USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Можна й без квартири лишитися: чого чекати від рекордних платіжок

15 Лютого 2019 07:00
Платіжки за опалення і гарячу воду за січень, які зараз масово розсилають українцям, стали справжньою «комунальною бомбою». Хоча про підвищення тарифів на газ на 23,5%, а слідом і на тепло на 25-40% залежно від регіону було відомо давно, люди шоковані.

У багатьох жителів багатоповерхівок цифри в рахунках просто неадекватні – по 3,5-5 тис. грн за середньостатистичну квартиру в 50-60 кв.м, а деякі і зовсім «погрілись» на 7-8 тис. грн. Найцікавіше, що платіжки за здавалося б однакові квартири в сусідніх будинках можуть відрізнятися вдвічі.

Так що замість котиків, зараз українці активно постять в соцмережах фото своїх платіжок і масово обговорюють у кого і скільки «набігло» і як платити за захмарними рахунками.

«3950,80. Це треба заплатити тільки за опалення. Без води, світла, вивезення сміття тощо», – написала на своїй сторінці в Facebook киянка Олена Яхно. «В одному і тому ж будинку в різних під’їздах вийшло за одну квартиру 66 кв.м 2595 грн., за іншу таку ж – 3145 грн», – пише харків’янка Міла Милович.

Самі комунальники пояснюють «космічні платіжки-2» просто. «У січні місячна температура була на 2 градуси нижче, ніж середня розрахункова, і витрати теплоносія виросли. Плюс – підвищення тарифів на тепло і гарячу воду. Тому різниця між платежами за грудень і січень може досягати 40-60%», – пояснив директор СП «Енергозбут» компанії «Київтеплоенерго» Костянтин Лопатин. Це при тому, що тариф по Києву на тепло і гарячу воду зріс на 22,3%.

Страна розбиралася в ситуації з рекордними платіжками.

До 12 тисяч за двокімнатну

Як пояснила виконавчий директор КП «Київтеплоенерго» Юлія Орел, тарифи на тепло і гарячу воду для мешканців столиці зросли з кількох причин.

«На 26,2% для нас подорожчали газ, на 131% електроенергія і на 25% вода. Плюс – перегляд мінімальної зарплати і, відповідно, окладів персоналу. В результаті тариф для киян підвищився в середньому на 22,3%. Опалення в будинках з лічильником коштує 1 654 грн./Гкал, без лічильника – 38,5 грн./кв.м. Гаряча вода подається по 90,5-97,9 грн./куб.м залежно від наявності сушки рушників», – говорить Орел.

По Україні розкид в тарифах просто величезний. Наприклад, жителі Рівного сплачують по 1493 грн. / Гкал (35,5 грн./кв.м), в Запоріжжі – 1095 грн (26,06 грн./кв.м), у Вінниці – 1123 (28,8 грн/кв.м), в Дніпрі є райони, які опалюються за 502грн. / Гкал (14 грн./кв.м), тоді як інші – по 1362 грн. (37,79 грн./кв.м).

«Все залежить від постачальника і як він зумів домовитися про тариф в НКРЕКП. Насправді ніхто не знає, наскільки достовірні показники тепловики «зашивають» в тарифи, державний контроль у цій сфері абсолютно відсутній, тому кожен постачальник намагається закласти в ціну для споживача всі свої втрати – реальні і уявні», – розповів Страні глава Житлового союзу Олександр Скубченко.

Звідси і різниця в платіжках. Наприклад, житель Полтави Сергій Корнієнко заплатить за квартиру 47 кв.м 1,8 тис. грн., а власниця 41 кв.м на Солом’янці в Києві Катерина Маслова – 2,9 тис. грн. За квартиру в Миргороді Полтавської області Віктору Козоріз прийшов рахунок на 2978 грн. (Опалення – 2 662, решта – гаряча вода).

«Просто покажу цю платіжку за опалення в січні. А потім ще покажу платіжку за лютий. І якщо в березні на виборах нічого не зміниться, то в квітні можна залишитися без квартири», – написав він на своїй сторінці в Fаcebook. У Смілі Черкаської області, де опалення включили чи не в останню чергу в Україні (були проблеми з поставками газу), зараз нараховують за опалення до 12 тис. грн. Про це повідомляють місцеві жителі. «Чудять в Смілі. Там по 12 тис. Деяким за тепло, у кого немає індивідуального опалення, порозкидали, повісивши на них плату за тепло в під’їздах і підвалах, і це при тому, що люди місяць мерзли, коли всі міста вже опалювалися», – зазначає Лариса Соколовська з Черкаської області.

У приватних будинках (де платять за лічильником за газ) платіжки взагалі збивають з ніг. «Приватний будинок. Тільки за газ за січень заплатив 24 000 (двадцять чотири тисячі). Продати або здати в оренду просто не реально. Ринок стоїть!» – каже відомий автоюрист з Харкова Володимир Караваєв.

Але найдивніше – платіжки за аналогічні квартири, розташовані в сусідніх будинках, а іноді навіть в сусідніх квартирах, також приходять різні. «В одному і тому ж будинку в різних під’їздах вийшло за одну квартиру 66 кв.м 2595 грн., за іншу таку ж – 3145 грн.», – пише в Facebook харків’янка Міла Милович.

Формула для розігріву

За словами Костянтина Лопатіна, для нарахувань за тепло, а саме воно зараз найбільше турбує людей, є два алгоритми.

Перший застосовується в будинках без лічильників (таких в Києві 12%) за такою формулою: нормативний тариф множиться на так званий температурний коефіцієнт.

«Справа в тому, що затверджені НКРЕКП тарифи справедливі для базової температури, а такою є середньомісячна температура мінус 0,14 градусів. У січні було мінус 4,5 градуси. Отже, застосовувався тариф 1,24, тобто, кияни платили не по 38,5 грн., а по 47,85 грн. / кв.м», – пояснив Лопатин.

Інший алгоритм в будинках з лічильниками – там показники загальнобудинкового приладу обліку ділять на всіх мешканців пропорційно опалювальної площі. Власнии квартирних лічильників тепла (а вони є в основному в новобудовах) платять по них.

Але у всіх випадках на мешканців ділять ще і витрати на опалення місць загального користування (під’їзди) – пропорційно площі квартир.

«Тому навіть якщо у вас в квартирі є індивідуальний лічильник, ви перекрили опалення і поїхали на місяць, все одно прийде рахунок за опалення місць загального користування», – розповів Лопатин.

Якщо будинок частково обладнаний лічильниками, застосовується складна індивідуальна формула. Причому, за тих, хто вчасно не передав показання лічильника, в результаті заплатять сусіди.

«Так як формули складні й заплутані, лічильники не завжди показують правильно, а реальної площі опалюваних приміщень не знають навіть самі комунальники, час від часу трапляються «сюрпризи». У нас було чимало скарг з приводу того, що платіжки на однакові квартири в сусідніх будинках відрізняються вдвічі» , – розповів Страні керівник адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.


Експерти кажуть, що комунальники навмисне «накручують» лічильники, намагаючись таким чином компенсувати свої втрати. Адже для компаній газ подорожчав ще з листопада і по суті два місяці вони субсидували споживачів. Але, звичайно ж, і про свій інтерес вони не забувають, – упевнений Скубченко. Наприклад, деякі городяни скаржаться, що їм явно «перепалюють» – подають тепла більше, ніж потрібно для комфортної температури в квартирі. В результаті люди сидять з відкритими вікнами, а потім змушені платити рекордні суми за тепло. «На мою квартиру витратили 2,5 одиниць виміру. Температура в квартирі 74 кв.м була 26 градусів. Відкривали всі вікна і маємо до оплати 4366 грн. Незрозуміло, чому опалювали вулицю. Напевно, газ зайвий», – пише в Facebook Наталія Надутік.

І розраховувати на зменшення цифр в платіжках навряд чи варто. Невелику знижку можна буде отримати хіба що за «погодний фактор», адже за станом на середину лютого особливих морозів в Україні не було. Але навіть при цьому температурний коефіцієнт все одно буде більше 1, адже нуль градусів, від яких відштовхувалися тепловики, формуючи тарифи, для наших зим, швидше виняток, ніж норма. А в подальшому варто готуватись до «космічних платіжок −3».

Як відомо, згідно з домовленостями з МВФ, українців чекає ще два етапи підвищення цін на газ – з травня і з початку опалювального сезону.

«З травня газ подорожчає ще на 18%, а це значить, що тариф на опалення і воду зросте не менш ніж на 15% , плюс – у вересні нове подорожчання газу і очікуваний перегляд тарифів на електроенергію (постачальники заявляють, що економічно обґрунтований тариф повинен бути вдвічі вище нинішнього). З якими тарифами ми в підсумку увійдемо в наступний опалювальний сезон зараз можна тільки гадати», – зазначає співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«Не здивуюся, якщо наступної зими за опалення середньостатистичної хрущовки доведеться платити по 5 тисяч гривень на місяць», – говорить Скубченко.

Заберуть квартиру за борги?

Для багатьох українців суми в платіжках – явно непідйомні. Навіть для тих, хто отримує субсидію.

«Середній розмір субсидії по різних регіонах відрізняється. Найбільше отримують жителі Волинської і Тернопільської областей – до 900 грн. На місяць. Найменше – в Одеській і Херсонській обл. – до 500 грн. Решту люди доплачують самі. Тобто, якщо прийшов рахунок в 3 тис. грн. за опалення, більшу частину потрібно заплатити зі своєї кишені. Навіть якщо дадуть 1,5 тис. грн. монетизувати субсидії, все одно половину потрібно доповісти. А якщо вчасно не заплатиш – просто позбавлять субсидії», – говорить Олександр Скубченко.

Нагадаємо, що нещодавно Кабмін в черговий раз переглянув умови отримання субсидій і зменшив терміни «дозволеної» заборгованості з двох місяців до місяця. Тобто, прострочивши «космічну платіжку» всього на місяць, ви ризикуєте взагалі вилетіти зі списку субсидіантів.

«Зачистки» вже і так йдуть повним ходом. «На тлі зростання тарифів на природний газ, кількість сімей, які отримують субсидії зменшилася майже в 2 рази (з 6,9 млн в грудні 2017 до 3,9 млн в грудні 2018), а борг населення за житлово-комунальні послуги збільшився майже в 2 рази (з 32,3 млрд грн на початок 2018 до 55,6 млрд грн на початок 2019). Факт стрімкого накопичення боргів населення за ЖКП говорить про те, що не всі українські сім’ї, які потребують субсидії, їх отримують», – написав на своїй сторінці в Facebook економіст Віктор Скаршевський.

Чи варто говорити, що українцям, які не мають субсидій, зовсім скоро доведеться вибирати – нагодувати дітей або заплатити за опалення.

«Однозначно, борги населення по комуналці, які і так рекордні – майже 55 млрд. грн. – будуть наростати як снігова куля. По суті, це вже як комунальний податок: якість послуг тільки падає, а платіжки ростуть. Деякі не платять свідомо, а у багатьох просто немає грошей», – говорить Скубченко.

За словами Ростислава Кравця, нинішні тарифи на тепло і гарячу воду – явно неадекватні і їх можна оскаржити в суді. «Наприклад, недавно суд вже визнав неправомірність київських тарифів за прибудинкову територію. Але ж поки вони діяли, комунальники поклали собі в кишеню більше 2 млрд. грн. Точно так само і з теплом і гарячою водою», – говорить він. При цьому юрист не радить людям судитися. «Краще дочекатися поки тепловики подадуть на вас до суду за несплату, а потім підняти питання про правомірність тарифу і попросити їх розкрити всі складові і їх обґрунтованість», – говорить Кравець.

«Дивує, чому уряд не займається цією проблемою і чому досі немає жодної кримінальної справи по тарифному питанню, адже зачепитися там є за що. Ми йдемо до того, що в результаті взаємини в комунальній сфері визначатимуть суди – є постанова – людина заплатить, а немає – платити не стане. Зрозуміло, що це загрожує наростанням боргів по комуналці», – додав він.

Згідно із законодавством, постачальники послуг (крім електроенергії) не можуть відключити споживача від води і тепла, зокрема, взимку. Але зате при наявності боргу в 20 мінімальних зарплат (близько 80 тис. грн.) Комунальники можуть звернутися в суд і претендувати на квартиру боржника. «Є маса обмежень по виселенню, але тільки якщо це єдине житло родини. Якщо є варіанти – можуть виселити», – говорить Кравець. Втім, він допускає, що комунальники можуть пролобіювати внесення змін до законодавства. «Думаю, владу зупиняє хіба що загроза соціального вибуху. Якщо почнуть виселяти з квартир за борги, буде комунальний майдан», – підсумував Кравець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Artem Показати IP 15 Лютого 2019 08:00
Голосуйте й далі за шоколадний порох .
Отаке Показати IP 15 Лютого 2019 08:27
Ну що як вам наслідки майдану? Вже в Європі? Чи може в ж@пі? Чому ж зараз ніхто не майданить?????
ні до Отаке Показати IP 16 Лютого 2019 10:07
Сміття можна і самим вивозити, на воду пробити скважину в дворі, поділити на весь будинок, вийдуть копійки. Наш Великий Майдан не зачіпай тролль, ми добились свободи, краще відріжу батареї ніж кормитиму банду Яниківську.
Анонім до ні Показати IP 17 Лютого 2019 01:56
а зараз ти кого кормиш? великий троль 5 рык вже?
Олег до ні Показати IP 18 Лютого 2019 20:50
Якої свободи, що ти верзеш?? Та ти зараз ще в більшому ярмі, ніж раніше
Анатоль_ Показати IP 15 Лютого 2019 09:16
Такого паскудства для людей ще жодна влада не робила!
Олександр Показати IP 15 Лютого 2019 09:26
Тарифи за опалення та гарячу воду м"яко кажучи "приємно здивували". За опалення - 55грн 75коп (кв.м.). Було 41грн 14коп. Підвищено відразу на 14грн 61коп. За опалення квартири площею 60 кв.м. треба сплатити 3.345 грн. За гарячу воду - 107грн 07коп м.куб. Було 94грн 69коп. Різниця складає 12грн. 38коп. Коментувати цей жахливий крок керівництва держави по відношенню до людей просто не вистачає слів. Але з цім треба щось робити.
ігор луцький до Олександр Показати IP 15 Лютого 2019 10:42
В 2017 році поставили будинковий лічильник тепла.Ще жодного разу ми не пошкодували.
ww Показати IP 15 Лютого 2019 10:19
Пенсію вже забрали...
HDR Показати IP 15 Лютого 2019 11:52
Олександр, щось дуже дешево за гарячу воду, мені нарахували 1473. 3 кімнати, бо кооперативна, з них деруть ще більше.
нострадамус Показати IP 15 Лютого 2019 14:22
розумні люди ще коли тільки гройсман заїкнувся пр субсидії, передбачали що до цього дійде..
Олександу Показати IP 15 Лютого 2019 19:14
Закодавство читайте!!!Тарифи на опалення встановлює Луцька міська рада,і на гаряче водопостачання також...Вам тут обіцяють 250 ІТП-чекайте і не сопіть...
що робити? один з ва Показати IP 17 Лютого 2019 18:26
щоб отримувати послугу від ДКП "Луцьктепло" споживач уклав Договір з ДКП. Там є пункти 28, 29. Почитайте уважно зміст Договору від 01.04. 2008р він у вас повинен бути. Ці пункти надають споживачеві право розірвати з ДКП Договір, а також Цивільний кодекс України ст. 626, 627, 631, 651, 653. Ще діочий Закон "Про ЖКП" від 2004р, новий вводиться з 01.05.2019р в повному обсязі, ст. 19, 26 п.6, Закон "Про захист прав споживачів" ст. 5, Закон "Про теплопостачання" п.1. Це ваше конституційне право!
Споживач Показати IP 18 Лютого 2019 07:47
Погоджують з що робити?Але люди(споживачі) не те,що не виконують законодавство,вони не хочуть ним навіть цікавитись.Бо так дуже вигідно,плакатись і всіх проклинати,а самому нічого не робити.
що робити? Показати IP 18 Лютого 2019 18:58
поки народ буде чекати "пришествие" хорошого князька, що підкине, як собаці кістку, все дешеве доти і буде так у злиднях жити.Історія ще не знала хороших князьків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus