USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Зимове «полювання» у волинських лісах. ФОТОРЕПОРТАЖ

26 Січня 2016 19:09
Зима – складний етап в житті тварин, а особливо тих, що мешкають в лісах. Та завдяки копіткій праці лісівників, які щоденно підгодовують тварин, будуючи для них годівниці та солонці, популяції диких тварин вдається зберегти, ба більше того – ще й примножити. «Полювання» із фотоапаратами за дикими мешканцями волинських лісів для ЗМІ влаштували єгері.

МЕНЮ ДЛЯ ЗВІРІВ

Головний мисливствознавець Державного підприємства «Мисливське господарство «Звірівське» Олександр Перхалюк привідкрив завісу життя лісових звірів.

Олександр Перхалюк розповідає, що «меню» для лісових мешканців завжди різнопланове. Тому тварини ростуть здоровими та мають гарний приплід.

«Торік у нас були проблеми з кормом, але цього року ситуація зовсім інша. У нас є достатня кількість харчів для тварин і при потребі постійно їх підвозимо. Так, ми закупили 60 тонн цукрових буряків, понад 50 тонн кукурудзи, зерна. Також нам допомагають аграрії - привозять жом, силос. Окрім того, тварини залюбки ласують кормовими віниками. Тому й годуємо їх цими продуктами щодня. На підприємстві працює 13 людей і всі залучені до процесу підгодовування», - каже пан Олександр.
Також він додає, що на території мисливського господарства облаштовано 60 годівельних майданчиків.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини і раніше повідомляло, хто на Волині допомогає звірам пережити зиму.

Зокрема, йшлося про те, що корми заздалегідь заготовляє або закуповує у підприємців єгерська служба, також надають спонсорську допомогу і місцеві підприємці та небайдужі природолюби.

БРАКОНЬЄРСЬКА ЗОНА

Щодо незаконного полювання, то таких випадків, розповідає мисливствознавець, цього року не зафіксували жодного.

«Звісно, де є звір, там і з’являються ласі до наживи й адреналіну недобросовісні стрілки, втім, ми щодня годуємо тварин, робимо обходи, нас бачать і бояться порушувати закони. Тому тут ми працюємо, так би мовити, на випередження», - наголошує мисливствознавець.

Зауважимо, найбільше порушують закон мисливці Камінь-Каширщини та Шацького району. Браконьєри із цих територій вже наробили чимало лиха.

Як повідомили у ВОУЛМГ, ще однією напастю після незаконних бурштинолюбителів є «поціновувачі прекрасного» - браконьєри, які у пошуках легкої наживи втрачають людяність та керуються лише азартом й інстинктами. Особливо жорстоко браконьєри ловили тварин у петлі і добивали їх палицею. Раніше ІА Волинські Новини уже повідомляло про цей нелюдський вчинок, коли єгерська служба упіймала зловмисників та покарала їх.

Загалом, за минулий рік державна лісова охорона та єгерська служба склали 126 протоколів на порушників правил полювання, вилучила 28 одиниць зброї. Як проаналізували лісівники, найбільше порушників було в Камінь-Каширському та Шацькому районах Волині. Охорона державного мисливського фонду ДП «Камінь-Каширське ЛГ» спіймала 19 зловмисників й склала відповідні протоколи. На рахунку охорони ДП «Шацьке УДЛГ» - 14 браконьєрів, у яких вилучили 3 одиниці зброї.

Минулої зими наймасовіші випадки браконьєрства зафіксували на Ківерцівщині.

ЧИТАТИ ЩЕ: VIP-БРАКОНЬЄРИ ПОЛЮВАЛИ НА ВОЛИНІ

У «ПОЛКУ» ПОБІЛЬШАЛО

Щодо кількості тварин, то в державному підприємстві запевняють, що популяція збільшується.

«Якщо порівнювати дані дворічної давнини із сьогоденням, показники тішать - раніше у нас було близько 400 особин плямистого оленя, а зараз цих тварин нараховуємо близько тисячі. Їм у нас комфортно, умови сприятливі та й ми постійно дбаємо про них.

Також у нас є 12 зубрів і ще двоє маленьких – молодняк. Весною вже їм виповниться рік. Є у нас і дика свиня та лосі. Щодо останніх, то вони тут не приживаються, лише час від часу заходять. Помічаємо непоодинокі випадки, коли тварини, що мають спільну кормову базу, «сваряться». Так, трапляється, що «господарі лісу» - олені - виживають лосів», - каже Олександр Перхалюк.

Розповідаючи про свій графік роботи, єгер Микола Огура каже, що, незважаючи на класичний графік «з девʼяти до шести», бувають і нічні виїзди.

«Ми щодня працюємо з 9.00 і до 18.00, розвозимо підкормку, оглядаємо території. Втім, бувають у нас і нічні виїзди, рейдові ревізії. Особисто я оглядаю 6 майданчиків. У нас є спеціальні годівниці, де ми сіно складаємо для тварин, а кукурудзу і жом розсипаємо поряд по території. Особливо полюбляють олені кислуватий жом, ще як солі сипну, то виїдають геть усе, аж із невеликим шаром землі. Також нам допомагають школярі, які приїжджають підгодовувати тварин», - розповів єгер Микола.
І, насамкінець, додає, що також лісівники сприяють екологічній освіченості школярів, оскільки щороку запрошують їх до лісу годувати тварин.

Підготував журналіст ВАДИМ ПАНАФІДІН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
Валік Показати IP 26 Січня 2016 19:16
Хлопаки, респект. Тільки от зловіть браконьєрів з УТМР, які біля Осниці оленя положили.
рибалка Показати IP 26 Січня 2016 19:39
Сьогогдні на о.Біле стріляють браконьери і це постійно,кожного дня нищать звіра,біля самого озера на віддалі 60 метрів ріжуть безбожно ліс,рибалки всі плюються,а "екологи" просять по 10 грн. за відвідування Національного парку.Скоро о.Біле можна буде побачити з дороги Ветли-Невір.Коли вже понаідаетесь??????
Хрєн собачий Показати IP 26 Січня 2016 19:44
Полішукам з Камень-Кашмарська і Шацька їсти немає що дома?..Що не зважаючи на постійні рейди єгерів, браконьєрять?.. :)
тиць-здиць Показати IP 26 Січня 2016 19:50
і в оце комусь піднімаєцця рука стріляти?
Nikon до тиць-здиць Показати IP 26 Січня 2016 21:14
Виключно особам з нетрадиційною орієнтацією, але таких, на жаль, вистачає в нас, сам мисливець (можна сказати колишній), але тільки по качці, і то вже років 5 виключно з нарізного палю набої по мішеням, і зрідка з гладкого "щоб не заржавіло"... Ну шкода, бляха-муха, ту поодиноку качку, що залишилася, стріляти, її фотографувати треба.
Nikon до Nikon Показати IP 26 Січня 2016 21:18
А орієнтація там проста - "маю круту пушку, і некислий джип, зараз як завалю оленя (кабана, лося)" - всі заповажають!
Кук Показати IP 26 Січня 2016 19:54
Клас!!!!! Молодці!!!!!! Лісникам - респект!!!!!
майстер лiсу Показати IP 26 Січня 2016 20:31
Якi там браконэри з утмр там однi алiкi а оленя застрiлив начальник эгерськоi служби колкiвського лiсхоза байцим эгер Руслан i ще один друг охотовiда лiсхоза i два братии браконэри з рудник прозвище не знаю. Ця шайка бандитiв бiля тельч лосиху на самий новий рiк застрiлили i зiйшло з рук.доки цi любителi дичi будуть не неказанi.
Вільний до майстер лiсу Показати IP 27 Січня 2016 09:00
Ти краще написав би де знайти сліди злочину, щоб розпочати слідство. Бо це серйозне звинувачення.
дровосєк Показати IP 26 Січня 2016 21:02
гарно дійсно
Правий сектор Показати IP 26 Січня 2016 21:02
На цих вихідних Бащук з УТМР зі Старовижівського району три лося застрілили.Всю сімю падлюки вибили.Два дорослих і одне маленьке лосиня.А охота то вже закрита!З такою сукою як Бащук до весни в лісі нічого живого не останеться кажуть що біля хлівчика вже бойню і холодильник добудовує промисловий бо мяса нема куди дівати
зхщшгнекувіапролдєзж до Правий сектор Показати IP 26 Січня 2016 21:23
коментар було видалено
правий сектор до зхщшгнекувіапролдєзж Показати IP 29 Січня 2016 21:08
Так, дійсно було застрелено лосі. Державний єгер подзвонив до головного мисливознавця Люшука Р.В.,який закрив очі на скоєне і передзвонив до Бащука щоб він заховав шкури і лапи, бо іде перевірка.
Неправий до Правий сектор Показати IP 27 Січня 2016 00:19
А ти за слова ці даєш докази. Адже ця інформація має кримінальний вчинок. І чому ти подаєш це в коментярях. ? Якщо вищевказані діі які ти назвав є наклепом, будеш відповідати згідно закону. Адже ти диванний волонтер, який будує Украіну на клавіатурі планшету.
справедливий до Правий сектор Показати IP 27 Січня 2016 09:03
Точно, ліцензія була на одного, але завалили два та засунули шкіру другого на територію державногомисливського господарства. Ткачук де твій Джан.
Alex до Правий сектор Показати IP 28 Січня 2016 16:42
Звідки така інформація
Nikon Показати IP 26 Січня 2016 21:10
Ех, вилізти б туди з "тяжкою артилерією" - Sigma 100-500...
ДО РИБАЛКА Показати IP 26 Січня 2016 22:24
За оз,Біле,чи із сітками по озері повзають бракуші?????????Дзвоніть 0673607840
рибалка до ДО РИБАЛКА Показати IP 27 Січня 2016 19:41
сьогодні бракуші іздять мотоциклом по льоду сітки на Білому ставлять,ліс продовжують різати в прибережній смузі.Де рибохорона разом з екологами???Чому новоспечений "луганський" шеф нічого не робить???
Читач Показати IP 26 Січня 2016 22:29
А зубри ще остались там?
сок Показати IP 26 Січня 2016 23:11
Экологическая комиссия в облраде первые браконьеры
лісівник до сок Показати IP 27 Січня 2016 09:04
Підскажіть,хто входить в комісію?
Україна Показати IP 27 Січня 2016 08:27
хлопці, так вам не в ліси потрібно, а на передову! 20 людей на одну беззахисну тварину то ви "справжні мужики"..... і психіку вам підлікувати потрібно, а не тварин стріляти!!!
батько махно Показати IP 27 Січня 2016 08:48
Хоррошаь інформація. отакі речі пишить а не всяку хрень!!
00000 Показати IP 27 Січня 2016 09:08
Гарно описують про мисливське господарство, а приховують , що знову почалось , як при дир. Шпоруку знову в пятницю лупили олениці підвісивши на тальці. Га-ди!
До БАЩУКА Показати IP 27 Січня 2016 09:20
Перевіримо чи то правда, якщо так - готуйся хлопче на нари!!! Тепер кожен твій крок буде під пильним контролем, а інформацію треба не в неті писати, а правоохоронцям дати, тоді це не буде наклеп. Але ж люди все знають....
Правий сектор до Неп Показати IP 27 Січня 2016 09:29
Сам в Старій Вижві не проживаю.Але на заклик Неправого про диванного волонтера довелось попрацювати і ось що напевне відомо.Дійсно полювання на цих вихідних (23,24)відбувалось,постріли з угідь Утмр чуло десятки людей!Чи був там Бащук- напевне не відомо (може бояться говорити)але за лосів підтвердили,кажуть що стріляв хтось з ,,гостей" і що потім ще й ліцензію довелось виписувати.Щоб остаточно перевірити все достеменно звернусь до членів товариства-нехай перевірять!Тоді і проінформую!Але твердо вважаю що стріляти в ОЛЕНЯ,ЛОСЯ,КОСУЛЮ навіть якщо і є можливість виписати документи є АМОРАЛЬНО!
Неправий до Правий сектор до Неп Показати IP 27 Січня 2016 11:27
Дякую за розуміння, адже такі речі спершу треба довести, і ви це усвідомили. Багато коментарів можуть нести провокативний характер, отожбо успіхів вам, я сам є мисливець і такі речі які ви назвали не мають бути серед мисливців.
Мисливець Показати IP 27 Січня 2016 11:10
Однозначно впевнений що охороні тварин потрібно приділяти більше уваги та гласності!Бо дуже часто трапляється що самі єгеря не можуть відмовити своїм благодійникам постріляти в лісі по чому попало.
Мисливець Показати IP 27 Січня 2016 12:16
Скільки можна показувати те Звірівське господарство??? Вихваляються тим, що колись Колісник для себе зробив. А в інших господарствах бачили що робиться? По всій області ведеться браконьєрство, всі знають, але всі мовчать, бо на полюванні зараз тільки менти, прокурори, судді, інші чиновники. Я сам мисливець, так от за два сезони я так і не зміг взяти ліцензії не на козу, не на кабана. Приходиш в УТМР або лісхоз а там з порога заявляють: ліцензій немає. Всі ліцензії тільки для своїх. От і немає варіантів у простого мужика, окрім браконьєрничати.
рим до Мисливець Показати IP 27 Січня 2016 13:00
Не убавить, не прибавить!!! Мир не для народа, мир для ... избранных. Кто бы спорил.
сусід Показати IP 27 Січня 2016 22:35
Чому бачать тільки поліський ліс? В Садівській дачі також часто війна у лісі і нічого, бо там Волошинюк усе контролює.туди чомусь з рейдами не їздять, хоч це під Луцьком.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus