USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Спецбатальйону «Світязь» знайшли керівника

18 Червня 2014 11:05
Триває набір добровольців до спецпідрозділу УМВС у Волинській області «Світязь». Нагадаємо, ця міліцейська структура створена, зі слів міністра МВС Арсена Авакова, як «відповідь диверсантам, «зеленим чоловічкам» і іншим бандформуванням, які мають завдання атакувати державність і цілісність України».

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, «світязівці» виконуватимуть функцію охорони громадського порядку та братимуть участь в АТО.

Майбутній керівник спецпідрозділу - Олександр Фацевич. Російськомовний, 27-річний десантник, служив більше 9 років у лавах Збройних сил України, навчав бійців Самооборони Майдану Волині і готовий їхати на Схід, аби захищати свою Батьківщину. Про це повідомили у прес-службі Самооборони Волині.

- Розкажіть про свій досвід роботи у силових або воєнізованих структурах?

- Служив більше дев’яти років у Збройних силах України. З них - трохи більше чотирьох років – навчання в Одеському інституті сухопутних військ (нині – Військова академія міста Одеса – авт.) на Факультеті аеромобільних військ (нині – Факультет високомобільних десантних військ та розвідки –авт.), а потім служив у 79-й окремій аеромобільній бригаді в місті Миколаєві на посаді командира взводу. Прослужив там 5 років, в мене закінчився контракт, і я пішов з військової частини. А після цього упродовж двох років працював у військовому ліцеї (Волинський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою – авт.).

Мама новоспеченого силовика - росіянка, тато – з Луцька. Батьки переїхали до Луцька з Росії у 1998 році. Сам Олександр розмовляє українською і російською, але рідна мова – російська. Одружений, має 5-річну доньку.

- Чи розумієте ви, чим займатиметеся в УМВС?

- Конкретних завдань наразі не поставлено. Це буде рота особливого призначення МВС України. Поки перше завдання – набрати команду. Ми набираємо поки непідготовлених добровольців, а заступників буду набирати тих, які мають досвід роботи в МВС. Також будуть інструктори, які будуть готувати наших бійців і сам буду разом з ними вчитися, адже у мене воєнна підготовка. Я думаю, що ця загальна підготовка нічим не відрізнятиметься від тої підготовки, яка мені потрібна на першому етапі.

- Начальник УМВС у Волинській області Петро Шпига говорив, що «Світязь» буде аналогом «Беркуту»…

- Ну, в плані підготовки людей моє завдання буде вийти на вищий рівень. А так, в принципі, це буде такий самий підрозділ, тільки з іншою назвою та іншою головою, з іншим відношенням до народу, зокрема до жителів Волинської області. Я вважаю, що риба гниє з голови. Вище начальство того підрозділу вимагало від бійців тих речей, яких би не мало вимагати, почали псувати людей.

- Ви не боїтеся, що той самий «Світязь» стане об’єктом ненависті народу?

- Ну, дивіться. Якщо ми будемо виконувати задачі згідно закону, не проти народу, ніхто не буде стріляти… Розумієте, якщо поставили командиру завдання відкрити вогонь, він і прийняв таке рішення – відкрити вогонь по мирному населенню. Я як командир ніколи-ніколи такого робити не буду. Я так поводився й під час служби в армії. Людина повинна бути порядна. Це мій принцип роботи. Якщо мені поставлять таку задачу – стріляти в мирних людей, то я піду з роботи. Я ніколи не буду виконувати такі злочинні накази.

- Чи долучалися ви якось до Євромайдану?

- Ні, не долучався. Спочатку вважав, що повинна бути централізована влада і т.п. І навіть сперечався про те, що яким би не був Президент, але він є. Бо влада повинна бути. Але коли уже почали вбивати мирних жителів, коли наша верхівка втекла і почали показувати, як вони жили… Той, хто не бачить, не знає, може казати: що всі політики крадуть, що вони такі, як і всі. Але, коли я побачив, як вони насправді жили, в мене конкретно змінилося відношення до цього всього. Я почав до влади ставитися дуже негативно. Але Майдан дав результат. Зараз, порівняно з іншими областями у нас є зміни. Зараз почали менше красти. Чиновники – бояться, на митниці – бояться. В принципі Майдан повернув нас у кращий бік.

- Як ви ставитеся до ініціативи Авакова перевіряти всіх силовиків на сході?

- Я підтримую цю ініціативу. Зрозумійте, коли їде колона сепаратистів (танки, вантажівки), а

ззаду з мигалками машина українського ДАІ, то як їх не перевіряти після цього? Або сбу-шники в Криму. Більшість їх служить Росії.

- Ви будете підбирати бійців у батальйон «Світязь»?

- Так.

- Які для вас є найважливіші критерії бійця цього спецпідрозділу?

- В принципі – серйозна фізична підготовка. Коли боєць прийде в табір, то там буде основна підготовка. Можемо брати людей, які не проходили службу в армії або МВС. Але критерій фізичної підготовки має бути. Бо, коли ми прийдемо туди, то не буде багато часу займатися з ними. Базові навики в плані бойової підготовки, в плані витривалості повинні бути. Бо зрозумійте, що зарядки, кроси ніхто не відміняв. Це – перший критерій.

Другий – служба в армії. Це не основа, але бажано. Не важливо, де і в якій армії він служив, але якісь ази воєнної підготовки є, і з цим буде легше. Але це не основне.

Найголовніший критерій – патріотизм. Думаю, що той, хто не патріот не може працювати

у такому спецпідрозділі. У людини повинна бути якась мотивація. Я буду запитувати: для чого людина йде? Заради грошей? – Багато не заробиш. Заради авторитету? – Так його поки немає, як раніше було. Підрозділ буде виконувати різні завдання, і може й буде відправлятися у відрядження. Відповідно, як він буде воювати, якщо він не патріот? Патріот це не той, хто б’є себе в груди і кричить, що він патріот, а той, хто показує це справами. Якщо він буде порядний, виконуватиме завдання і постійно вдосконалюватиме свої фахові навички, це буде патріот. Відповідно під час співбесіди мене буде цікавити відношення кандидатів до держави, народу, до служби в МВС.

Насамкінець Олександр Фацевич розповів, що його рідний брат служить у 51-й бригаді і входить до сотні тих, хто лишився в гарячих точках на Сході. Сам же майбутній керівник «Світязя» каже, що й сам готовий їхати воювати на Схід. «Коли прийшов у кадровий відділ УМВС, перше, що запитав – чи відправляють на схід», - заявив він. Тож, можна очікувати, що й новоспечений спецпідрозділ «Світязь» не тільки займатиметься охороною громадського порядку у рідній області, а й буде готуватися до виїздів у східні області нашої держави.

Самооборона Майдану Волині допомагає міліції у наборі бійців до спецпідрозділу «Світязь». ЗАПИСАТИСЯ або дізнатися деталі про батальйон "Світязь" можна за телефонами: (067) 110 05 77 або (050) 339 77 33 або адресою: м. Луцьк, пр. Перемоги, 14, 2-й поверх.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Микола Показати IP 18 Червня 2014 11:31
набір слів фізрука. Хоча для МВС саме те що потрібно...
думка Показати IP 18 Червня 2014 11:43
"Але коли уже почали вбивати мирних жителів,,"- а ти кого вбивати їдишь?
13 до думка Показати IP 18 Червня 2014 13:32
українську вчи!!!
володимир до думка Показати IP 26 Вересня 2014 20:01
такого,як ти дурня варто було б підлікувани трохи, діваний ти вояко, не пісяй небе не тронуть...
Анонім до думка Показати IP 26 Вересня 2014 22:44
Він дончанин він думка.одним словом сепаратист.треба його здати у відповідні органи.вже телефоную.
Анонім Показати IP 18 Червня 2014 12:26
в громадянській війні героїв не буває....
НОНА Показати IP 18 Червня 2014 22:45
Як може командир десантного взводу формувати спец батальйон МВС не знаючи тактики застосування спецпілрозділів МВС, не маючи досвіду керівництва великими формуваннями військовослужбовців, а маючи тільки одне бажання. Це вже проходили в 1941 коли командири рот командували полками. На жаль результати дуже сумні. Таке враження, що в керівництві МВС повна втрата управління. Не МВС, а якійсь партизанський загін всеукраїнського маштабу - схаменіться. Є досвідчені оіцери патріоти, проведіть відбір, простемулюйте людей, підтримайте і вони будуть нормально виконувати посавлені завдання. А то спочатку розігнали всю міліцію, а тепер думаєте, що невдахи командири взводів десантники вам вирішать питання боротьби з бандитизмом і злочинністю - бовдури. Пора вже починати думати головою, подивіться скільки людей положили - достатньо напевно.
нажаль до НОНА Показати IP 26 Вересня 2014 20:12
нажаль для нашого колишнього керівництва, досвідченні офіцери- не були потрібні, армію розформовували ще з 1996 року . так що про яких досвідчених ти говориш. ці досвідченні 6 років траву скубали, бо ніяких нормальних тактичних навчань не було. так що шановна досвідченні офіцери формуються і стають на цій нав"язаній війні. знаю багато офіцерів, які і не хочуть іти воювати і саме на цих ось простих хлопцях і тримаються всі сьогоднішні захисті для нас заходи. а не буде їх тоді будемо жити в руському хворому мірі.і така буде буденість все пошипки...
Григорій Іванович до НОНА Показати IP 5 Лютого 2015 23:09
"Є досвідчені оіцери патріоти," люди, які 23 роки командували фарбуванням бордюр в армії, от вони можуть бути стратегами і тактиками. Ну а "тактику застосування спецпілрозділів МВС, керівництво великими міліцейськими формуваннями , практичний досвід в умовах бойових дій крім НОНИ і бабці з лавочки біля 3го підїзду на Україні ніхто не знає...Ну маайже ніхто, так з натяжкою з 10-ток полковників обласного УМВС, колишнє керівництво міського відділу. Ті пройшли серйозну школу боротьби (підкилимної), тактики і стратегії віджиму, розводки, відкатів і підлабузництва керівництву тому прирівнюються до Македонського, Кутузова чи Мазепи і можуть керувати
Григорій до Григорій Іванович Показати IP 5 Лютого 2015 23:13
......олов,яними солдатиками розробляти стратегію гри в Чапаєва
митник Показати IP 19 Червня 2014 21:01
Набирають гарматне м'яско на схід.отямтесь! хай свій край захищають шахтарі і луганчани.хватить вже волинянами виїжати.хай в світязь шпига з своїми професіоналами замами записується і на схід.а то гріються в кабінетах.
нажаль до митник Показати IP 26 Вересня 2014 20:13
а з цим погоджуюсь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus