USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк – одне з небагатьох міст України, де підтримують розвиток хокею

7 Грудня 2017 14:57
Попри відсутність на сьогоднішній день професійних перспектив, недостатнє фінансування та незадовільні умови для проведення занять, хокей на Волині розвивається: наші спортсмени беруть участь у змаганнях Придніпровської хокейної ліги і навіть показують хороші результати.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, який, до речі, є президентом хокейного клубу «Спарта», дитячо-юнацькому хокею на Волині вдається «триматися» фактично лише завдяки ініціативі та фінансовій підтримці меценатів і батьків.

«Хокей – це вид спорту, який не дуже популярний на Волині та й в Україні загалом, адже він доволі дорогий, і в наших умовах ми не можемо утримувати льодовий майданчик у літній період... Але сподіваємося, що ситуація, як і ставлення до спорту в Україні, зміниться на державному рівні. Знову ж таки, якщо ми будемо бачити, що на спорт виділяється значна сума коштів, Луцька міська рада ніколи не стоятиме осторонь цього питання. Якщо буде ініціатива від людей, міська рада залюбки їх підтримає, адже в багатьох містах взагалі немає такого виду спорту, як хокей, а в нас є», – зазначив Григорій Недопад.

Зараз на Волині, як повідомив заступник голови правління громадської організації «Федерація хокею Волинської області» Андрій Вершецький, хокеєм займається більше сотні дітей від 2005 року народження, а окремі команди беруть участь у Придніпровській хокейній лізі. Щодо дорослого хокею, то в області наявні тільки аматорські команди, які самоорганізовуються і проводять міні-турніри серед 3–4 учасників.
Андрій Вершецький підтвердив, що активну підтримку, зокрема фінансову, задля розвитку місцевого хокею надають як Луцькрада, так і обласна рада. Так, через департамент сім’ї, молоді та спорту Луцька міська рада цьогоріч виділила тільки 50 тисяч гривень на оновлення матеріально-технічної бази федерації, зокрема на закупівлю інвентарю, обладнання, а також шоломів і ковзанів для дітей, які тільки починають займатися хокеєм.

«Влада забезпечує спортсменам якісний лід, тобто відповідає за технічну сторону, щоб хокеїсти, наприклад із приїжджих команд, мали де займатися», – відзначив Андрій Вершецький. Та додав, що в рамках Придніпровської ліги до Луцька приїздять команди з інших міст України, наприклад із Одеси, Білої Церкви, Києва, Львова, Калуша, а луцькі хокеїсти, своєю чергою, вирушають на змагання до них.
Щодо перспектив розвитку професійного хокею Андрій Вершецький відзначив, що, на жаль, прогнози не надто втішні: «На сьогоднішній день перспектив у професійному хокеї, дивлячись на наш Чемпіонат України, у спортсменів немає, адже ми навіть не маємо прийнятих на певний період загальнодержавний програм розвитку».

Він зазначив, що однією із нагальних проблем, які заважають хокеїстам професійно розвиватися в Україні, є відсутність достатньої кількості відповідних майданчиків. Так, на Волині наявний лише один такий льодовий майданчик – це «Снігова королева» в Луцьку. Тож діти, до прикладу, з Ковеля, Горохова чи Володимира-Волинського, які прагнуть займатися хокеєм, змушені на тренування приїздити до Луцька. А загальна кількість льодових майданчиків, придатних для занять хокеєм, у Західній Україні становить менше півдесятка.

«У зв’язку з ситуацією в країні державну цільову соціальну програму «Хокей України», яка передбачала облаштування льодових арен у містах країни, закрили», – зауважив Андрій Вершецький.

Отож, не дивно, що вихованці українських хокейних клубів, які пов’язують своє майбутнє із професійних спортом, виїжджають за кордон, де грають в іноземних лігах.

Однак, як запевнив заступник голови правління Федерації хокею області, ситуація може докорінно змінитися, «якщо, наприклад, держава розпочне виділяти кошти та розвивати цей вид спорту», що доцільно, адже, окрім того, що хокей – це олімпійський вид спорту, й українці мають усі задатки для того, аби показувати відмінні результати на міжнародному рівні, користь від хокейних занять, зокрема для дітей, важко переоцінити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
да уж Показати IP 7 Грудня 2017 18:04
вершецький, в хокей навчись грати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus