USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Сила – в єдності»: про що говорили лідери партії «ЗА Майбутнє» у стінах Луцького замку. РЕПОРТАЖ

25 Вересня 2021 21:57
За правду, за чесність, за прозорість – під таким гаслом у Луцьку зустрілися представники політичної партії «ЗА Майбутнє», аби обговорити актуальні проблеми органів місцевого самоврядування.

Чи реформа децентралізації виявилася вдалою? Які виклики ще стоять перед громадами? Якої підтримки вони чекають від народних депутатів та які пріоритети мають бути визначальними в майбутньому? Ці питання порушували члени партії під час форуму, який відбувся 25 вересня в Луцькому замку.

На початку заходу народний депутат, лідер партії Ігор Палиця зазначив, що політична сила і далі буде дотримуватися поставленого завдання – своїм прикладом показувати людям, як можна змінити громади і, відповідно, змінити країну.
«За результатами місцевих виборів у всій Україні ми посіли четверте місце. Сьогодні нам показують рейтинги, де значні відсотки набирають Ляшко, Смешко, Гройсман. Але я скажу наступне: якби ми теж не мали совісті, як її не мають Смешко, Ляшко чи Гройсман, і розказували казки, які неможливо втілити в життя, нам теж малювали би якісь відсотки.

Але я переконаний: коли прийде час, настануть вибори, ми підемо до людей і говоритимемо про те, що вміємо, розповідатимемо про наше бачення і те, що будемо робити».
Водночас політик заявив: аби не втратити довіру людей, тих партійців, хто буде шкодити іміджу партії, братиме хабарі, розтрачуватиме бюджети, зловживатиме владою, виключатимуть з партії і позбавлятимуть мандатів, відповідно до норми про імперативний мандат, яка вступить у силу в жовтні.

Читати ще: «Щоб ніхто не ображався», – Ігор Палиця пообіцяв виключати депутатів із партії за порушення

Нардеп від Луцька пояснив, що на цьому форумі представники органів місцевого самоврядування мають відкрито говорити про те, в яких питаннях їх повинен підтримати парламент.

«Ми почуємо ваші ідеї, ваше бачення. Нічого поганого, думаю, ми в області не зробили, бо про це вже давно написали б. І нам ще чотири роки працювати. А вибори до Верховної Ради будуть через два-три роки, тому нам треба працювати й визначати, в якому напрямку ми маємо рухатися. Нам повірили люди, і ми не маємо права підвести їхню довіру», – звернувся він до учасників з’їзду.
МЕТА – ЗДОРОВА, ОСВІЧЕНА ТА ЦІННІСНА УКРАЇНА

Наскрізною темою усіх виступів була реформа децентралізації.

Народний депутат України Степан Івахів пригадав, що спершу на місцях майбутню реформу сприйняли з недовірою і навіть вороже, адже достеменно не було відомо, як усе працюватиме на практиці. До того ж, як завжди, ключове питання: де взяти кошти?
«Згодом керівники на місцях почали думати по-іншому, вони почали думати про розвиток, – сказав він. – Зараз же ми повинні навчитися розподіляти кошти, стимулювати бізнес, аби він сплачував податки… Інакше не буде, легше не буде, треба навчитися з цим жити».

Представники політсили зібралися на форумі, аби обговорити майбутнє України, оскільки розуміють свою відповідальність за майбутнє, поділилася народна депутатка Ірина Констанкевич.
Вона наголосила, що депутати усіх рівнів, голови рад повинні зробити все те, що усвідомили як свій обов’язок перед дітьми та онуками.

«Нам пощастило, адже ми – в одній команді, в тій команді, яка принесе успіх. Ми маємо цінності, розуміння. Чим керуються депутати всіх рівнів? Це – головні вектори, над якими ми працюємо: Україна як здорова нація, освічена Україна і Україна, яка має цінності, культуру», – зазначила Ірина Констанкевич.

Як нагадала, із нагоди 150-річчя з народження видатної письменниці Лесі Українки Волинський національний університет підготував 14-томне видання її творів. І всі депутати, які представляють різні регіони країни, повезуть у свої області ці книги.
Народний депутат Ігор Гузь акцентував: форум партії зібрав однодумців – це 532 депутати місцевих рад, які представляють партію «ЗА Майбутнє» у Волинській області, голова обласної ради, чотири мери міст обласного значення, голови територіальних громад.

«Ми близько року відповідальні за область. І ми будемо звітувати про те, що зробили. Волинський виборець мінливий і хоче бачити результати нашої роботи. Ми маємо декларувати відкритість і прозорість», – закликав він усіх присутніх.

На його переконання, кожен депутат має йти до людей, адже це – також про децентралізацію.
«Ефективна постійна комунікація з виборцями – це дуже важливий фактор. За п’ять років я особисто провів більш як тисячу зустрічей зі своїми виборцями, я об’їхав усі 211 населених пунктів мого виборчого округу. На карті немає жодної точки, де я не був. Я був у селі, де живе п’ять осіб. Я був у кожному дворі по чотири-п’ять разів… Люди повинні бачити живого депутата».

Щоби ділитися позитивними кейсами, які допоможуть громадам розвиватися, на базі партійного осередку потрібно створити офіс-трансформацію, вважає нардеп. Там партійці зможуть обмінюватися позитивним досвідом, наприклад, із ремонту доріг, пошуку партнерів, у тому числі закордонних, залучення додаткових коштів.
«Децентралізація – це наша історія успіху, яку ми маємо показати волинянам і всій Україні в цілому. Люди будуть довіряти тим, хто вміє, може і не здається», – резюмував Ігор Гузь.

ЧОТИРИ РЕАЛЬНІ КРОКИ

1429 року в мурах Луцького замку теж відбувався об’єднавчий форум – З’їзд європейський монархів, які свого часу згуртувалися задля кращого майбутнього, нагадав голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.
Свого часу Ігор Палиця на посаді голови Волинської обласної ради утворив координаційну раду. За цим взірцем на початку 2021 року було створено координаційну раду при голові облради за участі чотирьох голів районних рад і 54 голів територіальних громад.

«Я звертаюся до депутатів різних рівнів, голів громад, голів міст обласного значення: не треба закриватися в собі, обласна рада відкрита до всіх. Ми розуміємо, що тільки кардинальними діями можемо зробити ті речі, потрібні нашим виборцям», – сказав Григорій Недопад.
Серед викликів, із якими стикнулися місцеві громади, він назвав, зокрема, недостатні бюджети.

Луцький міський голова Ігор Поліщук, своєю чергою, перерахував чотири кроки, які потрібно зробити центральній владі, аби громади ефективно та успішно розвивалися, – це скасування реверсної дотації, надання органам місцевого самоврядування реальних механізмів щодо роботи з детінізації заробітної плати, збільшення відсотків ПДФО, які залишаються на місцях, із 60 до 65%, та врегулювання питання фінансування закладів профтехосвіти.
Читати ще: Луцький міський голова назвав чотири умови для успішного розвитку громади

Як наголосив, реверсна дотація, тобто кошти, які вилучаються з місцевого бюджету в державний бюджет, для міста Луцька становить 104 мільйони гривень, а на п’ять закладів профтехосвіти, де навчаються всього 20% лучан, із місцевого бюджету потрібно щороку 97 мільйонів гривень.
«Нам потрібні кошти для потужного поштовху задля розвитку і вирішення проблем, які накопичувалися десятками років», – наголосив мер Луцька.

СИЛЬНА ГРОМАДА = СИЛЬНА УКРАЇНА

Міський голова Володимира-Волинського Ігор Пальонка переконаний: реформа децентралізації вдалася.

«В органах місцевого самоврядування я з 2006 року і пам’ятаю часи, коли сільські голови ходили в адміністрацію просити кошти. Тепер же ми відчуваємо себе господарями на своїх територіях, дбаємо про кожного мешканця нашої громади. Серед наших здобутків можу назвати те, що і сільські, і міські мешканці нашої громади відчувають себе рівноправними, бо ми пропорційно розподіляємо кошти», – повідомив він.
Звісно, довіра мешканців формується і тим, що міська рада намагається працювати прозоро і відкрито. Децентралізація дозволила місцевим радам визначати пріоритети і спрямовувати на них кошти (спорт, медицина, інфраструктура), залучати гроші з небюджетних джерел, брати участь у міжнародних ґрантових проектах. А ще з позитивного – оновлене законодавство, відповідно до якого, громади самі розпоряджаються землею на своїх територіях.

Резюмуючи свій виступ, мер Володимира-Волинського зазначив: якщо буде сильна громада, то буде сильна й Україна.

Про виклики, які виникли у зв’язку з реформою місцевого самоврядування, розповів міський голова Нововолинська Борис Карпус. Найперше завдання – це не втратити комунікацію з виборцями. Але є й низка проблем, які міська рада не вирішить самотужки.
«Нововолинськ – це місто, що виникло для обслуговування вугільних підприємств, яких вже немає кілька років. Сьогодні стоїть питання трансформації вугільних територій, і нам потрібна підтримка нардепів, щоб на території таких міст, як наше, діяли пільгові умови для інвесторів. Бо тільки таким є вихід для громад, як-от наша», – вважає він.

Так само гостро сьогодні для громад стоїть питання тарифів. Це підтвердив і мер Ковеля Ігор Чайка.

«Те, що робиться з цінами на газ… Просто немає слів. Уряд не бачить підстав для підвищення тарифів і перекладає відповідальність на місцеві ради. Але контроль за цінами на газ, електроенергію, транспортування – відповідальність уряду. Ми мусили підняти тарифи на 15% для населення і 24% для бюджетних організацій, бо ці тарифи з 2017 року не переглядалися. А з того часу змінилися і вартість енергоносіїв, і мінімальна зарплата», – наголосив він.
Ковельський міський голова відзначив: реформа децентралізації успішна, але незавершена. Парламент найперше має визначитися з розміром ПДФО, бо громади мають отримувати не 60, а 65%. Щоправда, цих 5% варто забирати з державного, а не обласного бюджету.

Так само щороку під час розгляду проекту бюджету починаються політичні торги щодо акцизного податку. Якщо з пальним вже питання врегулювалося, то акциз на роздрібну торгівлю тютюновими та алкогольними виробами – ще під питанням. І щороку в місцевих бюджетів грозяться забрати податок на землю залізниці. Для Ковеля це – 80 мільйонів гривень на рік. Тож Ігор Чайка попросив народних депутатів не допустити того, щоб громади цих грошей не отримали.

БЮДЖЕТ ГРОМАДИ – БЮДЖЕТ РОЗВИТКУ, А НЕ ПРОЇДАННЯ

Згодом досвідом своїх регіонів поділилися нардеп Сергій Лабазюк (Хмельниччина), Іван Чайківський (Тернопільщина), Тарас Батенко (Львівщина) та Анатолій Урбанський (Одещина). Зокрема, Сергій Лабазюк розповів: у його окрузі громади вирішили витрачати бюджетні кошти, орієнтуючись на стратегічні завдання.
«Почали фінансувати утеплення, модернізацію інфраструктури, і це дало економію до 35%. Купили автобуси, мультиборди, відремонтували зали, а потім закрили школи», – поділився він.
Його колега Іван Чайківський додав: для того, аби бюджети громад були бюджетами розвитку, а не проїдання, потрібно зробили паспорти громад, щоб знати найнагальніші питання і розуміти, в якому напрямку рухатися далі.
Натомість Тарас Батенко наголосив: нардепи від групи «ЗА Майбутнє» активно підтримують у парламенті ініціативи, пріоритетні для місцевих рад: «Наша депутатська група об’єднує 22 народних депутатів, які представляють понад чотири мільйони голосів виборців. Усіх нас об’єднує Ігор Палиця, який показує на власному прикладі, як досягати результатів і утримувати їх. А Вячеслав Рубльов, який теж нас підтримує, має повторити подвиг з акцизним податком (ідеться про «правку Рубльова», якою повернули акцизний податок на роздрібний продаж пального в місцеві бюджети, – ВН), щоб «Укрзалізниця» продовжила платити податок у місцеві бюджети».
А ось Анатолій Урбанський вважає, що децентралізація – одна з найуспішніших реформ. Проте ще є над чим працювати. Зокрема, йдеться і про фінансове забезпечення місцевих бюджетів.
«Одне з головних завдань нашої партії – захищати реформу і довести її до кінцевого результату, який був обіцяний, щоб якомога більше фінансів залишалося в громадах. Бо ви краще за всіх знаєте, яку лампочку треба замінити та яку трубу відремонтувати. «Велике будівництво», «Велика реставрація» – це, звісно, добре, але чим більше грошей буде в громадах, тим більше буде великого будівництва», – переконаний нардеп.

ДЕ-ЮРЕ І ДЕ-ФАКТО

У ході дискусійних панелей представники політсили торкнулися і питання реального стану реформи децентралізації на місцях, зокрема проблем, які вирішити поки не вдалося в невеликих громадах.

Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук звернув увагу, що фактично децентралізація ще незавершена, адже недотримано всіх принципів демократії на субрегіональному рівні.
«Фінансування районних рад із боку держави не відбувається, в нас забрали всі знаряддя праці. Натомість адміністрації фінансуються на 100%. Нам розповідають, що в нас – великий апарат, але ніхто не бачить, який апарат в адміністрацій. Для порівняння: в нашій районній раді працюють 15 людей, а в адміністрації – близько 200. Про які принципи демократії ми можемо говорити?» – наголосив він.

На невигідному становищі малих фермерських господарств, які не мають достатньо фінансів, аби орендувати кращі земельні ділянки, зупинила свою увагу голова Смідинської громади Ковельського району Оксана Піцик.
Вона вважає, що громади зараз стоять перед двома викликами: новим адміністративно-територіальним устроєм і залученням інвесторів.

Додала, що її турбує законопроект №5650 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів: «За ті роки, коли землі за межами населених пунктів були в підпорядкуванні Держгеокадастру, із ними фактично ніхто нічого не робив. Кращі землі пішли з аукціонів, які тоді проводив геокадастр, а гірші, в тому числі заліснені, дісталися нам у спадок у 2018-2019 роках. А земля – це той ресурс, де мали б працювати наші люди. Тому я прошу народних депутатів звернути увагу на цей законопроект, оскільки він дозволить лісгоспам забрати наші землі сільськогосподарського призначення».

Читати ще: «Кращі пішли з аукціонів, а гірші дісталися нам у спадок», – голова громади на Волині закликала не віддавати землі лісгоспам

Розвиток кожної громади насамперед залежить від фінансів, прокоментував голова Любешівської селищної громади Камінь-Каширського району Олег Кух. На його думку, децентралізація бюджетів у країні відбулася не в повній мірі.
«Отримуючи відповідні повноваження на місцях, ми отримали і величезні зобов’язання, передусім у сфері соціального захисту. Сьогодні часто ми відчуваємо нестачу фінансових інструментів для того, щоб забезпечити потреби наших громадян, передбачені чинним законодавством. У місцевих бюджетах не вистачає коштів», – сказав він.

Територіальні громади не мають можливості брати участь у розподілі державних субвенцій місцевим радам, обмежені в причетності щодо визначення об’єктів, які фінансуються з фонду регіонального розвитку, усунуті від участі у виокремленні об’єктів дорожнього фонду тощо.
«Ми маємо можливість звернутися до народних депутатів для того, щоб вони завдяки своїй роботі відкоригували цю несправедливість і надали громадам можливість відчути себе учасниками бюджетного процесу і розподілу коштів, – зауважив Олег Кух. – Один із аспектів, який мав би бути переданий на місця, – це можливість впливати на використання надр і процеси видобутку корисних копалин місцевого значення, наприклад, піску… Поводження із водними ресурсами, вирішення питань лісового господарства – це все віддалено від місцевого самоврядування і від громад».
ЖІНОЧА СИЛА

Не оминули учасники форуму й здобутків Жіночого руху «ЗА Майбутнє», чий голос стає все гучнішим в Україні. Ще на початку заходу Ігор Палиця відзначив: йому дуже подобається, як розвивається ця спільнота.

«Я знав, що жінки – фанатики, але не думав, що настільки. У наших колег, депутатів-чоловіків, є великі ревнощі щодо того, як розвивається цей рух. І нам всім треба підтягуватися», – напівжартома зауважив лідер партії.
Координаторка Жіночого руху на Волині Ольга Максим’як розповіла: за невеликий проміжок часу вдалося реалізувати низку цікавих проектів, спрямованих на захист дітей, осіб старшого віку, соціально незахищених верств населення.
«З ініціативи Жіночого руху в чотирьох громадах на Волині затверджені кодекси депутатської етики, напрацьовано низку змін до законопроекту щодо розподілу і прийому Україною гуманітарних вантажів. 11 жовтня вісім представниць із волинської команди візьмуть участь у парламентських слуханнях щодо захисту прав дітей з інвалідністю. Ми започаткували проект юридичної підтримки жінок «Вирішуєш ти». За кілька місяців ми вже маємо понад 60 звернень щодо домашнього насильства, захисту трудових прав жінок. Ми вже виграли дві судові справи і ще дві перебувають на судовому розгляді. Ми піднімаємо питання якості взаємодії між секторами щодо протидії домашнього насильства. А «Жіночий десант» – це не про курси самооборони, а про те, як не опинитися у ситуації, коли порушують твої права», – представила вона результати роботи.

Депутатка Івано-Франківської обласної ради Антоніна Мірус додала: в їхнього регіону – теж планів чимало. Тут готуються до відкриття в громадах «Жіночого десанту», хочуть реалізувати соціальний проект, аби жінки та діти з соціально незахищених категорій мали можливість безплатно відвідувати басейн. Також прагнуть сформувати надійну і злагоджену команду.
«Це мають бути сильні й відповідальні жінки. Наше завдання – донести суспільству те, що ми маємо діяти в контексті рівних прав», – резюмувала вона.

Депутатка Волинської обласної ради, директорка Волинського обласного медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Ірина Горавська навела приклад одного з успішних проектів, який вдалося реалізували завдяки злагодженій роботі професійної команди. Йдеться про будівництво перинатального центру, а згодом утворення медоб’єднання, яке надає допомогу дітям у різні періоди життя – від внутріутробного розвитку до повноліття.
«Завдяки підтримці, ініціативі й особистій участі Ігоря Палиці на Волині два роки тому відкрили перинатальний центр. За цих два роки в нас відбулося майже шість тисяч пологів, виходжено дуже багато діток, які народилися з вагою до кілограма, – це близько 50 немовлят. Ми також помітили, що за цей час в області відбулося різке зниження перинатальної смертності і смертності дітей до року. Найменша дитинка, яка вижила, – це 420-грамова Анюта з Ковеля. Таких діток, які вижили і зараз мають непоганий прогноз на майбутнє, в Україні більше немає. А 25 вересня цього року мине рік із часу створення Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства. Заклад унікальний тим, що надає комплексну послугу мультидисциплінарною командою від внутріутробного розвитку до повноліття», – наголосила вона.

Читати ще: Реконструкція обласної дитячої лікарні і санаторію «Дачний»: у Луцьку обговорили проблеми медоб’єднання захисту материнства і дитинства

Керівниця медоб’єднання зауважила: цього року заклад отримав високу відзнаку – Орден Святого Пантелеймона – і став найкращим медичним закладом України.

Звісно, і викликів перед закладом чимало. Наприклад – реконструкція обласної дитячої лікарні, на яку будуть потрібні гроші з держбюджету. Так само варта підтримки нардепів ініціатива народної депутатки від Волині Ірини Констанкевич щодо збагачення борошна фолієвою кислотою для здоров’я майбутніх українців.

СИЛА – В ЄДНОСТІ

Підвести підсумки заходу на сцену знову запросили народного депутата Ігоря Палицю. Він зазначив: хоч сьогодні прозвучало чимало подяк на його адресу, партія «ЗА Майбутнє» безлідерського типу. А сила цієї політичної сили – в єдності.
«Тут немає Тимошенків, Порошенків, і наступного року партію може очолити інша людина. Бо одна із заповідей гласить: «Не сотвори собі кумира». Палиця – це добре, але мені було незручно це чути, бо перинатальний центр без команди не створився б. Та й щодо інших речей – самотужки камінь ти не зрушиш з місця, тільки разом це можна зробити», – переконаний він.

Читати ще: «Коли є сильна команда, лідер не відіграє ніякої ролі», – Ігор Палиця про власні амбіції і децентралізацію

Народний депутат додав: усі зауваження, які народні депутати почули від представників громад, тут же й обговорили, аби накреслити подальшу стратегію роботи в парламенті.

Водночас представники громад мають не мовчати, якщо на їхній території здійснюють незаконні речі.

Читати ще: «Чому ви всі мовчите?», – Ігор Палиця про «смотрящих» на Волині
Зрештою, резюмував нардеп, усі учасники зустрічі мають врахувати досвід колег, яким ті поділилися під час форуму, й зробити власні висновки щодо того, як зробити справи у громаді кращими.
«У нас багато завдань, які ми маємо виконати. Сьогоднішній захід – не формальність. Наша команда, незважаючи на те, що небагаточисленна, – потужна, з нею рахуються. Ми почули один одного, зрозуміли куди і як маємо рухатися. Але варто розуміти: ми можемо все це ініціювати, просувати, але, безумовно, нашій сильній команді не вистачає кількості для того, щоб ми могли голосувати за ці всі речі. І нам все треба зробити для того, щоб наступна Верховна Рада вирішила всі питання, про які ми говорили», – наголосив політик.

***

У рамках об’єднувальної зустрічі представників місцевого самоврядування Волинської області політичної партії «ЗА Майбутнє» відбулося нагородження за активну участь у передвиборних перегонах 2020 року.

Відзнаки отримали депутат Волинської обласної ради Андрій Бокоч, голова Луцької районної ради Олександр Омельчук, перший заступник голови Колодяжненської сільської ради Петро Оксентюк, депутат Луцької міської ради Вікторія Майборода та депутат Волинської обласної ради Орест Маховський.

Юлія МАЛЄЄВА, Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанка Показати IP 25 Вересня 2021 23:39
Чому порушуються карантинні вимоги. Не для всіх закон писаний?
олег Показати IP 26 Вересня 2021 18:45
ну шо це за бред всяких лабзалюків і його подібним- бюджет розаитку а не бюджет проїдання? а це виглядає насправді так- утримувати комунальну міську лікарню не будем бо це проїдання,а будем стелити бруківку бо це розвиток.Бо з бруківкі є відкат ,а з безкоштовного узі немає.Забезбечте спочатку медицину яка згідно конституції безкоштовна,а далі пиляйте кошти на бруківці ті що лишаться!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus