USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Федерація біатлону на Волині: наймолодша в Україні, проте відома

30 Березня 2020 08:00
Відсутність снігу взимку, належного фінансування та тренувальної бази не перепона ентузіастам, які розвивають біатлон на Волині. Результат: за два роки дітей вивели на рівень змагань.

Молоді, але впевнені

За два роки існування біатлону на Волині сформувалася основа: Максим Денисенко, Михайло та Аліна Хміль. Голова правління біатлону у Луцьку Василь Покотилець каже, що нині спортсмени федерації області та міста наймолодші в Україні, проте уже відомі.

«За цей короткий час вони продемонстрували дуже хороші результати. Тут і особисті перемоги у кожного та призові місця на змаганнях. Тепер наших спортсменів упізнають і поважають, адже вони стали конкурентоспроможними біатлоністами. Для прикладу, упродовж біатлонного сезону всі вони показали свої вміння. Зокрема на останніх змаганнях, які проходили у Тисовцях, Максим Денисенко став переможцем у спринті.

У той же час волинянка Аліна Хміль була четвертою серед дівчат, а її брат Михайло стартував в мас-старті як наймолодший учасник, але при цьому зміг скласти достойну конкуренцію досвідченим юніорам і зайняв 19 місце.
На свої тренування запрошуємо діток 2006-2009 років народження. Нині це початкова група з 15 дітей і троє в групі-основі. Це дітки з села Промінь, Луцького району. Дівчаток більше, та є і хлопці, усі товаришують між собою.

На жаль, зима нас не дуже тішила снігом, тому тренувалися на лижероллерах та роликах.
Також кілька разів виїжджали у Карпати в навчально-спортивну базу зимових видів спорту «Тисовець» тренуватися на лижні. Приємно, що до цих тренувань долучаються і Боратинська ОТГ, і самі батьки. Адже саме завдяки їм діти мають можливість займатися спортом за межами області», – розповів Василь Покотилець.

До цього на Волині біатлоном з дітьми не займалися

Сама ідея розвитку біатлону виникла у Миколи Поліщука в 2014 році, але це був складний час, не ті можливості, розпочалася війна. Уже в 2018 році у нас погодився працювати Олександр Акрицький, потім запросили в команду і мене.

До слова, у радянські часи, у Луцьку був біатлон при інституті Лесі Українки. Але приблизно в 90-х роках цей вид спорту повністю занепав. До речі, у той час дитячих секцій так і не було.

«Зараз головним тренером є Олександр Акрицький, він фахівець своєї справи. Займається стрілковою підготовкою, комплексним тренуванням. Роман Андрійчук – лижною підготовкою. Тренер Акрицький, у першу чергу, працює з трьома дітьми, які вже виступають на першості України. З дітьми початкової групи, які залишаються вдома, коли інші їдуть на збори чи змагання, нема кому займатися. Кадрів катастрофічно не вистачає.

Тому зараз ми не піднімаємо питання про оплату за тренування. Усі дітки тренуються безкоштовно. Державної ставки з біатлону також ще не маємо, тренер працює на волонтерських засадах.

А починали з того, що президент Федерації біатлону Волині сам закуповував гвинтівки для пневматичного біатлону та частину лиж, палок, лижоролерів з черевиками. Пізніше для трьох діток основи Федерація біатлону України видала по парі лиж, палок та черевики для змагань.

Ще допомогу надала сільська рада Боратинської ОТГ. Для дітей з їхньої громади закупили 6 тренувальних комплектів. Кулями забезпечує Федерація біатлону України, я кажу про бойові патрони, їх дають на змагання та тренувальні зброї. Щодо пневматики, то самі купуємо, це невеликі витрати.

Також, наприкінці минулого року, департамент спорту та молоді Луцької міської ради допоміг закупити лижероллери для літньої підготовки. Нині найбільша проблема – це бойова зброя, з якою треба виступати на змаганнях для дітей», – каже Василь Покотилець.

Спортивна база на Волині нульова

Президент Федерації біатлону Волині Микола Поліщук розповідає, що спортивна база в області «нульова», її, як такої, не існує.

«Із точки зору економіки, вона надто дорога, щоб про це навіть говорити, тому ми на місці використовуємо ті умови, які є. Для прикладу, у селі Промінь за біатлон зачепилося більше діток, бо немає спортзали й діткам закупили лижі, щоб вони взимку на них їздили, займалися на вулиці. Також має бути реконструкція і ми хочемо узгодити облаштування доріжок, щоб було коло. Це сприятиме у підготовці дітей. Якщо буде коло хоча б 700 метрів, це дозволить тренуватися на лижероллерах і робити літню підготовку.

Тренування має декілька варіантів: загальнофізична підготовка, бігова, є імітаційні вправи, вправи силового характеру. Також техніку відпрацьовуємо на лижероллерах. Цієї зими умов не було через відсутність снігу. Відповідно для підготовки основи і їздимо на базу «Тисовець». Там прекрасні умови, а головне – узимку є сніг. Висота 960 м, що дуже важливо для тренувань, недорого. Усе в комплексі разом з орендою траси, харчуванням та проживанням – 400 грн. у добу з людини.
Йдемо в національну збірну

Щодо перспектив цього спорту в області важко щось сказати. Як мінімум, ми гарантуємо, що будемо продовжувати працювати з дітьми, які в нас показують результати на Всеукраїнських змаганнях. Розширення кількості спортсменів залежатиме від того, як у подальшому будуть складатись обставини, чи матимемо ми підтримку.

Наразі наша основна мета – вивезти декілька дітей на конкурентний рівень і пробитися в юнацьку команду національної збірної України», – розповів президент Федерації біатлону Волині Микола Поліщук.
І, насамкінець, додав, що всі спортсмени дотримуються карантину, але після його завершення розпочнуть тренування з новими силами.

Анна Панафідіна

P.S. Усі фото, використані в матеріалі, були зроблені до впровадження в Україні карантину через поширення короновірусної інфекції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
111 Показати IP 29 Січня 2021 08:33
молодці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus