країни і буде в нас мир та любов. (Під словом "москалі" маю на увазі недобрих росіян, які бажають українцям зла).
пп до Справедливий Показати IP 21 Червня 2016 10:36
ні-ні, шановний. це ви свідомо нацьковуєте одних українців на інших. і москва тут ні до чого.
Не такий ви вже й сп до Справедливий Показати IP 21 Червня 2016 15:35
Москалі ціни втридорога поставили? Якщо є люди які війною вирішили відколотись від України, то хіба нема частково і нашої вини? Чому ненавидять саму назву Україна? Що було з нами зроблено за 24 роки? Дехто ледь виживає зараз і нікому нема до цього діла. Не треба ототожнювати ту знищувальну економічну кампанію яку провадить 24 роки українська влада з самими українцями. Так само як не треба ототожнювати всіх росіян з тими москалями вбивцями і їх Путіним. Люди ще пам'ятають як при союзі давали роботу не на місяць а до пенсії, на роботі можна отримати було житло. Навчання лікування - все було більш доступне. А тепер що з нами зробили у людей відчай. Але не треба ненавидіти тих хто українець хто любить свої традиції, прапор вишиванку через чиюсь жадібність до грошей вони до цієї нищівної політики не мають ніякого відношення. Але як це пояснити донеччанам і луганчанам яким совковий плотницький більш миліший. Хоча думаю і тих длнр розвели як лохів, ніякого союзу таким як був вже не вернути. А те що вони вернули це гулаг.
огонь Показати IP 21 Червня 2016 11:08
коментар було видалено
роза до огонь Показати IP 21 Червня 2016 12:01
коментар було видалено
козак Показати IP 21 Червня 2016 12:46
ВСЕ ВІРНО, ВСЕ ПРАВІЛЬНО - московини за хабарі перекупили патріарха, ну ось тепер справедливість возторжестує.
Сергй до козак Показати IP 21 Червня 2016 17:34
Не правы вы. Не было тогда патриархата. Была Киевская Митрополия. Равно как и Московская Митрополия. Документы у нашего Кирилла есть. В том то беда - Варфоломей имеет полное право объявить автокефалию Киева. Поэтому все метания и демарши. Да и не знаю я ни о каких скидках для УПЦ на те же церковные книги. Вроде как свои, а вроде как не со своих дерут. Да и сомнения, что иерархи украинские держатся за Москву из-за каноничности. Боятся попасть под власть униатов - вот что их сдерживает. Вопрос опять уперся в одно - кто будет пасти стадо.
козак 2 до Сергй Показати IP 21 Червня 2016 18:18
Так ви згідні, що для Росії автокефалія Києва, на яку той має повні права, є бідою? А дурна мова про неканонічність, розкол видумки? Це Ви росіянин, якщо правильно зрозумів, розумієте. Поясніть, як це донести до зазомбованих Українців? які своє українське зневажливо називають "кп"?
все вирішується Показати IP 21 Червня 2016 15:22
мирно і скоро... Нехай на рівні м.Києва священослужителі трохи заспокояться і за стіл переговорів сядуть і з спокійними нервами домовляться про об'єднання ... (з двох чи трьох потрібно вибрати одного їм - поступитися вищою церковною посадою на меншу ...) З меншою посадою і меншими пожертвами комусь з них потрібно змиритися ... Моліться щиро, люди добрі, вдома, чи в дорозі, чи в полі чистому,а не сваріться... Ісус Христос сказав : - Де двоє чи троє в молитві зійдуться, там я посеред Вас. Де пише в Святому Письмі про патріархати і канонічність ...? Стараймося жити і виконувати 10 Заповідей Божих. Не грішімо. А пожертву куди нести , в який храм чи якій людині дати вирішуймо самі.
катерина Показати IP 21 Червня 2016 16:11
А ви поїдьте в Почаїв, там від вас записку не візьмуть якщо Ви КП. Охороняє церкву, якесь донское козачество, явно не українці. В гіда якщо спитати про Шевченка, який там перебував деякий час, відразу гід починає переводити тему на щось інше, якщо наполягти каже що не дозволено обговорювати кобзаря. За інші віри, назразок будизму чи ісламу, я взагалі мовчу, що вони говрять. Якщо цікаво спитайте в екскурсовода і за Шевченка не забудьте. А Філарет каже очевидні речі, але не для всіх вони очевидні. Ганьба вам МП. Як приїжав Кирилко, то бігли до нього, як до спасителя. Поки є послідовники Кирила в нас - Україна ніколи не відбудеться.
5.10 Показати IP 21 Червня 2016 19:28
Прочитав багото коментів, і собі схотілось). На мою думку, філарен не дружить з розумом. Не полінітся , і подивіться на ютуб його поздоровлення з новим роком, а потім поздоровлення інших церковних вельмож інших єпархій. Я сміявся). В двох словах - всі бажають щастя, здоровя , а він ТІЛЬКИ ПРО ВІЙНУ, ПРО РОСІЮ І ТАК ДАЛІ.... І ВЗАГАЛІ СТАВ Я В ПЕВНІЙ МІРІ АТЕЇСТ ( ВІРЮ В ЩОСЬ ВИЩЕ , НО НЕ В ЦЕРКВУ). Почитайте КОБ, і все зрозумієте. Удачі всім, заробляйте!!!.
Анатолій Показати IP 23 Жовтня 2016 23:30
Слава Ісусу Христу. Скажу за себе - я визнаю себе православним християнином і патріотом України. Усвідомлюю, що саме РОСІЯ веде війну проти України, а ДНР\ЛНР - це ніякі не "ополченці", а керовані Росією терористичні організації. Однак, я прихожанин УПЦ (МП). Вболіваю за те, щоб істина українська церква здобула автокефалію від Москви в майбутньому. Однак, зауважую - ІСТИНА Українська Православна Церква, якою є саме УПЦ (МП). Як би нам не хотілось видавати бажане за дійсне, але УПЦ КП та УАПЦ - це розколи, і свідоме визнання людиною своєї приналежності до них є гріхом. Голова Церкви - Сам Господь і Бог наш Ісус Христос, і тому не можна створити нову "українську церкву", просто зареєструвавши нову релігійну організацію, відокремившись від Церкви без рішень Соборів. Необхідно молитись, щоб Він сподобив нас ЗАКОННОЇ автокефалії, а не створювати безліч розколів, в яких буде звершуватись фальшива літургія. Господи, вразуми нас грішних і помилуй нас!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus