USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

2500 км в один бік на старенькому VW Golf ІІ. Пілот із Луцька – про участь в гонці мрії NASCAR у Франції

19 Березня 2020 08:00
«Я хочу заявити про себе, хочу довести власним прикладом, що в Україні теж є гонщики, які мають що показати. Потрібно лише дати їм можливість», – переконаний чемпіон України, луцький автоспортсмен Ярослав Крищук.

Юнак – перший і єдиний майстер спорту з автоспорту у Волинській області, чемпіон України з гірських перегонів. Його гоночна кар’єра розпочалася ще в 2005 році з міжнародних змагань з автоспідвею у Рівному. Уже через два роки Ярослав зумів вийти у фінал на одному з етапів ліги автоспідвею. Чемпіонський титул, своєю чергою, отримав у 2011 році на гірських перегонах, де виступав за кермом старенького Volkswagen Golf ІІ. Тепер йому випала нагода показати свої навички на всесвітньо відомих перегонах.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося зі спортсменом після його повернення з Франції, де Ярослав брав участь у відборі на перегони NASCAR.
Ярослав із татом Леонідом на змаганнях у 2005 році
Ярослав із татом Леонідом на змаганнях у 2005 році
ВІД ПЕРЕВЕЗЕННЯ АЛКОГОЛЮ ДО ПЕРЕГОНІВ, АБО ЩО ТАКЕ NASCAR

NASCAR (National Association of Stock Car Auto Racing) – це асоціація, яка організовує велику кількість різноманітних чемпіонатів, зокрема перегонів серійних (стокових) автомобілів у США. Змагання NASCAR проходять і за межами США, наприклад, у Мексиці, Канаді та європейських країнах. Відмінність у тому, що класичні американські гонки NASCAR відбуваються на овальній трасі, натомість європейська серія тяжіє до кільцевої дисципліни.

Як пригадав Ярослав, історія NASCAR сягає періоду після Другої світової війни: «Тоді у США діяв сухий закон. Американці, які нелегально перевозили алкоголь, а пізніше й самогон, намагалися вдосконалити свої машини, зробити їх швидшими, аби відірватися від поліції. Потім це переросло в перегони. Із часом багато що змінилося, зокрема й в автомобілях, але, по суті, це ті ж олдскульні машини з великооб’ємним двигуном, карбюратором, мануальною коробкою передач, без жодної електроніки і дверей – у салон залазиш через бокове вікно. Такі собі баггі в обшивці».
Перегони NASCAR дуже видовищні, тож не дивно, що вони збирають не менше глядачів, ніж «Формула-1».

2500 КІЛОМЕТРІВ В ОДИН БІК НА VOLKSWAGEN GOLF ІІ 1986 РОКУ

Ярослав розповів, що про відбір NASCAR у Франції дізнався від однодумця з Києва, з яким раніше брав участь в автоспідвеї.

«Це Ігор Романов. Він знайшов в інтернеті інформацію про відбір пілотів NASCAR європейської серії. Написав мені про цю можливість, сказав, що сам подав заявку і його прийняли. Він їздив у кінці минулого року. Я теж подав заявку, скинув свою автоспортивну біографію й отримав відповідь, що на мене чекають 27 лютого у Франції».

Індивідуальний внесок учасника відбору становив 900 євро. Разом із вартістю проїзду й особистими витратами потрібно було близько 1800 євро. Як зізнався гонщик, цю суму йому вдалося зібрати лише за допомоги небайдужих.

«Спонсорів знайти було важко. Я писав до багатьох людей, але нерідко мене просто ігнорували. Врешті звернувся до керівника «СМВ-Транс» Михайла Смаля, який допоміг і сказав повертатися з результатом. Допомогли грошима й керівники «Легіт транс» Віталій Коценко, Віталій Смаль і мій швагро Богдан Пісоцький... Я порахував, що машиною їхати ризиковано, але дешевше».

До Франції Ярослав вирушив разом із братом Олексієм Лопановим і коханою Анютою на своєму Volkswagen Golf ІІ 1986 року. Як зазначив, цю машину було зроблено з нуля за три-чотири місяці.
«У принципі, від поломок в дорозі ніхто не застрахований, але ми проїхали п’ять тисяч кілометрів без жодних нюансів, попри те, що часто дощило», – сказав спортсмен.

«НА МЕНЕ ДИВИЛИСЯ СКОСА, КАЗАЛИ, ЩО Я КРЕЙЗІ»

«Були у Франції 26 лютого. Це був єдиний сонячний день. А 27 лютого, коли мали розпочатися тести, знову пішов дощ, та ще й із сильним вітром», – пригадав Ярослав.

Він додав, що до участі в змаганнях зголосилися переважно професійні спортсмени з Франції, Італії, Австрії, Швеції, Німеччини, Індії, зокрема й пілоти NASCAR чи Lamborghini. Україну ж представляв він один.

Під час перших тестів треба було здолати 10 кіл. «Раніше я ніколи не їздив за кермом таких машин. Авто здається дуже масивним, ледве не п’ять метрів завдовжки, 5,7-літровий двигун, мануальна коробка передач… Коли я сів за кермо, машина була на дощовій гумі, яку ще потрібно було прогріти, аби вона мала кращий зачіп. Загалом автівка дуже керована, реагує на найменший рух кермом чи натиск на педаль газу. Десять хвилин я відкатав, просто звикаючи до неї. Першого разу показав не найкращий результат, але й не найгірший – мене не розвертало на поворотах, як багатьох інших», – розказав Ярослав.
Гонщик відзначив: аби звикнути до авто, застосовував різні тактики, наприклад, дозування педаллю газу і кермом.

Настав час наступних тестів – перегонів із пілотом NASCAR. Попри те, що дощ закінчився і траса почала трішки підсихати, гуму не замінювали.
«Нам дали два автомобілі: в один сів пілот NASCAR, а в другий – я. Поки прогрів гуму, бачу, що суперник мене наздоганяє. Я вирішив, що потрібно впасти лідеру на хвіст, тому що у нього більше досвіду в перегонах на автомобілях NASCAR, тож варто глянути, як він їде, і спробувати їхати в його стилі. Можна сказати, що у мене це вийшло, тому що я всі десять кіл їхав просто в нього на хвості.
Наш час здивував багатьох, думаю, і організаторів теж. У нього – 1 хв 14 с і 280 тис., а в мене – 1 хв 14 с і 313 тис. Тобто ми їхали в одній секунді. Аби дійти до цього результату, ми постійно прискорювалися на колі, приблизно на одну секунду або на пів секунди, – сказав Ярослав. – Відкатали. На мене відразу почали дивитися скоса. Хоча й до того дивилися скоса, казали, що я крейзі, оскільки приїхав до Франції з України на VW Golf».

Опісля було ще кілька тестів інших учасників – уже на сухій гумі.

«Я ВМІЮ ПРОДАВАТИ ЗАПЧАСТИНИ, А ОТ ЯК ПРОДАТИ СЕБЕ – НЕ ЗНАЮ»

По завершенню відбіркових тестів Ярославу запропонували взяти участь у перегонах, адже хлопець зарекомендував себе й показав хороший результат. Водночас порадили знайти спонсорів, адже за участь у гонці NASCAR пілоти платять по 7–8 тисяч євро. Асоціація ж нікого не фінансує.

«Мені запропонували знижку, аби гонка обійшлася по собівартості, тобто ти платиш лише за паливо, резину, оренду треку тощо. Сказали, що можу приїхати будь-коли, адже розуміють, що для участі потрібен спонсор. Сподіваюся, якщо в Україні я знайду спонсора або людей, зацікавлених у рекламі в Європі, то підтягнуться й інші особи, зокрема і з-за кордону, адже змагання NASCAR проходять майже в усіх європейських країнах. Вони дуже популярні», – зауважив автоспортсмен і додав, що участь у гонках NASCAR вартує не набагато більше, ніж участь в авторитетних змаганнях в Україні на власному чи орендованому авто.

Окрім спонсора, Ярослав шукає і менеджера, адже потребує людини для організаційної роботи: «Я сам менеджер, але з продажу запчастин. Умію продавати запчастини, а от як продати себе – не знаю. В інших, думаю, це має вийти… Я хочу заявити про себе, хочу довести власним прикладом, що в Україні теж є гонщики, які мають що показати. Потрібно лише дати їм можливість».

Іван Савич, Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Бандера Показати IP 19 Березня 2020 08:27
Малачага,wv golf,наш парєнь треба таких пошукати,а ті хто дивився з коса які приїхали на своїх Порше лошари
Луч до Бандера Показати IP 20 Березня 2020 09:26
Справжня хохлятьська характеристика що хтось на чомусь кращому їздить то він автоматично лошара!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus