USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Депутати ухвалили закон про кібербезпеку України

5 Жовтня 2017 23:21
Верховна Рада України врегулювала і визначила основні засади кібербезпеки.

За прийняття відповідного законопроекту 2126а в цілому проголосувало 258 депутатів за мінімально необхідних 226, повідомляє Укрінформ.

Парламент визначив, що об’єктами кіберзахисту є комунікаційні системи, в яких обробляються національні інформаційні ресурси та/або які використовуються в інтересах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів та військових формувань.

Також до цього переліку віднесено об’єкти критичної інформаційної інфраструктури; комунікаційні системи, які використовуються для задоволення суспільних потреб та/або реалізації правовідносин у сферах електронного урядування, електронних державних послуг, електронної комерції, електронного документообігу.

При цьому порядок формування переліку об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, перелік таких об’єктів та порядок їх внесення до державного реєстру об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, а також порядок формування та забезпечення функціонування державного реєстру об’єктів критичної інформаційної інфраструктури затверджуються Кабінетом міністрів України. Повноваження щодо формування та забезпечення функціонування реєстру об’єктів критичної інформаційної інфраструктури у банківській системі України покладаються на Національний банк України.

Документом передбачається функціонування урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA. Її завданнями визначається, зокрема, аналіз даних про кіберінциденти, ведення державного реєстру кіберінцидентів; надання власникам об’єктів кіберзахисту практичної допомоги з питань запобігання, виявлення та усунення наслідків кіберінцидентів щодо цих об’єктів.

Основними суб’єктами національної системи кібербезпеки є відповідно до законопроекту: Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національна поліція України, Служба безпеки України, Міністерство оборони України та Генеральний штаб Збройних Сил України, розвідувальні органи, Національний банк України.

Водночас Рада не підтвердила поправку 186, яка була врахована комітетом.

Народний депутат Ольга Червакова закликала колег не підтримувати цю поправку. «Вона встановлюватиме тотальну диктатуру», - наголосила депутат. Ця поправка передбачала, що Технологічна інформація щодо окремих об’єктів (груп чи типів об’єктів) може бути віднесена у порядку, передбаченому законом, до інформації з обмеженим доступом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus