USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Проїзд у луцьких тролейбусах коштуватиме 6 грн через подорожчання електроенергії втричі

18 Січня 2022 10:50
У Луцьку зросла вартість проїзду в міському електротранспорті з 4 до 6 гривень. Серед основних причин – здорожчання електроенергії майже утричі. При цьому Луцьк залишався останнім обласним центром, де проїзд в тролейбусі коштував 4 гривні.

Про це стало відомо під час засідання виконкому 18 січня.

Як поінформував директор департаменту економічної політики Борис Смаль, підвищення тарифу на проїзд у тролейбусах з 4 до 6 гривень частково вирішить фінансові проблеми КП «Луцьке підприємство електротранспорту», а також дасть можливість забезпечити належний технічний стан тролейбусів та надання якісних послуг з перевезення пасажирів.

«Тариф на проїзд у міському тролейбусі не переглядали вже декілька років. За цей час змінилися рівні мінімальних зарплат та прожиткових мінімумів. Для того, щоб зменшити фінансове навантаження на ЛПЕ і сприяти його розвитку, плануємо встановити тариф на проїзд у розмірі 6 гривень», – наголосив Борис Смаль.

Для порівняння, в залежності від способу розрахунку пасажира, у сусідньому Львові проїзд у електротранспорті вартує від 9 до 10 грн, у Тернополі – від 8 до 10 грн, у Івано-Франківську – від 6 до 10 грн та у Рівному – 6 грн.
Тобто до сьогодні Луцьк був єдиним обласним центром, на території якого вартість разового проїзду у тролейбусі становила 4 гривні.

Утім, як інформують у департаменті економічної політики Луцької міської ради, поки діяв старий тариф, відбувся значний ріст цін на електроенергію, матеріали, запасні частини для ремонту та проведення технічного обслуговування рухомого складу, збільшився прожитковий мінімум, з якого розраховані годинні тарифні ставки працівників. Відповідно діючий тариф не покриває витрати, необхідні для здійснення пасажирських перевезень. Лише вартість електроенергії зросла в 2,8 раза.
Окрім цього, у 2022 році розмір тарифної ставки водія тролейбуса зросте з 37,71 до 47,01 грн. Якщо у 2021 році середньомісячна заробітна плата водія тролейбуса становила 15 833 грн, то у 2022-му вона зросте до 17 607 грн.

Значних затрат вимагає ремонт та підтримання у належному стані контактної мережі, протяжність якої становить 109,15 км та дев'яти тягових підстанцій, про що вказується в актах державного технічного огляду тролейбусної контактної мережі із зазначенням термінового усунення технічних проблем. Загалом на заміну елементів контактної мережі необхідно 23,491 млн грн.

«На превеликий жаль, ми маємо наступні статистичні дані: у липні одна кіловатгодина електроенергії, яку закупляло «Луцьке підприємство електротранспорту», вартувала 1 грн 47 копійок, а вже у січні – 4 грн 08 коп. Тобто вартість зросла у 2,8 раза. Окрім цього на 8% зросла послуга з передачі електроенергії. Абсолютну більшість складової тарифу становить вартість електроенергії, оскільки це основне паливо для міського електротранспорту. Разом з тим, Луцьк – останній обласний центр, де збереглася вартість проїзду у межах 4 гривень», – зазначив Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Натомість тариф на проїзд для учнів закладів загальної середньої освіти, закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації становитиме 3,00 грн за наявності учнівського або студентського квитка та відповідного електронного засобу оплати.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Шломо Луцкер Показати IP 18 Січня 2022 11:09
Поцікавтесь яка вартість проїзду у швидкісному трамваї Кривого Рогу, найбільшого за площею міста України.
***ть Показати IP 18 Січня 2022 11:19
Я голосував за зниження цін, за кінець епохи бідності ... А виходить що? Обдурили нарід?!
ABC до ***ть Показати IP 18 Січня 2022 14:09
Бо треба було думати головою, а не телевізором.
Народна прокуратура Показати IP 18 Січня 2022 11:46
Зростання вартості електроенергії і мінімальної зарплати, це все зрозуміло. Не ясно інше. У нас діє електронний квиток, при введенні якого браво рапортувалось, що тепер пасажиропотік прозоро контролюватиметься, і який мав запобігати маніпуляціям з боку перевізників щодо необхідності підняття вартості проїзду? У Львові, Рівному, Полтаві теж діють подібні квитки?
Лучанка до Народного до Народна прокуратура Показати IP 18 Січня 2022 12:04
Готівка в тролейбусах не ходить з 2019 року, а тому тут немає ніяких маніпуляцій. Кожне місто вправі обирати свою систему оплати проїзду. Уважно розгляньте порівняльну таблицю з вартістю проїзду в тролейбусах, яка наведена вище.
К.лучанин до Народна прокуратура Показати IP 18 Січня 2022 12:48
НП - фільтруй інформацію! Ніхто не гарантував стабільність тарифів при запровадженні е-квитка.Е-квиток, це проста картка яку треба поповнювати постійно із гаманця. Пенсіонерам і інш. пільговикам не треба для тролейбуса.
лучанка до К.лучанин Показати IP 18 Січня 2022 13:22
може забагато пільговиків ? Зробіть експеримент на місяць - відмініть деяким категоріям,де великі пенсії безкоштовний проїзд і буде зарплата водію тролейбуса. Місцева влада може це зробити,але не хоче непопулярних рішень ...
лучанка до лучанка Показати IP 18 Січня 2022 13:23
учні всі платять і пенсіонер міг кинути 1 грн.,може б менше їздили в часи пік
Народна прокуратура до лучанка Показати IP 18 Січня 2022 18:12
Рішення місцевих депутатів не можуть відміняти закон. Це перше. І велика пенсія це яка? Виходить, якщо людина років 40 лупашила в забої, то їй треба зробити експеримент і відмініти проїзд, що могли кататись ті, то все життя отримував зарплату у "конверті"? Ви - неймовірно чудовий реформатор. Прямий шлях в сучасні міністри чи "Офіс простих рішень" Саакашвілі
Пасажирка Показати IP 18 Січня 2022 13:48
А далі чекаємо швидкого здорожчення в маршрутках ?! Вони-великі, комфортабельні, сучасні! на гривень 10 "потягнуть"? Чи може одразу на 12?
Анонім до Пасажирка Показати IP 18 Січня 2022 14:43
До 8 вартість недавно підвищили, чого б це ще раз
Пасажирка до Анонім Показати IP 18 Січня 2022 14:53
Тому що арифметика проста: вартість проїзду в маршрутах в Луцька завжди була в 2 рази вища, ніж в тролейбусах
Пасажир Показати IP 18 Січня 2022 14:32
Давно пора
Самсобібугалтер Показати IP 18 Січня 2022 14:57
Для порівняння береться довжина тролейбусного маршруту, а не ціна в сусідньому місті-мільйоннику, екрномісти мамкіни.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus