USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Про боротьбу із чергами на кордоні говорили у Ягодині. ФОТО

28 Червня 2013 08:30
Проблемні питання пропускних операцій на українсько-польському кордоні обговорювали під час міжнародної конференції, що відбулася 27 червня у Любомльському районі на Волині.

У міжнародній конференції взяли участь представники Державної прикордонної служби України, Міністерства доходів та зборів, служби Міжнародних автомобільних перевезень України, Міністерства закордонних справ, представники прикордонних та митних відомств Республіки Польща та Асоціації міжнародних перевезень Польщі. Захід присвятили забезпеченню ритмічності пропускних операцій на українсько-польському кордоні.



Проблемні питання на думку перевізників

Представник служби Міжнародних автомобільних перевезень України Віктор Козак зазначив, що з боку перевізників наразі немає скарг на роботу прикордонної служби, проте виникають проблемні моменти у роботі з митниками, зокрема, іноді одна зміна в змозі пропустити 100 машин, а інша за аналогічних умов - лише 30. За його словами, тут вирішальним є людський фактор. Іншим серйозним питанням щодо митниці є вагові комплекси, 70% яких не відповідають законодавству. Таким чином, часто вітчизняні вагові комплекси показують значно більшу вагу порівняно із польськими.
Представники служби Міжнародних автомобільних перевезень України серед проблемних питань також виділили обмежену пропускну здатність пунктів пропуску. Черги під час проходження митного контролю є ще однією проблемою. Представники АсМАП наголосили на тому, що не в змозі вплинути на черги у вихідні, тому що більшість автомобілів завантажуються за кордоном у робочі дні, а повертаються в Україну наприкінці тижня. Цей фактор не змінюється впродовж років.






Аргументи представників прикордонної служби

Олександр Біньковський відповів, що існують документально оформлені статуси пунктів пропуску за можливістю пропуску транспортних засобів впродовж доби. «Ягодин» наразі перевищує пропускну спроможність у 3-3,5 раза. Він пояснив, чому пункт пропуску «Ягодин» - найбільш навантажений. Причинами цього є найкоротший шлях переміщення, економія паливно-мастильних матеріалів, найкраща дорога та найсприятливіші умови для перевізників. Для того, щоб мінімізувати черги на кордоні, на думку начальника управління прикордонного контролю та реєстрації АДПСУ, варто працювати у напрямку перенацілення транспортних потоків на інші пункти пропуску (наприклад, Краковець та Раву-Руську), які простоюють.



Підсумки конференції

«На прикладі пункту пропуску Ягодин ми хотіли показати, як протягом 1,5 року ми змінили кількісні показники і хотіли наголосити, що черги тривалістю в 12 годин давно вже не було. Ми працюємо в режимі онлайн з Асоціацією міжнародних перевізників. Колектив Ягодинської митниці націлений на те, щоб перевізник якнайменше стояв, на створення умов, які допомагатимуть українському бізнесу здійснювати міжнародні перевезення та сплачувати податки до державної казни», - повідомив начальник Ягодинської митниці міністерства доходів і зборів Роман Микитюк.



Посол з особливих доручень МЗС Олександр Новосьолов наголосив на важливості спільного діалогу, який відбувся не лише між представниками прикордонних і митних відомств, а й з представниками перевізників. Він повідомив, що учасники конференції також торкнулися схвалення 20 червня радою ЄС змін до Шенгенського кодексу кордонів. Ці зміни дозволили державам-членам ЄС укладати з третіми країнами угоди щодо спільного контролю. Так, наразі польська сторона будує 2 пункти пропуску для спільного контролю і в Україні розглядатимуть питання про створення таких пунктів пропуску на своїй території. Для вирішення цих питань діють двосторонні форуми. Так, 12 червня відбулося засідання українсько-польської ради міжрегіонального співробітництва. Існує конструктивний діалог з польською стороною, що вкладається у формулу стратегічних відносин між державами.





На думку радника президента АсМАП Володимира Бідаха, такий захід допомагає намітити складні питання та знайти шляхи їх вирішення. Діалог під час конференції був відвертим, тому що перевізників цікавлять не цифри, а час. Найважливіше для них - вчасно доставити вантаж, не витрачаючи часу у черзі.




За словами Олександра Біньковського, учасникам заходу вдалося не тільки визначити далеку перспективу, а й вирішити питання найближчої перспективи для того, щоб мінімізувати накопичення транспорту та зменшити черги на кордоні, створити комфортні умови для громадян, які перетинають кордон - туристів та перевізників.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
lutsk Показати IP 28 Червня 2013 11:42
циркачі. черги для того щоб пркордонники хабарі брали за пропуск поза чергою.
н Показати IP 28 Червня 2013 13:34
ну-ну побачимо як створять комфортні умови для громадян, які перетинають кордон - туристів та перевізників.
правдивий Показати IP 28 Червня 2013 13:44
О БОЖЕ, звільни нас від митників! Клоуни натуральні!!! Хто їздить за кордон (а особливо ті, що часто - "перекидчики") мабуть полопали зі сміху від цієї статті! Там хабар на хабарю, а вони ніби незнаючи проводять усілякі зустрічі. На місці журналістів я б ігнорував подібні "сходняки впливових" і не висвітлював їхню показуху. Треба їх викривати, знімати на камеру і тоді цей матеріал буде зовсім не смішний, а цікавий для читачів.
Таня до правдивий Показати IP 1 Липня 2013 10:37
Сміх та й годі, правдивий пре контрабанду через кордон за участі "знайомих" митників, але і нарікає. Живіть чесно – не треба буде на лапу давати.
Жучка Показати IP 28 Червня 2013 16:46
А песик маленький,щоб менше горшей шло на їжу для нього?Чи його не кормлять?
любомль Показати IP 15 Січня 2015 16:59
та черга для лєвака, а левак мінімум 200 грн

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus