USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Монетизованих субсидій не вистачає навіть на оплату опалення

15 Березня 2019 11:09
Широко розрекламовані владою субсидії «живими» грошима виявилися із сюрпризом, пише Страна.

Нагадаємо, з 4 березня в країні офіційно стартувала виплата монетизованих субсидій. Листоноші «Укрпошти» почали розносити людям гроші разом з пенсіями. А з 12 березня компенсації за комуналку перераховує і «Ощадбанк». Там відзвітували, що тільки за один день перевели громадянам близько 300 млн гривень.

Втім, з грошовими субсидіями не все так добре. Соцмережі переповнені обуреними відгуками громадян, які вже встигли їх отримати.

По-перше, багато людей виявили, що «монетизованих субсидій» на оплату рахунків явно не вистачає. І потрібно додавати відсутню суму з власної кишені, а така можливість є далеко не у всіх. Це при тому, що спочатку монетизовані субсидії задумувалися як спосіб змусити громадян економити, мовляв, якщо знизити витрату води, електрики і тепла, то «зайві» гроші можна залишити собі (наприклад, витратити на енергоефективність або просто проїсти).

«На виконання доручення президента Порошенко Ніна Андріївна отримала монетизовану субсидію 1698 гривень. А на виконання іншого доручення того ж Порошенка, заплатити їй доведеться 2042 гривень. І це тільки за опалення. Ось і думає Ніна Андріївна – чи не позичить їй Порошенко 344 гривень ?! Відсотків так під 25 – як споживчий кредит», – іронізує екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, демонструючи платіжку пенсіонерки і «лист від президента» з повідомленням про нараховану їй монетизовану субсидію.

По-друге, з’явилися нюанси, про які субсидіанти навіть не здогадувалися. «Очікуючи гроші субсидіантів, банки ще більше підняли комісію (за оплату комунальних послуг – ред.), у тому числі і держбанки. Ми останні гроші віддаємо за комунальні платежі, а з нас держава ще й комісію дере. Від імені пенсіонерів прошу дати нам можливість платити комунальні платежі без комісії в держбанках навіть в скажених чергах (як при інших президентах)», – написала в Facebook одеситка Валентина Савіна.

По-третє, платити за рахунками громадянам тепер потрібно самостійно, а постачальники послуг просять зробити це до 20 числа, інакше буде дорожче. Але багато українців отримають пенсію (а разом з нею і монетизованусубсидію) тільки після 20 березня, тобто, автоматично переплатять за комуналку.

«Пенсія у мене 25 числа! Як сплатити комунальні до 20 числа?? У мене мінімальна пенсія!» – пише в соцмережах Тетяна Курсина.

Але головний сюрприз – попереду. «Серйозно вважати, що загнаний в кут жебрак-пенсіонер, отримавши монетизовану субсидію, побіжить «проводити енергоефективні заходи», а не в аптеку за ліками або в магазин, може або повний ідіот, або кінчений цинік. Наслідки цієї цинічної провокації будуть вкрай негативними», – написав на своїй сторінці в Facebook Олексій Кучеренко.

«Буде біда! Не знаю, чи отримає президент Порошенко очікуваний піар, але борги за комуналку до кінця опалювального сезону будуть просто зашкалювати», – додав він Страні.

«Дехто взагалі не розібрався, що це за гроші. 70% одержувачів монетизованих субсидій – це пенсіонери. Їм одночасно надійде індексована пенсія, пенсійна доплата (два транші по 1,2 тисячі гривень) і монетизована субсидія. Тобто, або на картку відразу впаде велика сума, або її принесе листоноша. Так як особливої ​​роз’яснювальної кампанії не було, люди можуть подумати, що все це – «подарунок» від держави і гроші можна витрачати», – говорить економіст Олексій Кущ.

На думку економіста Віктора Скаршевського, роздавши населенню 20 млрд гривень (а саме така сума закладена на монетизацію), влада вже через місяць згорнуть «експеримент» під приводом масових неплатежів.

«Плюс – це хороший спосіб відсікти претендентів на субсидії в подальшому. Адже при наявності боргу понад 340 грн., субсидію вам вже не дадуть», – додав Скаршевський. Ситуацію можуть ще більше погіршити штрафи за прострочені платіжки, адже з 10 травня починає діяти пеня. Тому борги будуть наростати як снігова куля, – попереджають експерти. А це загрожує остаточно розбалансувати вітчизняне житлово-комунальне господарство, яке вже й так функціонує з останніх сил (у багатьох містах знос мереж перевищує 70-80%).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Анонім Показати IP 15 Березня 2019 11:34
Навіть? А мало вистачити ще на навколоземний круїз? У "досубсидійний" період, я так розумію пенсіонерці ще й доплачував жек за користування послугами?
Ого Показати IP 15 Березня 2019 11:38
Тобто з 2042грн держава покрила 1698грн і ще недовольні? Відколи 344грн стали непідйомними? Може ще доплачувати траба всяким хитрим, за те що отримують тепло і воду?
здравомислячий до Ого Показати IP 15 Березня 2019 13:11
Уважніше читайте!!!Написано ж що ця сума (2042) нарахована лише за опалення!!!А ще потрібно цій пенсіонерці заплатити за світло,газ,вивіз сміття,прибирання прибудинкової території,холодну і гарячу воду!То за ці послуги їй потрібно заплатити ще до 1000 грн. зі своєї пенсії.І що їй залишиться на прожиття?Може якихось 500грн.і залишиться.Просто потрібно брати до уваги всі комунальні послуги а не лише за опалення.Це звичайно добре що держава покрила 1700грн.але на жаль ця сума не достатня для пенсіонерки щоб вона відчула суттєве покращення,тому що має ще доплатити половину своєї пенсії.
Олександр Показати IP 15 Березня 2019 12:36
Ну а що змінилося? Якщо субсидія була 1698 гривень, то вона такою і залишилася. Як треба було зі своїх доплачувати, так і далі
Лучанка до Олександр до Олександр Показати IP 18 Березня 2019 08:21
Змінилось, бо розмір монетизованої субсидії чомусь менший, ніж безготівковий! Якщо раніше моя мама сплачувала грішми лише 400 грн., а решту покривала субсидія, то після того, як вона отримала "монетки" - сплатити грішми треба вже 1500 грн. Як це зрозуміти?!!!!
Валентина до Лучанка до Олександр Показати IP 27 Грудня 2022 21:03
Так і придумали монетизовану субсидію, щоб люди самі сплачували повністю жкп, з мінімальною допомогою держави. Раніше за жкп сплачували наприклад 20% з пенсії, решту платила держава. А зараз ? А ще ввели так звану "соціальну" норму, на яку надається субсидія. Якщо свєт, газ, воду людина може регулювати (є лічильники), а як регулювати центральне опалення, коли теплоенерго приносить самашедші платіжки ????(при ледве теплих батареях) . Наприклад, згідно з законом, я мала б платити 14 % від своєї пенсії , але соціальна норма така, що я зимою вимушена платити 55% (!!!) пенсії.
Анонім до Олександр Показати IP 19 Березня 2019 13:36
а змінилось те, що сума комісії, яку кожний громадянин платить банку за комунальні послуги стала більшою. Так раніш банк брав комісію з суми різниці між сумою комуналки і субсидії, а зараз комісія береться зі всієї суми комуналки, крім того...сума наданої субсидії відтепер ваш додатковий дохід, який певно доведеться декларувати
василь Показати IP 15 Березня 2019 13:04
Так ніхто і не казав, що субсидія має повністю перекрити комуналку... Менше треба передруковувати статті з сайту "Страна", або , принаймні, розібратись у суті монетизацій субсидій!!!!!!!!!!!!
скептик до василь Показати IP 15 Березня 2019 13:38
а суть монетизації полягає у тому, щоб далі ще більше намахувати людей і загнати їх під плінтус непідйомними платежами за комунальні послуги
нострадамус до василь Показати IP 19 Березня 2019 10:47
і в чому суть монетизаціїї субсидій?...
Guest Показати IP 15 Березня 2019 14:39
*strana* ua - це та газетка? яка публікувала джинсу про медведчука? І де її головреда взяли на хабарі за нерозміщення на сайті компромату на депутата? Сурйозне джерело для перепосту.
Споживач Показати IP 15 Березня 2019 15:28
Там ще кучеренко,"великий експерт"заднім числом.Пали свої палети в розкішному будинку і просто мовчи..Ми справимось і без вас.
Віктор до лучанки Показати IP 18 Березня 2019 11:29
Не пишіть брєд про своє маму, коли не знаєтн, що таке субсидія. Якщо вона пенсіонерка, то платить лише 10% вартості послуг. Все інше покриває субсидія. Якщо вона платить 1500 гривень, то в неї дохід 15000 гривень в місяць.
Валентина до Віктор до лучанки Показати IP 27 Грудня 2022 21:14
Якщо людина-пенсіонер, то вона платить (повинна платити) за жкп в залежності від розміру пенсії, а не 10 % ! Але не більше 20 % ! Субсидія надається тільки на соціальну норму (!), яка на теплопостачання вдвічі меньша за фактичне поставлене тепло Теплоенергом. Ціна за тепло зростає сильно, а влада чомусь не підвищує соціальни норми.
Петро: Показати IP 20 Березня 2019 09:55
Ну люди і балувані стали... Якщо мамі не вистачає 340 грн, то така дбайлива доня мала б їй допомогти, а не показувати на всю громаду свою недалекість разом з наглістю . Хтось мусить платити 4-5 тис за все без всякої субсидії , а комусь 1698 грн субсидії мало.
Валентина Показати IP 14 Березня 2022 11:49
Я взагалі самотня пенсіонерка. Дитина війни. Живу в однокімнатній квартирі. Згідно з розміром моєї пенсії малаб б платити 16% за комуналку. Але після введеня монетизації настав кошмар! Субсидію все зменьшують і зменьшують, і соціальну норму теж зменьшують, А з січня 2022 я повинна платити вже не 16% від своєї пенсії, а 35 %. ! От що мені тепер робити? Пільгами як дитина війни я не маю право скористатися, тому що я отримую субсидію!!! Прийдеться відрізати батареї.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus