USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чеські програмісти безкоштовно за два дні написали сайт, на який міністр збирався витратити 16 млн євро

30 Січня 2020 07:00
Група чеських програмістів-добровольців безкоштовно створила і подарувала уряду сервіс, написання якого вже було замовлено іншій компанії.

Як повідомляє TJournal, посилаючись на Novinky.cz, таким чином розробники виступили проти «марнотратства» уряду.

На їхню думку, бюджет проекту був абсолютно безпідставно роздутий. Історія дійшла до прем'єр-міністра Чехії, і той звільнив міністра транспорту.

Все почалося з тендеру на створення сервісу з продажу електронних дозволів на проїзд платними швидкісними автомагістралями. Держзамовлення на 400 мільйонів чеських крон (майже 16 мільйонів євро) включало в себе розробку інтернет-магазину та додатків для iOS і Android. Чотирирічний контракт на розробку і підтримку сайту без відкритого конкурсу уклали з підрядником Asseco Central Europe.

Подібне держзамовлення викликало обурення в чеській IT-спільноті через «явне марнотратство» держави.

Власник компанії Actum Digital Томаш Вондрачек (Tomas Vondracek) назвав тендер «абсурдним» і додав, що якщо є охота, ту ж роботу можна зробити «хоч за пару днів».

Вондрачек запропонував місцевим фахівцям об'єднатися і провести хакатон, щоб створити аналог сервісу з держзамовлення. Все планували зробити за одні вихідні в офісі Actum Digital в Празі, а потім просто передати уряду Чехії як подарунок, та показник того, як витрачаються податки громадян.

«Нами керувало бажання протистояти системі завищення цін на держконтракти, де відбувається зловживання некомпетентністю клієнтів [в питаннях IT]. А наші гроші в підсумку просто вилітають в трубу», – зазначив Вондрачек.

На заклики в соцмережах відгукнулися понад 300 програмістів з Чехії.

У п'ятницю, 24 січня, на хакатон #Znamkamarada в офісі Вондрачека зібралося 60 осіб, які взялися до роботи.

До вечора неділі вони зробили платформу fairznamka.cz, що відповідає більшості вимог до сервісу за 16 мільйонів євро. Під час хакатону на роботу програмістів приїжджав подивитися прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш.

Вже у понеділок 27 січня сайт запрацював в тестовому режимі. Він ще не підключений до системи, але імітує всі необхідні функції. За першу добу сервіс відвідали понад 175 тисяч осіб, які випробували навантаження сайту і зробили перші покупки. Оплата доступу до магістралі там ще недоступна, але є символічні жетони, всі кошти від продажу яких йдуть на допомогу дітям.

Уряд Чехії спочатку пропонував оплатити допомогу, але потім прийняв сайт fairznamka.cz в подарунок, як і було задумано перед хакатоном.

Бабіш наголосив, що Міністерство транспорту проведе відкритий конкурс на пошук компанії, яка впровадить і запустить систему до 1 грудня 2020 року. Вондрачек оцінив подальшу роботу приблизно у 25% від початкових 400 мільйонів крон і зазначив, що його компанія не буде брати участь у конкурсі.

Через історію з великим держзамовленням міністра транспорту Чехії Володимира Кремлика відправили у відставку. Він зазначив, що поважає рішення прем'єра, але додав, що в його пріоритетах було створення системи «без затримок», тому конкурс був закритим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 30 Січня 2020 07:43
Министерство культуры Украины распределило деньги на молодёжные и детские организации — почти половину бюджетных средств снова получили неонацисты. Вот такая гримаса «новой» власти, которая шла в политику под лозунгами примирения и здравого смысла.
Цікаво Показати IP 30 Січня 2020 10:06
Так, дійсно, ціна завищена рази в 4. Проте тепер хотілося б подивитися як ці програмісти напишуть нові сайти новим клієнтам за 2 дні за чисто символічні гроші і будуть робити надалі. І сервіс писало 60 чоловік, а не 2-4 які б писали в назначеній фірмі. Якщо за підримку візьметься той хто не був у проекті, то буде ще той гемор щоб розібратися спочатку і система не скоро запрацює як треба, а якщо той хто був у проекті, то це буде непорядно. Цікаво, в нас таке можливо?
Нуу до Цікаво Показати IP 30 Січня 2020 11:56
60 (програмістів) * 16 (робочих годин) * 50 (євро за годину) = 48 тисяч євро.. Хоча навряд чи в Чехії такі рейти, скоріш вони більш схожі до Українських, хай приблизно 30 євро за годину, тобто за всю роботу 30 тисяч євро. Це далеко не 16 мільйонів
Цікаво до Нуу Показати IP 30 Січня 2020 13:51
А що ви тут рахуєте? Це мені відповідь? В тексті чітко написано що ті що писали оцінили впровадження та підтримку у чверть від 16 млн євро, перечитайте, відповідно розробка не може бути меншою за цю суму, тим паче що сюди ще й має входити обладнання. Ви мали на увазі що вартість проекту мала б бути 4млн30тис євро? А як щодо того чи в нас таке можливо, чи калькулятор того не каже?
гроші до Цікаво Показати IP 30 Січня 2020 12:06
головне, щоб тих грошей (млн) вистачило на сайти, бо за відкатами можна розробникам (підрядникам) своїх позбутися

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus