USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні пластикові пакети у магазинах стали платними

10 Грудня 2021 09:56
В українських магазинах з 10 грудня 2021 року одноразові пластикові пакети стали платними. Їх продаватимуть за ціною від 2 до 3 гривень за торбинку.

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України, пише Главком.

Для адаптації та виведення з обігу пластикових пакетів надають три місяці.

Ціни на пакети будуть такими:

- пакет без ручок і без бічних складок – 2 грн;

- пакет без ручок з бічними складками – 2,50 грн;

- пакет з ручками і з бічними складками – 3 грн.

За безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів суб'єктів господарювання каратимуть штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого ж порушення – у розмірі від 3400 до 8500 грн. Виняток становлять біорозкладані пакети для упаковки у виробництві.

Нагадаємо, 1 червня 2021 року Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів на території України. Слід зауважити, що закон запрацює за пів року від дня набрання чинності. Штрафи за покарання – можуть призначати за дев’ять місяців після публікації. Розповсюдження може обернутися штрафом від 1,7 тис. грн до 3,4 тис. грн. Повторне порушення – від 3,4 тис. грн до 8,5 тис. грн.

Ця заборона не стосується біорозкладних пластикових пакетів, а також надтонких пакетів, призначених для пакування свіжої риби та м'яса, сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою. Їхня заборона планується після 2023 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Анонім Показати IP 1 Грудня 2021 14:07
Коли нажеретесь вже кляті слуги? Чи скоро і дихати будемо за плату?
Анонім до Анонім Показати IP 1 Грудня 2021 16:06
До чого тут слуги,ми ж йдемо в Європу, магазини повинні запропонувати альтернативу у вигляді паперових пакетів,як наприклад в супермаркетах в Європі. Наприклад в Чорногорії,яка не є членом ЄС навіть великі пакети,які у нас зараз коштують по 2 грн,безкоштовні - і доброго в цьому мало - це країна з чудовою природою,морем,горами,шикарними краєвидами,проте все це псують гори сміття, повторно відпочивати там не хочеться саме через сміття яке буквально всюди.
Дядько до Анонім Показати IP 10 Грудня 2021 22:06
Не знаю, в яку Європу ви йдете? Якщо Польща – це Європа, то повідомляю, що вчора робив покупки в популярних мережевих магазинах Польщі «Бєдронка» і «Кауфланд». Там одноразові пластикові пакетики безкоштовні. Безкоштовні вони і в інших торгових мережах і маленьких магазинчиках приватного малого/середнього бізнесу. За те майже всюди є можливість сортування сміття. Біля багатоповерхівок встановлені спеціальні контейнери для кожного виду відходів, а у сільській місцевості власники будинків купують великі сміттєві пакети відповідного кольору для сортування. Також є змішані відходи разом із сортуванням. Все залежить від свідомості, але більшість сортує, бо це вигідно. Функціонують сміттєсортувальні і -переробні заводи. Польський уряд не затягує мотузку своєму народу, впроваджуючи такі дурниці, бо, попри все, їм ще далеко до розвинених країн ЄС і не треба штучно комплікувати людям життя. Впровадження змін беруть курсом на популяризацію екологічності і стилю на охорону довкілля, а не грошима, як наші. А що в нас? – Вигадують нісенітниці, які на голову не налазять; не знають вже з якої сторони підійти, щоб ще якихось пару гривень здерти. А взамін нічого. Лише пусті слова, хайп, демагогія.
Пэця до Анонім Показати IP 10 Грудня 2021 10:43
Лікуй голову
скептик до Анонім Показати IP 10 Грудня 2021 11:49
виникає два запитання. 1.чи будуть використовуватись виручені за пакети кошти для вирішення екологічних проблем ? 2.супермаркети просто перейдуть на фасований товар або біорозкладні пакети.
Прибалтик до Анонім Показати IP 10 Грудня 2021 13:26
В Ризі був 2 роки тому. Там пакет (тоненький ) коштує на 3 грн., а 50 євроцентів - 15 грн. Зато можна купити багаторазові торби або приходити зі своєю торбою. Зато там в лісі чисто і не лежать гори пластику як в наших лісах, що заходити в ліс бридко.
Отакої Показати IP 1 Грудня 2021 15:57
Шановні психіатри! Я розумію що психіатрію розвалили, але ж ви колись давали клятву лікувати людей. Допоможіть їм! І собі заодне...
Гипократ Показати IP 1 Грудня 2021 17:26
Млять !!! Это форменное б.яд...тво !!!
колян Показати IP 1 Грудня 2021 17:34
все правильно ідем в европу
Жора Показати IP 1 Грудня 2021 17:48
Ага! Якщо раніше купували в супермаркеті, наприклад, 1 кг картоплі за 7 грн, то після 10-грудня додається 3 грн за пакет і буде 10 грн. І так на всі продукти, які потребують зважування. Цинізм! Продовольчі (і не тільки) ціни ростуть невпинно, а тут ще тобі накручують за пакування під соусом турботи про довкілля. Розкажіть це пенсіонеру, який отримує 2 200 грн. Відомо, що продукти на вагу вартують дешевше, ніж в упаковці (навіть того ж виробника), і це таке нововведення в першу чергу вдарить по незахищених верствах. Ті, хто їздить по Європах і розказують, як "там", цього не зрозуміють. А я розумію так: поки треба допродати старі пакети, то встановили такі драконівські ціни. Потім будуть під виглядом "біорозкладних" продавати ті ж поліетиленові (ну так як на пальмовій олії пишуть "масло", ДСТУ) і втюхувати втридорога. Прекрасний бізнес, якщо подивитись в масштабах країни... Будь ласка, не гвандіть про екологію... хтось справді вірить, що влада переймається навколишнім середовищем? Чомусь законопроети про зелену енергетику блокуються. А депутат Тищенко розказує про гречку за 12 грн - вони і цін не знають, а проста людина буде менше їсти. Отака екологія.
ідея до Жора Показати IP 2 Грудня 2021 14:09
а прийти зі своїм пакетом клепки не хватає
Клепка до ідея Показати IP 2 Грудня 2021 23:39
А потім ще й заплатити за свій же пакет. Як ти їм докажеш що то твій пакет, а не взятий в них?
ага Показати IP 1 Грудня 2021 18:18
але ж влада не прийшла сама! іі обрали 73%- і тищенка також. Отож Жора.- проблема в чому? паперових пакетів у нас не бде ніколи-тим більше безкоштовних як у поганій Європі.
відповідь до ага Показати IP 1 Грудня 2021 19:00
Ніде в коментарі не сказано, що "влада прийшла сама". Навіть якщо наступну владу оберуть 100% обрали без Тищенка, це не означає, що не повинно бути питань до рішень, які ухвалюються на верхах. Публічна дискусія навіть у коментарях - ще один привід подивитися на того, кого ми обираємо і пам'ятати про ухвалені ними закони, коли голосуємо знову. Якщо для вас тут проблема у "Жорі", то у мене аргументів вже немає.
Мешканець Показати IP 3 Грудня 2021 00:38
Правильно! Набрид той пластик, нехай люди трохи рухаються, зі своїми торбами приходять, а то звикли твльки смітити і про екологію не думати.
Лучанин Показати IP 10 Грудня 2021 11:17
З своїм пакетом приходь Накидай туди картоплі, лимонів, бананів, м'яса, риби цукерок. Печива і все неси до дому.
Андрій Миколайович до Лучанин Показати IP 10 Грудня 2021 12:48
Так і треба робити. Бо завтра будемо платити за банки для горошку і кукурудзи, пакети для майонезу і сметани. Та куй з ним, за фасований хліб, сємєчкі і решту теж заплатимо. І за проїзд в транспорті з дверями і вікнами
лучанка до Андрій Миколайович Показати IP 10 Грудня 2021 14:27
в АТБ 1,50 грн., побачила вдома в чеку. Але повинні повідомити або могли б оголошення повісити, а то різні є ситуації...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus