USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Цього тижня волиняни зможуть спостерігати вогняні кулі у нічному небі

10 Листопада 2020 21:15
У ніч з 11 на 12 листопада у волинян з’явилася поважна причина звернути увагу на нічне небо, адже цього тижня – пік метеорного дощу Північні Тауриди, епіцентр якого – у сузір’ї Тільця. Цей зоряний потік відомий надзвичайно яскравими метеорами, схожими на вогняні кулі.

Так, 2020-й рік – насичений неймовірними та унікальними небесними подіями: «вогняним кільцем» сонячного затемнення, що відбулося 21 червня 2020 року, кометою-сюрпризом Neowise та рідкісною Блакитною повнею. А цього тижня у волинян буде ще одна причина поглянути у нічне небо, адже у ніч на 12 листопада – пік ефектного зорепаду Північних Таурид, метеори якого можуть бути схожими на вогняні кулі. Через активність зоряного потоку у кінці жовтня та у першій половині листопаду його ще називають «хеллоуїнським».

Коли і як спостергіати пік таурид?

Тауриди почали з’являтися на нічному небі в кінці жовтня, і вони будуть продовжувати освітлювати небо до 27 листопада. Як правило, зорепад досягає свого піку з 5 по 12 листопада. Але волиняни можуть шукати метеори в небі вже зараз – найкраще Північні Тауриди видно близько опівночі. Ви можете очікувати не більше п’яти метеорів на годину за умови чистого темного неба. Ці метеори будуть повільно літати по небу, залишаючи за собою хвости з пилу. Місяць вдало буде перебувати в порядку спадання фази і не заважатиме огляду метеорів.

У метеорних потоках Північних та Південних Таурид є великий відсоток вогняних куль – болідів

Метеорний потік Тауриди поділяють на Північні та Південні. Цей зорепад утворює потік «сміття», залишений кометою Енке, що потрапляє в атмосферу Землі. Але, ймовірно, вони є залишками більшої комети, що розпалася за останні 30 тисяч років, залишивши після себе багато частинок. Через те, що їх багато, і вони широко розкидані у космосі, Земля проходить крізь них довше в порівнянні з іншими метеорними потоками.

Радіант (епіцентр) цих потоків знаходиться в сузір’ї Тільця (лат. – Taurus), від якого вони і беруть свою назву. Обидва потоки відносно тривалі: південна частина активна з 19 вересня по 20 листопада, а Північна – з 20 жовтня по 10 грудня.

І, хоч інтенсивність зоряного дощу відносно невелика – близько 5 метеорів на годину, у метеорних потоках Північних та Південних Таурид є великий відсоток вогняних куль – болідів. Болід – великий вогняно-яскравий метеор, досить рідкісне явище, що виглядає як вогняна куля, що рухається в небі. Явище спричиняється потраплянням у щільні шари атмосфери великих твердих частинок, які називаються метеорними тілами. Входячи у атмосферу із надзвуковою швидкістю, частинка нагрівається внаслідок гальмування, і навколо неї утворюється світна оболонка з розжарених газів. У боліді розрізняють ядро, голову, хвіст і слід (прямий або зігнутий), що залишається після його польоту.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що днями на півночі Лівану біля населеного пункту Аль-Таліль в провінції Аккарі впав вогняний метеорит. Небесне тіло встигли зняти на відео. Падіння метеорита привело до великої пожежі.

«Хеллоуїнські вогняні кулі» вже неодноразово встигли шокувати землян у різних куточках світу

Тауриди широко відомі саме завдяки їх надзвичайно яскравим метеорам. Наприклад, у 2005 році люди у всьому світі повідомляли про появу яскравих болідів, які освітлюють нічне небо. Під час метеорного потоку Південні Тауриди у 2013 році, таке ж видовище було помічено над Південною Каліфорнією, Аризоною, Невадою і Ютою. У нашій атмосфері є й інші явища, пов’язані з Тауридами. Так, 14 листопада 2017 року, близько 19:45 за київським часом, метеороїд розміром з футбольний м’яч увійшов в атмосферу Землі на швидкості близько 50 кілометрів на північний схід від Дармштадта, Німеччина. У ЗМІ багато говорили про цей метеороїд через його апокаліптичний вид у небі: він виглядав як яскравий спалах світла на шляху до Землі. Метеороїд – це невелике тверде небесне тіло, що рухається у міжпланетному просторі. Згідно з визначенням МАС, метеороїд – це твердий об’єкт, який рухається у міжпланетному просторі, розміром значно менший, ніж астероїд, але значно більший, ніж атом.

Водночас, фотографу із Великобританії Оллі Тейлору пощастило відзнімкувати це небесне тіло над засніженими Доломітами – на фото.


Як і для спостереження та фотозйомки більшості астрономічних подій, найкращий спосіб упіймати цей примхливий метеорний потік – це підібрати для споглядання небесного дощу день, коли нічне небо – ясне, а також облаштувати так званий «пункт спостереження» далеко від світлового забруднення. Але оскільки метеорні вогняні кулі дуже яскраві, ви все одно їх побачите, навіть якщо не зможете відійти від міського світла.

Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дякую Показати IP 10 Листопада 2020 22:36
за статтю! :-)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus