USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Перевантажені фури нищать волинські дороги

3 Червня 2016 08:00
Перевантажені піском вантажівки розбивають дорогу та спричиняють руйнування будинків місцевих мешканців. Мізерні штрафи водіїв не зупиняють. Як і контролюючі органи, які не виконують свої повноваження належним чином.

Про це йшлося сьогодні, 2 червня, під час засідання інтерактивного прес-клубу обласної ради на тему: «Коли волинські надра працюватимуть на громаду?».

Депутат Василь Столяр переконує, що достеменно про запаси піску в області не знає ніхто. Відтак, чимало підприємців користуються цим – не виконують умови договору та порушують закон. Зокрема, нині через невиконання умов договору планують розірвати його з двома підприємствами, які працюють в Рожищенському районі. Через неконтрольований рух вантажівки зруйнували дорогу, а в місцевих мешканців пішли тріщини по будинках.

Директор ДП «Волиньторф» та депутат облради Іван Киричик зауважує, що процедура отримання спеціальних дозволів на видобуток доволі складна. Відтак, на його думку, якби ці питання вирішувались на рівні області, то люди більш охоче оформляли б дозвільні документи, а не займались би незаконним видобутком.
Депутат Людмила Кирда каже, що видобувачі вщент розбивають дороги. Причина цьому - перевантажені фури, які їздять областю. З її слів, належно не виконують свої повноваження транспортна інспекція та правоохоронці, бо не штрафують такі вантажівки.
Цю тезу поділяє і Ігор Лех. Мовляв, законодавство чітко регулює нюанси видобутку, а всі проблеми – через безкарність підприємців, які не виконують приписів:

«Це все – питання контролю. Поки не буде контролю, то не буде позитивних результатів. Правоохоронці і екоінспекція знають, що тут відбувається, але все намарно».
Депутат Рожищенської райради Руслан Хомич підтверджує, що тема видобутку піску в Рожищенському районі дуже гостра і тут «панує анархія». Хомич розповідає, що нечисті на руку підприємці оформляють фірму як ТзОВ і в останній день роботи вони банкрутують, залишаючи місцевим лише «яму з проблемами».

Відтак, в районі хочуть розробити дорожню карту, яку затвердять на сесії. Вона являтиме собою стандартизовану схему отримання дозволів, яка серед обов’язкових умов матиме встановлення ваги, огорожі та електронної системи обліку. Тобто, якщо підприємець буде перевантажувати вантажівки, то буде змушений платити штраф.

Натомість депутат Борис Бабійчук не впевнений в тому, що штраф є дієвим механізмом покарання. З його слів, ці кошти «відбивають» за годину, адже прибутки від незаконного видобутку – колосальні. Мовляв, тому підприємці і не хочуть робити дозволи.

Бабійчук каже, що слід працювати і в юридичній площині. Адже навіть договір оренди зроблений так, що місцеві ради втрачають будь-який контроль над роботою підприємців.

Депутат Людмила Кирда переконує, що районні та сільські ради мають контролювати ситуацію на місцях. Адже, з її слів, інспекція з безпеки руху наземного транспорту не виконує своїх повноважень:

«Коли інспектори стають з вагою, то водії не їдуть вдень, а чекають ночі, бо більшість вантажівок перевантажені. Тому слід ввести такі штрафи, аби не кортіло порушувати приписи».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
депутатам Показати IP 3 Червня 2016 08:47
нехай скаже хомич скыльки податкыв платить, а то тыльки говорить а справ "0"
лучанин до депутатам Показати IP 3 Червня 2016 09:41
давайте возити вантаж кіньми,дороги потрібно ремонтувати,а не шукати причини,
льоня Показати IP 3 Червня 2016 09:51
дибілізм
лучанин Показати IP 3 Червня 2016 10:09
Поставте вагу на трасу Луцьк-Маневичі. Щебінь возять по 60 т. Дорога вже як пральна дошка їхати легковим автомобілям не реально. Ви за ці кошти(штрафи) не тільки цю дорогу відремонтуєте, а ще з 5 таких.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus