USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Clubhouse: що це таке, навіщо він потрібен і чому про нього всі говорять

21 Лютого 2021 08:00
Ілон Маск кличе Путіна, Олег Тиньков, який йде на пенсію, заблокований Соловйов і нескінченний потік мемів – чому весь тиждень всі говорять тільки про Clubhouse, хто там вже є і що взагалі відбувається?

За минулий тиждень додаток Clubhouse став одним з найбільш обговорюваних в російських соцмережах. Користувачі шукали можливість потрапити в закриту соцмережу, де можна поговорити з Ілоном Маском і Марком Цукербергом, а вже зареєстровані учасники розмірковували про незвичайний для них формат спілкування.

Всього лише за кілька тижнів Clubhouse став найпопулярнішим додатком в російському App Store, а також встиг послужити платформою для декількох значимих подій – наприклад, оголошення Олега Тинькова про вихід з бізнесу. ВВС розібрався, чим нова соцмережа відрізняється від інших, що там роблять користувачі і з якими проблемами вже зіткнулися люди.

Що таке Clubhouse?

Clubhouse – це нова соціальна мережа, в якій користувачі можуть спілкуватися лише голосом. Наразі платформа залишається закритою для широкої публіки, потрапити туди можна тільки за допомогою знайомих, які вже отримали доступ до додатка.

Соцмережа була створена менше року тому – навесні 2020 року. Clubhouse придумали випускники Стенфордського університету Пол Девісон і Роен Сет. Уже в січні 2021 року додаток, який поки працює тільки на IOS, оцінювався в мільярд доларів.

Творці підкреслюють, що одним з головних принципів платформи є «щире спілкування і висловлення».
Чому Clubhouse став таким популярним?

Станом на 10 лютого додаток було завантажено понад п’ять мільйонів разів по всьому світу.

Хоча в Росії Clubhouse почав набирати популярність тільки на початку 2021 року, соцмережа вже вийшла на перше місце за скачуванням серед безкоштовних додатків в App Store, випередивши TikTok і Telegram.

Експерти вважають, що популярність соцмережі можна пояснити вражаючим списком знаменитостей світового масштабу, зареєстрованих в Clubhouse. Серед них – Ілон Маск, Марк Цукерберг, Каньє Уест і Джаред Лето. З огляду на специфіку застосування, це означає, що в теорії будь-який користувач може поговорити з цими людьми, опинившись в потрібній кімнаті в потрібний момент.

«Основна причина її [соцмережі Clubhouse] популярності – це ілюзія прямої розмови із зіркою. Адже що було до цього? Ви дивитеся Дудя в Ютубі і розумієте, що він не говорить з вами. Ви слухаєте подкаст і нібито говорять з вами, але насправді ні. Навіть стріми не давали ніколи відчуття, ніби ви опинилися з Плющевим або Ройзманом в одному купе поїзда, і можете або підслухати чужу розмову, або навіть іноді в неї вступити», – коментує популярність соцмережі журналіст і співзасновник агентства KFConsulting Ілля Клішин.
То як туди потрапити?

Поки Clubhouse залишається закритою соцмережею, хоча засновники обіцяють зробити її відкритою в найближчому майбутньому. Зараз туди можна потрапити двома способами: отримати запрошення від вже зареєстрованого користувача або подати заявку на реєстрацію і почекати, коли хтось зі списку контактів, вже зареєстрований в Clubhouse, схвалить заявку.

Але все не так просто – чекати схвалення від знайомого можна довго, оскільки число користувачів в мережі все ще обмежене, а кожен зареєстрований користувач спочатку отримує не більше трьох запрошень для друзів.

У гонитві за запрошеннями користувачі рунету почали створювати канали та групи, призначені для обміну запрошеннями. В «Телеграмі» навіть з’явилися спеціалізовані канали, де інвайт можна купити, а ціни на запрошення на Avito стартують від кількох сотень до десятків тисяч рублів.
Хто там є, кого немає і що взагалі відбувається?

Все спілкування в Clubhouse відбувається в реальному часі і тільки в аудіо-форматі, на платформі немає ніякої можливості спілкуватися письмово. Користувачі спілкуються в так званих кімнатах – аудіочатах, які можуть бути публічними або закритими. В кімнаті є модератори, спікери і слухачі. Останні не можуть брати участь в дискусії, поки не використають функцію «підняти руку» і не будуть схвалені модератором – і тоді перейдуть в статус спікера.

Більшість відкритих для публіки кімнат в Clubhouse присвячені конкретній темі, яка позначена в її назві. Користувачі можуть знайти цікаві для них дискусії за темами, а також бачити, в яких кімнатах знаходяться люди, на яких вони підписані.

У Clubhouse ведуться розмови про підприємництво, соцмережі, культуру і політику, але бувають і «беззвучні» кімнати, куди приходять в пошуках цікавих знайомств, де користувачі шукають нові контакти на підставі опису профілю учасників. Є і кімнати для розваг – наприклад, де користувачі ставлять один одному каверзні питання, як в грі «Правда або дія», але без другого елементу, і просто розповідають кумедні історії з життя незнайомим людям.
На цей момент в додатку зареєстровані блогери, журналісти, підприємці, діячі культури, і багато інших. На початку тижня російський бізнесмен Олег Тиньков побив рекорд, зібравши в своїй кімнаті понад 5 тисяч користувачів за пів години.

Приблизно тоді ж Ілон Маск написав твіт, в якому запросив Володимира Путіна поговорити з ним в кімнаті Clubhouse. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков назвав пропозицію «цікавою», але нагадав, що російський президент соцмережами не користується.
Що можна, а що ні?

Clubhouse просить своїх користувачів дотримуватися певних правил. Наприклад, всі користувачі повинні використовувати в додатку своє реальне ім’я та бути старшими 18 років. Правда, контролювати це поки не виходить.

Так, у вівторок ввечері в Clubhouse під ніком Luiza зайшла 17-річна Єлизавета Розова, яку ЗМІ називають ймовірною позашлюбною дочкою Володимира Путіна.

Разом з друзями вона створила кімнату «все те же на манеже» і навіть трохи поспілкувалася з журналістами, які туди потрапили.

У Clubhouse заборонене цькування, дискримінація, образи і поширення неправдивої інформації. Також не можна записувати розмови, які відбуваються в кімнатах.

Модерація на платформі працює за рахунок самих користувачів: кожен учасник може поскаржитися на поведінку, що порушує правила платформи, після чого Clubhouse проведе розслідування і прийме відповідне рішення.

У понеділок, 15 лютого, на платформі була заблокована кімната телеведучого Володимира Соловйова під назвою «Чому не злетіла квір революція в Росії?» Кімната була заблокована після безлічі скарг користувачів.

Сам Соловйов відреагував на блокування фразою: «Ну звичайно, злякалися маленькі».
Після блокування телеведучого в Clubhouse з’явилося відразу кілька кімнат, присвячених цій події. В одних кімнатах спікери міркували про те, що блокування кімнати Соловйова суперечить принципам свободи слова, в інших – раділи, що кімнату вдалося закрити.

Що з безпекою?

В середині лютого американські експерти з Stanford Internet Observatory (SIO) виявили, що при створенні Clubhouse розробники використовували технології китайської компанії Agora. При цьому дані користувачів і кімнат передавалися в китайську організацію в незашифрованому вигляді, а значить, могли легко потрапити в розпорядження уряду Китаю.

У відповідь на дослідження представники Clubhouse сказали, що планують ввести додаткове шифрування, щоб мінімізувати ризики.

У Росії представник Громадської палати і член робочої групи щодо законодавства в сфері інтернет-технологій Артем Кір’янов закликав Роскомнадзор перевірити Clubhouse.

Депутат Держдуми Євген Федоров також заявив, що додаток необхідно перевірити на дотримання «закону Ярової» про терористичну діяльність.
У Китаї Clubhouse теж почав набирати популярність на у лютому, але незабаром додаток було заблоковано на території країни. За короткий проміжок часу, поки платформа була доступна китайським користувачам, на ній встигли обговорити багато тем, про які говорити в Китаї публічно практично неможливо.

6 лютого в китайському сегменті Clubhouse була створена кімната під назвою «Чи є в Сіньцзяні концентраційні табори?». У дискусії, що тривала 12 годин, мусульмани-уйгури розповідали свої історії китайцям, багато з яких до цих пір сумнівалися в існуванні таких таборів.

Кімната, присвячена обговоренню протестів на площі Тяньаньмень в 1989 році, які є забороненою темою в Китаї, зібрала рекордну кількість користувачів – 5 тисяч.

З якими проблемами вже зіткнулися користувачі?

Деякі користувачі в Росії і по світу вже висловили заклопотаність певними елементами культури Clubhouse, яка, на їхню думку, може створювати проблеми і в майбутньому.

Наприклад, частина користувачок обговорює проблему мізогінії в додатку. Блогер з Техасу Порша Белль розповіла про те, що коли вона заговорила про мізогінію на платформі, користувачі почали створювати кімнати, в яких закликали інших надсилати скарги на її аккаунт, щоб домогтися її блокування. Її акаунт був заблокований минулого тижня.

У російському сегменті теж зустрічаються коментарі про те, що в Clubhouse жінкам набагато складніше бути почутими, тому що їх постійно перебивають, а в більшості кімнат говорять в основному чоловіки.

Інші бояться, що Clubhouse може стати платформою для поширення невірної інформації і конспірологічних теорій – в тому числі про Covid-19.

Не обійшлося і без мемів

Крім нескінченних розмов про Clubhouse, в рунеті весь тиждень не стихає і потік жартів і мемів. У соцмережах жартують про нелюбов до голосових повідомлень, недоступність додатка на Android і пошук інвайтів.

«А що якщо клабхаус – це така соцмережа, в якій збирають взагалі всіх любителів аудіоповідомлень, щоб потім їх разом заблокувати в інтернеті?» – іронізує журналіст Єгор Максимов в «Твіттері».
«Спасибі за запрошення в клабхаус, але у мене в будинку і так всі розмовляють одночасно», – жартує в «Твіттері» журналіст Михайло Ідов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus