USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Спортивні судді у Луцьку зможуть оцінювати усіх українських легкоатлетів

11 Вересня 2015 16:31
Луцьких спортсменів, а з ними і спортсменів з інших регіонів України, які приїжджатимуть на чемпіонати на оновлений «Авангард», судитимуть місцеві тренери, котрі отримали сертифікацію від Міжнародної Асоціації легкоатлетичних федерацій (ІААФ) – всесвітньої керівної організації в легкій атлетиці.

Триденний курс лекцій для суддів організувала у Луцьку ГО «Федерація легкої атлетики Волинської області».

Як розповів голова організації Володимир Рудюк, для повноцінної роботиЛуцьк потребує приблизно 60 суддів, тому курси, на яких би кожен охочий міг отримати сертифікацію і потім професійно судити, місту і спорту просто необхідні.

Зазначимо, що навчання тривали протягом трьох днів – з понеділка, 7 вересня, до середи, 9 вересня включно.

Протягом цього часу запрошені лектори – В'ячеслав Нищеменко з Кіровограда та Яна Бочарська з Запоріжжня – викладали учасникам теорію. Насамперед, розповідали про зміни до правил суддівства, а також обговорювали усі їхні деталі. Ділилися історіями з власного досвіду, наприклад, як вчиняли, коли умови змагань чи результат були спірними.

«Курс лекцій для суддів – це сертифікація. Наразі, згідно з планом, поставленим Федерацією легкої атлетики України, суддівські курси проводять у всіх містах, де відбуватимуться чемпіонати України. Коли у Луцьку ще не було такого класного стадіону, як оновлений «Авангард», можливості проводити змагання такого рівня не було. А ось тепер необхідно, щоб місцеві судді отримали свої кваліфікаційні сертифікати й судили на вищому рівні», – зазначив В'ячеслав Нищеменко.

Своєю чергою, Яна Бочарська розповіла про міжнародну сертифікацію.

«Якщо змагання міжнародного рівня, то людина зобов’язана здати екзамен на знання англійської мови, причому не в Україні, а в Європі. Такий іспит складають один раз на чотири роки. І кожного року у новій країні. Попередньо ніхто не знає, де саме.

У 2017 році будуть наступні курси для суддів міжнародного рівня. Точно так само буде й теорія, й практика, - і все це англійською мовою.

А ось для того, аби судити чемпіонати України, судді здають іспити українською або російською мовами на вибір».

Наступні два дні після теоретичної частини учасники, а їх було 25, писали екзамен та показували «практику» – судили на «Авангарді» понад 300 легкоатлетів на обласних змаганнях 10 вересня.

Як зізналася одна із учасниць семінару, Валентина Борисюк, директор спортивної школи «Любешів», чемпіонат України в Луцьку – це для волинян нонсенс, і навіть якось страшно приймати в себе чемпіонати такого рівня. Тому треба вчитися судити суто за правилами змагань.

Ще один учасник, Олександр Хриплюк, суддя змагань, розповів, що вже не перший рік судить чемпіонати зі спортивної ходьби, але на семінарі дізнався не лише про неї, а й про інші види легкої атлетики, а їх 47.



Насамкінець, судді, які склали екзамен та здали «практику», отримали сертифікати. Їхнє офіційне вручення відбулося сьогодні.



Додамо, що, зі слів секретаря ГО «Федерація легкої атлетики Волинської області» Катерини Рудюк, ці курси – не останні, оскільки сертифікацію на них отримало лише 24 тренери, а місту потрібно значно більше.

До слова, на триденне навчання міг піти будь-хто, хто цікавиться спортом і хотів би стати суддею. Для цього не потрібна спортивна освіта. Курси, які відбулися цього тижня, були для учасників безкоштовними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
IGOR Показати IP 11 Вересня 2015 20:53
Як можна відвідати курси, коли про них пишуть вже після їх закінчення. Наступний раз пишіть на "Волинських новинах" перед їх початком.
рыбак Показати IP 11 Вересня 2015 21:26
Там реально Савчук Света самая толковая судья будет. Ну и Суворова. А все остальное, как сказал классик Кварц; "Бездарность, на вас невозможно смотреть"
Депутат Показати IP 11 Вересня 2015 21:42
Згоден з рибак. По низькоінтелектуальних лицях усіх видно , що Любешів та Маневичі будь-якою ціною хочуть залишитись в Луцьку - вони там будуть судити якісь змагання, які нікому нецікаві , крім них самих!
Кот Показати IP 11 Вересня 2015 21:49
Да рыбак и депутат правельно написали! Пусть колхозники сдают английский и тесты с медицины. Там половина пульс не могут правельно определить! Мороз, Суворова, Савчук. Это легенды с атлетики и преподаватели отличные!
Читач Показати IP 11 Вересня 2015 23:20
Рибак, депутат та Кот про інтелек напевно судять виходячи зі свого "інтелекту". На рахунок пульсу пане чи пані Кот Ви висококваліфікованих спеціаліст по вимирюванню напевно. Що до легенд то тут ............
Кот Показати IP 12 Вересня 2015 12:50
Читач, Вы смешной или смешная. Я лично знаю каждого из этих людей на фото выше. Я знаю что пишу и говорю!
рыбак Показати IP 12 Вересня 2015 12:52
Читач наверное с пульсом запару поймал и ли поймала. Комент г*вно! Наверное Калитка написала?
спорт Показати IP 14 Вересня 2015 19:37
яки ви кладачи мороз просто бабник суворова його коханка 30 рокив савчук просто стара дива
сну Показати IP 14 Вересня 2015 19:40
ми студенти сну просто в шоц1 оце велик1спеціалісти мороз ісуворова
волинь Показати IP 14 Вересня 2015 19:43
я знаю усіх усі повне г но
старт Показати IP 16 Вересня 2015 16:00
там один спортсмен п чикида

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus