USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Невідомий комп’ютерний вірус атакував українські банки

27 Червня 2017 14:53
Невідомий вірус, схожий на вірус-вимагач WannaCry, атакував «Ощадбанк», «Укренерго», «Укрпошту» та інших українські компанії.

Про це інформує Громадське.

«Національний банк України попередив банки та інших учасників фінансового сектору про зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом на декілька українських банків, а також на деякі підприємства комерційного та державного секторів, що відбувається сьогодні. У результаті таких кібератак ці банки мають складності з обслуговуванням клієнтів та здійсненням банківських операцій. Наразі у фінансовому секторі посилено заходи безпеки та протидії хакерським атакам усіх учасників фінансового ринку. Національний банк упевнений, що захист банківської інфраструктури від шахрайських дій в кіберпросторі організовано належним чином, а спроби кібератак на інформаційні системи банків будуть нейтралізовані. Національний банк України моніторить ситуацію та повідомлятиме про поточний стан кіберзахисту банківської системи», – йдеться у заяві НБУ.

Як інформує видання TJ з посиланням на джерело всередині однієї з компаній, що безпосередньо зіткнулася з атакою вірусу, заражені новою формою вірусу-шифрувальника вияивлися і мережі «Укренерго» і ДТЕК.

За словами джерела, 27 червня його комп'ютер на роботі перезавантажився, після чого система нібито почала перевірку жорсткого диска. Потім працівник побачив, що аналогічне відбувається на всіх комп'ютерах в офісі: «Я зрозумів, що йде атака, вирубав свій комп'ютер, і коли включив, був уже червоний напис про біткоїни і гроші».

У повідомленні, що з'явилося на екрані комп'ютерів (всюди однаковому), йдеться, що файли на жорсткому диску зашифровані, а для їх розшифрування необхідно відправити 300 доларів на адресу біткоїн-гаманця. На момент написання замітки цей гаманець був порожній.

У компанії розпорядилися відключити всі комп'ютери до кінця дня. За даними джерела, атака також торкнулася ДТЕК, куди входить «Київенерго»: там нібито розпорядилися вимкнути мережу, щоб зупинити зараження. У прес-службі компанії підтвердили факт атаки.

Джерело стверджує, що головний офіс «Укренерго» теж встиг вимкнути мережу і уникнути зараження, проте його підрозділи повністю заражені. Підрозділи «Укргідроенерго», наприклад, Київські ГЕС і ГАЕС, не затронуло, говорить джерело.

«Укренерго» - державна компанія, підконтрольна Міністерству палива України. ДТЕК - приватна компанія, заснована бізнесменом Рінатом Ахметовим. Обидві є найбільшими постачальниками електроенергії в електромережі країни.

Нагадаємо, нещодавно програма-вимагач WannaCry заблокувала не менше 200 тис. комп'ютерів в 150 країнах. WannaCry шифрує файли, після чого їх стає неможливо використовувати. Для розблокування від жертв вимагають «викуп» - від 200 до 600 доларів, який потрібно перевести на зазначені рахунки у біткоїн. Загальні збитки від масштабної хакерської атаки становлять 1 млрд доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus