USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Футбольне дербі «Волинь» – «Верес»: історія протистояння

14 Листопада 2020 17:42
15 листопада в рамках 13-го туру чемпіонату першої Ліги відбудеться перший за 23 роки матч великого дербі Луцьк – Рівне.

Спеціально до цієї події група істориків ФК «Волинь» підготувала ряд матеріалів щодо цього принципового протистояння, повідомляють на сайті футбольного клубу.

Справжні витоки дербі Луцьк – Рівне беруть свій початок з кінця 40-х років, коли найкращі клуби обох міст почали регулярно зустрічатися між собою в зональних змаганнях чемпіонату УРСР. Причин принциповості протистоянь насправді можна виділити декілька, але ключових буде тільки три:

1. Оскільки місце в республіканських змаганнях надавалося одній команді з кожної області, то для забезпечення успішного виступу така команда отримувала посилену фінансову та кадрову увагу з боку обласного керівництва і фактично відстоювала честь не лише Луцька або Рівного, а усієї своєї області. Логічно, що й увага уболівальників була прикута саме до «фаворитів» свого регіону.

2. Територіальна близькість дозволяла прихильникам обох команд безпроблемно відвідати гостьовий поєдинок своєї команди.

3. Регіональне міжобласне суперництво. В територіально-господарському поділі Волинська та Рівненська області досить схожі між собою за чисельністю населення та економічним потенціалом. А оскільки вони ще й сусіди, то саме між такими схожими сусідами і розвивалося суперництво «хто кращий».

Матчі між «Волинню» та рівненчанами збирали аншлаги і в 60-х, і в 70-х, і у 80-х роках. 7-8 тисяч глядачів приходило на гру у найгіршому випадку. У 1979 і 1981 роках у Луцьк приїжджало по 5 тисяч вболівальників з Рівного. В якомусь з наступних років лучани зуміли організувати до Рівного восьмитисячиний (!!!) десант. Разом з тим в одному з луцьких поєдинків кінця 60-х років гостьових уболівальників виявилося більше, ніж своїх.

З середини 60-х років протистояння «Волині» та рівненського «Колгоспника» (саме так тоді називався рівненський «Верес») почало набувати не просто статусу «Матчів з підвищеною відповідальністю», але набуло саме того окрасу суперництва не лише команд, як учасників спортивних змагань, але й суперництва уболівальників. Так склалося, що десь із 1963-64 року візити владних делегацій в гості одна до одної почали співпадати з футбольними матчами. Як наслідок – підвищена увага до поєдинків почала виходити за межі стадіонів та футбольних полів. Великі підприємства стали організовувати виїзди для своїх працівників на матчі в Луцьк чи Рівне відповідно.

Таким чином, з другої половини 60-х принципове протистояння перейшло в статус «справжнього дербі», коли у матчі ніхто не може поступитися – ні команда, ні уболівальники. І оскільки лучани та рівненчани без перерви грали між собою з 1960 до 1989 року, коли «Волинь» підвищилася в класі, то кожен наступний поєдинок додавав чергову порцію напруження в історію протистояння.

Ну а останній за часом матч дербі Луцьк – Рівне відбувся 20 червня 1997 року. Це був останній тур чемпіонату – «Верес» уже вилетів в другу лігу, а «Волинь», зазнавши невдачі у двох попередніх турах, позбулася шансів на підвищення в класі і вже не могла нікуди посунутися з четвертого місця. Відтак це, напевно, був найменш відвідуваний матч між давніми суперниками за усі роки – на рівненському стадіоні «Авангард» було майже пусто. Тоді ніхто не знав, що наступний матч у дербі відбудеться аж через 23 роки, 4 місяці і 26 днів...

До слова, наша команда виграла останні чотири офіційні матчі проти рівнян. Найбільше забивали у дербі Володимир Дикий за «Волинь» та Йосип Артемюк за наших сусідів – по 6 голів.

Серед цікавинок нинішнього дербі – той факт, що чимало гравців є ексгравцями своїх команд суперниць. Так, у складі «Вереса» зараз виступають колишні футболісти «Волині» – Дмитро Нємчанінов, Сергій Петько та Богдан Когут. А серед «Хрестоносців» за рівнян грали наш капітан Сергій Сімінін, а також Владислав Приймак та Ігор Сікорський.

Статистика «Волині» у матчах проти «Вереса»: 72 матчі, 30 перемог, 16 нічиїх, 26 поразок, різниця голів 82:84.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Фан Показати IP 14 Листопада 2020 21:27
Ух, ви нам тільки попадіться - порвемо, як Бобік стару шапку !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus