USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

В обласній дитячій лікарні відкрили дитячий стоматкабінет

23 Березня 2017 13:00
Шестирічна Еріка – одна з перших пацієнток стоматологічного кабінету, який днями офіційно відкрили у Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні, йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини №11 (59) від 23 березня.

Мама дівчинки Олена Де­ре­в’янко розповідає, що до дантиста Ігоря Рогового, який раніше працював у Луцькій міській стоматполіклініці, ходять дуже давно.

«Моєму сину зараз уже 16, я привела його до пана Ігоря ще зов­сім маленьким, – розповідає Олена. – Для донечки лікування – це гра. Вона не боїться стоматолога і радо йде лікувати зуби».



«Дітей лікувати не важко, прос­то треба знайти підхід, тоді вони відповідають довірою», – переконаний стоматолог Ігор Роговий.

Еріка й справді поводиться, як досвідчена пацієнтка. Вона соромиться говорити на камеру, але без проблем вмощується у стоматологічне крісло й виконує всі прохання лікаря.

До діток з особливими потребами – особлива увага

Сучасним обладнанням європейського зразка стоматологічний кабінет вдалося облаштувати зав­дяки допомозі німецьких благодійників.

Стоматолог Ігор Роговий розповідає, що відтепер тут доступний весь спектр послуг дитячої стоматології. Окрім того, консультативний прийом вестимуть ортодонт та хірург.

«За допомогою такого сучасного обладнання ми можемо здійснювати майже всі терапевтичні маніпуляції: лікувати захворювання твердих тканин зуба, проводити ендодонтичне лікування (лікування кореневих каналів зуба), – пояснює пан Ігор. – У нашій лікарні – потужні можливості, адже маємо хороший лабораторний підрозділ, відділення анестезіології та відділення променевої діагностики. Такий комплекс дає змогу надавати також допомогу дітям із захворюваннями нервової системи».

Діткам з особливими потребами украй важко всидіти у стоматологічному кріслі. Окрім того, в районних лікарнях ресурсів для надання допомоги такій категорії пацієнтів практично немає. У стоматологічному кабінеті дитячої обласної лікарні встановлено спеціальне обладнання для анестезії. У деяких випадках без введення дитини у медикаментозний сон лікування неможливе.



«Стоматологічний кабінет облаштовано наркозно-дихальним апаратом, який є новим для нашої країни, – каже анестезіолог Юрій Радчук. – Таке обладнання дозволяє проводити моніторинг самопочуття дитини після введення наркозу. Під час процесу лікування ми можемо контролювати тиск, ступінь насиченості крові киснем, серцеві скорочення. За допомогою апарата можемо використовувати й інгаляційний наркоз (досягається вдиханням пари різноманітних летких анестетичних засобів або наркотичних газів, – ВН). Оперативні втручання під таким наркозом діти переносять краще. Для Луцька це новинка. Таке є тільки у нашій установі та в Києві, у клініці «Охматдит». Обладнання цього типу розраховане передовсім на дітей із важкими неврологічними розладами, які не можуть самостійно довгий час тримати рот відкритим, їм важко всидіти на місці. До слова, також із допомогою цієї апаратури проводимо складні нейрохірургічні втручання, робимо операції на черевній порожнині».

«На такому обладнанні набагато простіше працювати лікарю і набагато краще під час такого процесу почувається маленький пацієнт», – додає стоматолог Ігор Роговий.



Заступник генерального директора з хірургічної роботи ВОДТМО Ігор Дородних зауважує, що першочергово послуги надаватимуть діткам, які проходять стаціонарне лікування, а також тим, хто перебуває у санаторії «Дачний», а це – маленькі пацієнти з неврологічними захворюваннями.

«Таким діткам допомогу часто доводиться надавати під загальним наркозом, – пояснює Ігор Дородних. – П’яти-шестирічні діти часом є емоційно лабільні, але лікувати зуби треба. Для них можна проводити лікування, використовуючи медикаментозний сон. У нашій лікарні – багато дітей з районів, де фактично не розвинута дитяча стоматологія. Окрім того, стоматологічні патології трапляються і в новонароджених: короткі вуздечки язика, короткі вуздечки губи, аномалії розвитку ротової порожнини. Якщо вчасно на це не звернути увагу й не виправити ситуацію, у подальшому можуть бути проблеми з мовленням. У нашому стоматкабінеті також обслуговуватимемо пацієнтів з такими проблемами».

Депутат Волинської обласної ради (фракція «УКРОП»), член «медичної» постійної депутатської комісії, завідувач акушерсько-гіне­кологічного відділення Ківерцівської центральної районної лікарні Людмила Тимощук розповідає, що в її практиці непоодинокими були випадки, коли малюки народжувалися зі «лжезубами». Видалити їх можна лише хірургічним методом.

«Одна з найголовніших проб­лем у дитячій стоматології – це страх малюків перед лікуванням зубів та нестача фахівців у цій сфері. Тому, переконана, новостворений кабінет зробить послугу в цьому напрямку доступнішою та якіснішою. Надзвичайно важливо, що тут є можливість анестезіологічного забезпечення, адже діти – емоційно вразливі, стресові ситуації не минають для них безслідно», – каже Людмила Тимощук.

«Думай глобально, а працюй локально»



Генеральний директор Волинського обласного дитячого медичного територіального об’єднання Сергій Ляшенко розповідає, що ідею облаштування стоматологічного кабінету виношував довго. Адже проект досить дорогий – апаратура коштує більш як двісті тисяч євро. Кошти обласного бюджету зараз використовуються на більш нагальні потреби.

«Нам допоміг німецький благодійний фонд «Акція допомоги Чорнобилю», керівником якого є Ріта Ліммрот. Частину обладнання для кабінету було завезено ще раніше. До слова, процес розмитнення благодійного вантажу – досить складний та тривалий. Саме тому наш заклад було зареєстровано як отримувача гуманітарної допомоги, ми вже облаштували свій термінал для розмитнення, що значно спрощує процедуру постачання апаратури з-за кордону», – каже Сергій Ляшенко.

Варто додати, що Ріта Ліммрот обласній дитячій лікарні допомагає постійно. Саме завдяки німецьким благодійникам тут з’явився апарат для ультразвукової діагностики, а також 40 спеціальних функціональних ліжок для хворих (а вартість одного – 7-8 тисяч євро), мікроскоп для нейрохірургії та багато іншого.

«Розвиток дитячої стоматології був моїм давнім задумом. Думай глобально, а працюй локально. Тому постійно шукав можливостей для втілення цієї ідеї. Адже такий кабінет розв’язує питання надання стоматдопомоги діткам з усієї області, які отримують стаціонарне лікування у відділеннях обласної дитячої клінічної лікарні та в санаторії для дітей з батьками «Дачний». Окрім того, більшість діток з онкопатологіями, нервовими розладами, гематологічними, урологічними, плановими хірургічними, отоларингологічними, нефрологічними та іншими патологіями на сьогодні потребують санації ротової порожнини відповідно до Клінічних протоколів лікування цих захворювань», – провадить Сергій Ляшенко.

У стоматкабінеті в перспективі стане доступним увесь спектр ортодонтичної допомоги, а це встановлення брекетів, пластин тощо. Двічі на місяць ортодонти приїздитимуть сюди зі Львова. Частина послуг кабінету буде платною.

За словами керівництва ВОДТМО, у подальшому розглядатимуть можливість проходження тут профілактичних оглядів, лікування амбулаторних хворих та надання допомоги навіть дорослим. Наприклад, батькам діток, які лікуються у стаціонарі.

Голова фракції «УКРОП» у Волинській облраді, радник голови облради Вячеслав Рубльов зауважує, що медична сфера є, була і залишатиметься у пріоритеті депутатів «Українського об’єднання пат­ріотів – УКРОП».

«Ми маємо зробити все можливе для того, аби такі заклади, як обласна дитяча лікарня, мали потужну матеріально-технічну базу. На жаль, з обласного бюджету не можна сьогодні закрити «дірки» в жодній із соціально важливих сфер. Тому ми мусимо також розраховувати і на вдалий менеджмент медичних закладів, зокрема, керівники мають самі докладати зусиль, аби налагодити контакти з благодійниками, думати над альтернативними джерелами залучення коштів на розвиток лікарні. Зі свого боку, ми завжди готові надати допомогу та підтримку».



«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Ольга Максим’як

Фото автора

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Я Показати IP 23 Березня 2017 14:32
О, яка потрясаюча новина - в обласному центрі, в ХХІ столітті , в центрі Європи, в місті більш як 200 тисяч жителів, в дитячій лікарні відкрили дитячий стоматкабінет - ну це ж треба таке, є чому дивуватись і чим пишатись, п...дець просто. Як у племені мумба-юмба якомусь, чесне слово.
saa до Я Показати IP 23 Березня 2017 16:53
Засохни - расиш швайне троль... Такими мотивами, як в тебе, можна будь-яку приємну новину для Українців обісср*ти... Тільки такі рускіе міри, як ти знаходять в реально позитивній новині - привід гадить... Геть звідси в китайську сібірь-матушку - там потрібні такі люди як ті у виді шпал.
Я до saa Показати IP 24 Березня 2017 13:30
пішло ти на куй.
Стоматолог до Я Показати IP 23 Березня 2017 22:05
Дякую посміявся :))) особливо про хлопчика якому 16 і він в того 30тилітнього стоматолога з дитинства лікується :) Шановні колеги Ви ж знаєте, що у вас в кабінеті не вистачає ;) КАМЕРИ щоб ви працювали в державній поліклініці на державу а не на власний карман ... а то і дорослих ми плануємо лікувати і навіть ортодонти зі Львова приїджатимуть :))) ;) а чому не озвучуєте вартість лікування ;) стрьомно казати що лікування З ДЕРЖАВНОЮ ДОТАЦІЄЮ дорожче ніж в приватників ;) ???
Стоматолог 2 Показати IP 23 Березня 2017 23:21
Подивився на хвалене обладнання кабінету ... ЯК ВАМ ШАНОВНІ КОЛЕГИ В ЦЬОМУ КАБІНЕТІ ДОЗВОЛЯЮТЬ РОБИТИ ХІРУРГІЮ??? чому в приватному кабінеті за таку "санітарію-комплектацію" кабінет у відразу і закрили б а у вас при такому стані ВІДКРИВАЮТЬ... ЯК???
Сім'я Приходько Показати IP 30 Січня 2021 12:05
Дякую,що довели до відома багатьох людей про кабінет стоматолога,на щастя ми лікувались у Рогового І. дитина і ми,батьки дуже задоволені.дякуємо ще раз.
Оксана Показати IP 29 Вересня 2021 13:05
А як можна записатися на лікування під сном?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus