USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Мистецтво повинне нести позитив!»: виставка текстилю Анни Попової в Галереї мистецтв

14 Вересня 2021 17:52
Колоритні тестильні роботи у різних техніках, великі формати і філософські сенси – 13 вересня в Галереї мистецтв спілки художників відкрилася персональна виставка мисткині Анни Попової. Особистий ювілей поєднався з 30-річчям творчої діяльності, і, як розповіла авторка презентації, саме в цій галереї демонструвалися її перші роботи.

Масштабна виставка у Великій залі зібрала найближчих людей Анни Попової, її родину, численних колег і друзів, молоді, шанувальників мистецтва текстилю.

Життя Анни Попової проходить у двох містах – Львові та Луцьку. У місті Лева вона закінчила Академію мистецтв і з 2016 року там викладає на кафедрі художнього текстилю. В Луцьку живе родина, друзі й колеги, і саме тут вона стала членкинею Волинської організації Національної спілки художників України.
Мисткиня часто буває в Польщі на пленерах, приїздить туди з персональними виставками. Географія участі у конкурсах і проєктах з текстилю охоплює Київ, Херсон, Краків, Париж, та інші європейські локації. Але з Луцьком мисткиню пов’язує особливий емоційний зв’язок – тут живуть найрідніші люди. Саме їм Анна Попова і присвятила свою ювілейну виставку.
Анну Попову сердечно вітали в рідному місті. Презентацію відкрив голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук, поздоровив авторку з великою подією в луцькій галереї і коротко розповів гостям презентації про її творчий шлях.
«Дуже красива експозиція! Неординарні твори, які поглинають. Хочеться їх дивитися і відчути на дотик, бо вони дуже теплі, зроблені з душею. Ці твори проспівані! Я впевнена, що в кожного з присутніх з’являться свої емоції і міркування, тому що абстракція дає художнику дуже великі межі багато чого сказати. І дає можливість глядачу багато побачити», – поділилася першими враженнями мистецтвознавиця Зоя Навроцька.
До привітань долучилася колега художниці – спілчанка Тетяна Ядчук-Богомазова, яка теж творчо працює в текстильних техніках: «Це художниця, яка відома не тільки на Волині, а й в Україні та Європі, учасниця пленерів і симпозіумів з текстилю. Вона має свій унікальний почерк. Виставка дуже гармонійна і демонструє різноманіття технік».
Тетяна Ядчук-Богомазова і Леонід Хведчук

Гобелен і батик, ручний черпаний папір з використанням різноманітних, часом несподіваних природних матеріалів, друк на тканині, твори об’ємно-просторової пластики – ось коло мистецьких практик Анни Попової, які вона прагнула показати своїм глядачам і про які докладно розповіла на зустрічі. Завдяки стипендії Gaude Polonia у 2004 році мисткиня мала можливість поглибити свої знання у рідкісних техніках, оцінити їх сучасний естетичний потенціал для публічного простору і художнього образотворення. Впродовж наступних років Анна вдумливо розвивала, фантазувала, експериментувала з матеріалами та їхніми поєднаннями, створюючи самобутні роботи. Розповідав про це і відеофільм, який демонструвався під час презентації в крайній залі галереї.
«Мистецтво, на мою думку, повинне приносити приємні відчуття – радість, спокій. Я вважаю, що художник не має переносити на свої роботи негатив, бо його в житті і так багато. Тому ви не побачите в моїх роботах агресії. Хочу, щоб моя виставка принесла всім радість», – побажала глядачам авторка експозиції.
Переглядаючи твори Анни Попової, хотілося неодмінно торкнутися їх рукою, відчути фактури матеріалів і помилуватися гармонійною палітрою кольорів. Після її розповіді про секрети творення сприймаєш їх по-новому: є розуміння неповторності кожного елементу, який спонтанно торує свою лінію, розкриває колір у взаємодії з іншими матеріалами – несподіваними та екзотичними, як, приміром, бананова шкірка, кінське волосся чи звичайна солома.
Які ж враження справили твори Анни Попової на глядачів? «Дуже красиво і приємно!» – із захватом реагувала волинська мисткиня Олена Бурдаш. Так же захоплено реагували колеги-художники, спілчани, педагоги, численна молодь і гості події. Презентацію продовжили спілкування глядачів з Анною, фотосесії в інтер’єрі її робіт, обмін враженнями та імпровізований фуршет зі смаколиками.
Запрошуємо лучан і гостей міста переглянути ювілейну виставку текстилю Анни Попової впродовж 3 тижнів в Галереї мистецтв спілки художників. Вхід вільний.
Коротке творче резюме художниці: народилася в Луцьку, перші кроки в мистецтві зробила в Луцькій художній школі. В 1990 році закінчила Львівське училище прикладного мистецтва ім. Івана Труша, в 1997 році – Львівську національнальну академію мистецтв (кафедра художнього текстилю). Виставкову діяльність розпочала з 1991 року. Член НСХУ з 2002 року. З 1997 по 2009 рр. працювала на кафедрі дизайну Луцького технічного університету. З 2016 року викладає на кафедрі художнього текстилю в Львіській національній академії мистецтв.

Була учасницею понад 50 міжнародних виставок, симпозіумів і пленерів. Брала участь у 30 всеукраїнських і більше 50 регіональних виставках, серед яких проєкт «Декоративне мистецтво України кінця ХХ століття» та виставки «Сучасне мистецтво України» (м. Париж, Франція).

Відзнаки: 2001 р. – ІІ місце на конкурсі «Ангел» (м. Краків, Польща); 2003 р. – відзнака «Верстати творчі Ковари - 2002» (м. Ковари, Польща); 2004 р. – стипендія міністра культури Польщі «Gaude Polonia»; 2004 р. – Дипломант І-ого всеукраїнського трієнале текстилю у номінаціях «За кращу вибійку», «За кращий гобелен»; 2007 р. – Дипломант ІІ-ого всеукраїнського трієнале художнього текстилю «За артистизм виконання твору».

Авторка 16 персональних виставок на Волині, Україні, Естонії, Польщі.

Марія Пилипчук

Фото Віктора Чухрая
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій Показати IP 15 Вересня 2021 17:12
Мистецтво нікому нічого не повинно. Тим більше нести позитив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus