USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Європа як стиль життя: Данія, Нідерланди, Швеція

28 Червня 2017 18:35
З 11 червня запрацював безвізовий режим між Україною та країнами Шенгенського простору. Європа стала значно відкритішою та доступнішою.

«Громадське.Світ» розповіло більше про європейські країни на захід від України. Передусім про те, яким є стиль їхнього життя і чи комфортний він? Наскільки він сприяє безпеці та самореалізації громадян та як впливає на відчуття їхнього задоволення від життя?

Для цього ми вирішили запитати людей, які живуть у цих країнах — передусім українців, які давно там мешкають, але також громадян цих країн. Ми попросили їх розповісти про практичні речі, нюанси, буденні чи надзвичайні особливості стилю життя тієї чи іншої європейської країни.

Громадське розповість про всі європейські країни, відкриті для безвізових подорожей українців. Якщо ви самі хочете поділитися своїм досвідом життя у європейських країнах — йдіть за посиланням і надсилайте нам свої історії та спостереження; найцікавіші ми опублікуємо в наступних матеріалах.

Отже, почнемо з північної Європи — Данія, Нідерланди, Швеція.

ДАНІЯ

Розповідає Наталя Попович, українська експертка з комунікацій, співзасновниця Українського кризового медіа-центру, яка зараз багато часу проводить у Данії

Довіра

У Данії є відчуття, що довіра пронизує усе суспільство. Я довіряю, що мій чотирнадцятирічний син зможе забрати трирічного меншого сина зі школи, вони сядуть на автобус, потім на потяг, потім пройдуть пішки від станції додому й не зустрінуть жодного злочинця. Я знаю, що їхній шлях додому — зі світлофорами, велосипедними доріжками, переходами, перед якими машини зупинятимуться, щоб їх пропустити, буде не коротким, але безпечним. Тут можна ніколи не переживати за гаманець, комп’ютер, візочок з дитиною — ніхто нічого й нікого не забере.
За неписаним правилом, велосипедист у Данії — «завжди має рацію», як і пішохід

Багатство, скромність, рівність

У Данії присутнє старе багатство. Ви його можете побачити у витворах мистецтва чи данського дизайну вдома; у дорогих, але заслужених авто, у високій кухні, у рівні культури. Але ним не хизуються.

Данці пишаються егалітарністю, можливістю бути запанібрата з прем’єр-міністром чи будь-ким, хто в іншій країні був би представником недоступної еліти. Вони абсолютно самодостатні, маючи високе і давно захищене почуття гідності.

І тому на 99 відсотків данці — дуже привітні і доброзичливі люди. Вони не судять тебе, вони тобі усміхаються. Коли ти біжиш якусь напівмарафонську дистанцію під час ранкової чи вечірньої пробіжки, то більшість людей, яких ти зустрінеш, тобі обов’язково усміхнуться, підбадьорять поглядом, додадуть сил.

Гордість за своє

Данці пишаються власними досягненнями. Жодна бабуся на якомусь блошиному ринку не продасть Вам будь-яку старовинну дрібничку за ціну меншу, ніж вона сама визначила. Торг тут не працює. І вона не продасть не тому, що «їй треба заробити». Вона просто не може продати такого автора — представника данського дизайну дешевше. Це нижче її гідності.
Данці вміють радіти життю, а також ділятися своєю радістю з іншими

Їжа, здоров’я

Данці їдять, щоб жити, а не навпаки. Попри те, що в Данії одні з найвищих у світі ціни (на все, зокрема на їжу), вони витрачають на продукти дуже небагато. Але здоров’я для них є дуже важливою цінністю.

Я не знаю данців, які б не бігали, не ходили на прогулянки біля моря, не проводили увесь вільний час в морі на вітрильнику чи на дошці, які б не плавали (до температури води можна, зрештою, звикнути). І точно не знаю нікого, хто не їздив би на велосипеді. Вранці, коли стає тепліше чи немає дощу — на роботу на велосипедах рухаються тисячі людей. Тому іноземцям, які їдуть машинами, треба звикати, звертати на них особливу увагу. За неписаним правилом, велосипедист — «завжди має рацію», як і пішохід.

Сонце, дощ

Сонця у Данії точно менше, ніж у Києві, тож данці особливо чутливі до тих годин і днів, коли воно є. Від квітня усі кав’ярні і ресторани мають відкриті майданчики — і відтоді й до пізньої осені данці підставляють своє обличчя сонцю з великим задоволенням. Здається, що вони цінують кожен промінчик.

У Данії працює правило — немає поганої погоди, є неправильний одяг. У дощ з вітром і снігом вони поверх елегантних костюмів вдягають водонепроникні куртки — і далі їдуть на роботу чи додому. Хто на автівках, а хтось продовжує шлях на велосипеді чи потягом.
Через те, що сонячних днів у Данії зовсім не багато, жителі цієї північної країни цінують кожен сонячний промінь

Прозорість, справедливість

Вони не розуміють, що таке «статус», хабар чи домовленості «під столом». Тут усе просто, прозоро, чітко. Нещодавно мала таку історію: запаркувала машину біля школи, з кінцевим терміном виїзду о 15.08. Розуміючи, що діти затримуються, виходжу зі школи о 15.08, щоб доплатити за додаткову годину паркування. Але, дійшовши до автівки, я побачила на лобовому склі, поруч з моїм квитком до 15.08, жовтий квиточок, виданий о 15.09 з круглим штрафом у 650 крон (еквівалент понад 2000 грн). Окрім цього, звісно, маю заплатити ще за додаткову годину паркування. І нічого не зробиш: усе справедливо. Правила є правила.

Праця та дозвілля

Данці працюють розумно, а не багато. Мій бізнес-партнер розповідав з гордістю, як учора залишив офіс о 4-30, щоб допомогти сину підготуватися до іспиту, а сьогодні піде у той самий час, бо їде на концерт в інше місто. Неважливо, скільки годин ти працюєш; важливо, наскільки продуктивно ти це робиш. Данці вважають, що щастя — це не гроші, а якісно проведений час.

Естетика

Краса, що оточує данців, і їхнє щастя дуже пов’язані між собою. Данська краса — це дизайн: міського простору, інтер’єрів, меблів, світла, предметів побуту. Він простий, у ньому немає нічого зайвого, він функціональний та інноваційний.

Данська краса також — це природа: ліси, сади, городики, кущі, квіти, які данці ретельно садять, чистять, підстригають, поливають, — словом, дуже про них турбуються. У містечку, в якому вартість будинків починається від 1,5 мільйона доларів, ви можете побачити господарів, що у вихідний день з радістю порпаються з кущами та підбирають опале листя неймовірно красивих квітів навколо свого будинку.
Краса дизайну та природи, що оточує данців, також приносить їм відчуття щастя

Скромність, людяність

Попри багатство, естетику, королівські традиції, данці не мають жодної пихи щодо інших. Вони з великим гумором ставляться до самих себе. За кожної ліпшої нагоди скажуть: «Ну, що з нас візьмеш, ми ж вікінги...» чи «Ну, ми ж маленька країна». Вони дуже скромні й людяні.

Нещодавно в Данії відзняли ролик «All that we share» («Те, що є спільним для нас»). Він став дуже популярним — можливо, також, тому що його оприлюднення збіглося в часі з антимігрантськими законами Трампа. Ролик став вірусним і його подивилось більше людей, ніж мешкає у Данії. Цей ролик про те, що навіть у дуже різних груп населення спільним є людське: у бідних і багатих, у ЛГБТ і гетеросексуалів, у банкірів і медсестер, у тих, хто терпів сам, і тих, хто примушував інших терпіти. Для мене у цьому ролику — вся Данія. Тут багато людяності.

ШВЕЦІЯ

Марина Блрок, український біолог, яка від 2000 року мешкає в Швеції

Жінки та чоловіки

Соціальна модель Швеції забезпечує рівноправність чоловіків та жінок. У родині жінка й чоловік мають працювати та забезпечувати рівний внесок як у життя соціуму, так і у життя родини. Під це підлаштовується і вся інша система, яка передбачає, наприклад, доступні дитячі садочки, доступні групи подовженого дня в школах. Систему побудовано так, щоб забезпечити цю рівноправність на практиці.

Розподіл родинних обов’язків між чоловіками та жінками дуже близький до ідеалу. Тому чимало татусів, які займають досить високі посади на роботі, можуть сидіти вдома з дитиною. Суспільство це сприймає цілком адекватно.

Крім того, механізм компенсації за догляд за дитиною однаковий і для чоловіків, і для жінок. Звісно, жінка все одно більше часу проводить з дитиною, але розподіл обов’язків майже рівний: я би сказала, десь 55% на 45%. Тобто настільки близько до ідеалу, наскільки це можливо.
Соціальна модель Швеції забезпечує рівноправність чоловіків та жінок, зокрема у догляді за дитиною

Дім і родина

Для шведів значно важливішим є їхній дім, ніж їхній зовнішній вигляд. Шведи дуже активно підходять до питання вибору домівки. Вони хочуть жити саме там, де їм подобається. Вони дуже багато вкладають в поліпшення свого дому, в те, щоб він якнайбільше відповідав їхнім очікуванням та вимогам. Шведи також намагаються щонайбільше часу проводити вдома, з родиною.

Довкілля і сміття

У Швеції надзвичайно уважно ставляться до теми довкілля. Дуже важливим є сортування сміття. Зараз викинути скляну пляшку в звичайний смітник стало неможливим: це вважається порушенням закону. Жодна людина вже не може собі цього дозволити.
Для шведів значно важливішим є власний дім, аніж їхній зовнішній вигляд

Праця та дозвілля

Баланс роботи та приватного життя дозволяє шведам почуватися щасливими. Якщо робота людини передбачає роботу не за чітким графіком — тобто якщо вона працює в магазині чи є лікарем — то її умови праці передбачають достатній рівень гнучкості. Є певні години, коли людина має бути на роботі. Зазвичай від 9.00 чи 10.00 до 15.00. Більшість людей перебувають на робочому місці саме в цей час.

Іншу частину роботи можна зробити в інший період. Багато хто приходить на роботу вже в 7 ранку, щоб піти о 15.00.

Зазвичай в родині люди міняються між собою: хтось йде рано на роботу, щоб прийти раніше, а хтось іде пізніше, і приходить пізніше.

Здоров’я та спорт

Шведи — достатньо здорова нація. Вони дуже свідомо підходять до того, що вони їдять, вони дуже уважно ставляться до фізичної активності. Підприємства дають їм додаткові кошти на фізичні тренування: виділяється певна сума на рік, яку людина може використати для того, щоб ходити до тренажерного залу чи басейну.
Шведи велике значення надаюсть спорту да здоровому способу життя

Різні та впевнені

Шведам дуже рано, ще з дитинства, починають пояснювати, що всі люди індивідуальні та різні. Тому шведи виростають із впевненістю в собі. Вони є такими, якими є — і це робить їх упевненими в своїй особливості.

На це також впливає рівень інклюзивності суспільства. Шведське суспільство дає можливість для людей із різними особливостями, фізичними чи соціальними, вести стиль життя, близький до інших. Таких людей легко можна побачити на вулицях. Адже інвалідні візки можуть проїхати скрізь; мами з візочками для дітей теж можуть бути скрізь, тому не змушені сидіти вдома. Це створює відчуття, що люди є різними — і це нормально.

Освіта та заохочення

Шведська освіта побудована так, що дітей заохочують до чогось. Їх ніколи не карають, не докоряють тим, що «ти не зміг цього зробити». Їм кажуть натомість: «це ти зробив добре, а тут ти можеш зробити краще». «Тут тобі треба ще попрацювати, а тут ти дуже добре зробив». Іншими словами, завжди намагаються вийти на позитив.
У шведських школах дітей намагаються заохочувати до чогось, а не карати чи дорікати

Маленькі кроки, великі досягнення

Шведи впевнені, що будь-яка маленька людина може вплинути на щось велике. Наприклад, останні десятиліття йдуть великі дискусії про довкілля. І люди свідомо себе обмежують, обирають, наприклад, інший вид транспорту, який є менш зручним, але більш екологічним. Вони намагаються, коли можливо, сісти на велосипед, а не в автівку.

У Швеції не завжди зручно викидати сміття. Звичне сміття сортують вдома, деякі речі, наприклад, електроніку чи якесь гілля з саду, треба везти далеко за місто. Однак шведи це роблять, адже вважають, що перероблення сміття буде ефективним.

Це визначає, зокрема, підхід до їжі. Зараз шведи зменшують споживання м’яса, бо м’ясні ферми продукують дуже багато викидів СО2 в атмосферу.

Якщо одна людина себе обмежуватиме, це, звісно, не вплине не екосистему землі. Але шведи вірять у те, що спільними зусиллями вони досягнуть цих змін. І що ось такі маленькі кроки зможуть призвести до великих змін.

НІДЕРЛАНДИ

Христина Санторе, консультантка з комунікацій, діячка української громади в Нідерландах

Стиль життя

Я би сказала, що головними рисами стилю життя по-нідерландськи є свобода особистості, громадська свобода, рівність, суспільна свідомість, загальна світськість та толерантність. Крім того, для них дуже важливе питання «стійкості», «сталості» розвитку (sustainability) — коли до уваги беруться чинники соціальні та екологічні.

Також вони здебільшого скромні, помірковані та прагматичні, зорієнтовані на консенсус. Ця орієнтація на консенсус визначає усе — від нідерландської політики до бізнесових практик та сімейних взаємодій.

У нідерландців дуже цікава комбінація індивідуалізму та спільності, подібності. Існує голландська приказка: діяти нормально та бути нормальним — це вже досить божевільно.
Свобода особистості — одна з головиних рис нідерландців (на фото — святкування Дня королеви)

Життя поруч із водою

Нідерландці дуже винахідливі. Адже вони створили свою країну, відвойовуючи свою землю від води. Ця вічна присутність води також грає певну роль у національному характері. Наприклад, нідерландці вчать усіх дітей плавати — ніби готують до того, що вода завжди поруч. Вона несе з собою одночасно і свободу та можливості — і загрози. Нідерландці загалом звикли жити поруч із природою.

Комфорт життя та безпека

Комфортним життя тут робить високий рівень громадської свободи та свободи особистості. Тут високий рівень роботи суспільних служб, які турбуються про безпеку та загальний добробут. Громадяни платять високі податки, завдяки яким цей добробут забезпечується. Крім того, в Нідерландах дуже розвинута суспільна свідомість та поняття спільного обов’язку.
Постійна присутність води також грає певну роль у національному характері нідерландців

Рівність, толерантність

Важливою цінністю є також загальна економічна рівність. Тут мало хто зникає в бідності чи ізоляції — адже працюють суспільні служби. Дуже розвинутим є почуття спільної відповідальності в суспільстві. Концепт волонтерства також сильний.

З одного боку, оточення поміркованості та економічної рівності створює умови для існування солідного середнього класу. Але, з іншого боку, в ньому тяжче відзначитися, особливо професійно і з точки зору заробітку. Наприклад, в Нідерландах запроваджено строгу політику щодо бонусів фінансового сектора.

Ця політика найсуворіша в ЄС. Вона обмежує бонуси, які,

як наслідок, обмежують заробітки. Ці обмеження було накладено передусім для цілей управління ризиками (знову, йдеться про нідерландську розсудливість і прагматизм), але таке рішення також можна пояснити пошуком балансу.

Також є певні нюанси з толерантністю. Нідерландці толерують передусім тих, хто живе за їхніми приписами, і хто приймає їхній спосіб життя та світогляд. Натомість існує дуже багато написаних та ненаписаних правил, зокрема у спілкуванні та суспільних відносинах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus