USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Інтернет-шахрайство: як уникнути і що робити, якщо стали жертвою*

30 Січня 2020 14:07
Інтернет-шахрайство існує стільки ж, скільки люди користуються всесвітньою павутиною, і з кожним роком актуальність боротьби з ним зростає. Примітно, що потрапляють у сіті зловмисників не тільки новачки, але і досвідчені користувачі. Як розпізнати шахраїв і що робити, якщо ви стали жертвою шахрайства в інтернеті – читайте у статті.

Що таке шахрайство в інтернеті?

Визначення інтернет-шахрайства законодавець помістив в термін «шахрайство» (ст. 190 Кримінального Кодексу України) – заволодіння чужим майном за допомогою введення в оману або зловживання довірою іншої людини.

Цей вид шахрайства відрізняється тим, що:

- контакт між потерпілим і правопорушником відбувається через інтернет;

- жертва не бачить і майже ніколи не знає зловмисника особисто;

- передача грошей або майна протікає дистанційно.

Розслідуванням таких правопорушень займається спеціальний відділ правоохоронних органів – кіберполіція.

Види шахрайства в інтернеті: 5 поширених схем

Фахівці кіберполіції та інших відомств знають десятки схем шахрайства в інтернеті. Ось 5 основних.

Фішинг

Фішинг вважається найстарішим видом шахрайства в інтернеті. Його мета – отримання логіна та пароля користувача з метою подальшого використання його особистих даних – платіжних, наприклад.

Приклади фішингу в інтернеті:

- розсилка з електронної пошти, схожої на адресу відомого бренду з проханням авторизуватися на сторонньому ресурсі;

- використання сайтів, майже ідентичних популярним інтернет-магазинам, фінансовим організаціям і соцмережах;

- поп-апи з привітаннями про виграш у розіграшах, в яких не брали участь.

Шахрайство з кредитними картами

Шахрайство з кредитними картами може статися з кожним, хто повідомив третім особам свої платіжні дані (номер картки, термін дії та CVV-код) або втратив свою банківську карту і не заблокував її. В такому випадку зловмисник може користуватися грошима іншої людини і навіть взяти на нього кредит.

Зловмисник може легко зробити псевдосайт фінансової організації зі схожими даними і спробувати затягнути в свою пастку неуважних користувачів, які будуть залишати особисті та платіжні дані.

І хоч в ліцензованих МФО і банках існує перевірка даних при оформленні кредиту в інтернеті, до своїх платіжних даних варто ставитися уважно.

Фіктивні інтернет-магазини

Фіктивні інтернет-магазини від реально існуючих розпізнати до прямого контакту не вийде. У них є майже все:

- пропозиції сотень і навіть десятків тисяч товарів – за фактом, їх немає або є неналежні товари;

- контактна інформація – телефони будуть працювати, поки про шахрая не стануть з’являтися негативні відгуки.

Але найголовніше – привабливі ціни (нижче ринкових, але не настільки, щоб користувач запідозрив недобре).

Схема така – шахрай зв’язується з користувачем від імені представника магазину і просить перевести частину або всю суму оплати за бажаний товар. Після отримання грошей шахрай залишить жертву без товару.

Пропозиції допомоги в погашенні боргу

Пропозиція допомоги в погашенні боргу – одна з популярних шахрайських дій в інтернеті, яка спрямована на користувачів, які оформили швидкий кредит онлайн або банківський займ і бажають вигідніше його позбутися.

Але насправді такі «помічники» частіше є шахраями, які знайшли дані про клієнта. Їхня головна мета – переконати такого позичальника, що вони зможуть позбавити його від кредиту. І як тільки це вдасться, вони попросять аванс, після отримання якого, змінять контактні дані.

Пропозиції швидкого заробітку

Швидкого заробітку шукає майже кожен. Але отримати його в інтернеті може тільки той, хто переконає інших вислати йому невелику суму, гарантуючи винагороду. Ці та подібні пропозиції, що обіцяють казкові багатства, вже не рідкість. І, здавалося б, кожен розуміє – ймовірність, що така пропозиція буде правдою – мінімальна, але знаходяться ті, хто став жертвою.

3 поради як не стати жертвою шахраїв в інтернеті

Ось 3 головних поради, як не стати жертвою шахраїв в інтернеті.

1. Не надавати особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в інтернеті надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах. Наприклад, якщо оформляєте кредит онлайн на сайті Credit365, варто переконатися, що в адресі сайту немає помилок, а всі адреси і контакти збігаються з інформацією в інших джерелах (Google картах, наприклад).

2. Не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазині. Краще використовувати спосіб покупки – накладений платіж. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.

3. Не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів часто виявляються шахраями.

Що робити, якщо ви стали жертвою інтернет-шахраїв

Якщо ви стали жертвою шахраїв в інтернеті, перше, що потрібно зробити – звернутися в поліцію. Зателефонуйте за номером 102 або вирушайте до найближчого відділення, зібравши всі докази факту шахрайства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 57
Укр Показати IP 31 Січня 2020 12:26
А в поліції скажуть: "телефон (шахрая) не відповідає, сума (150 грн.) не достатня для відкриття провадження". І чувачок так по 150 грн. клепає. Ось і вся кіберполіція(((
не укр Показати IP 3 Лютого 2020 10:30
велосипед украли заявление оставил а когда нашёл его сам и вызвал полицию то через они приехали через 1 час и 10 минут благо велосипед не уехал - ещё через 40 минут приехал молодой следак и оказалось что в электронной базе такого впровадження нет -город 80 тыс нас Киеве сидят киберы зарплата 40 тыс их немного скорее всего занимаются крупными банк офёрами и помогают сбу ловить госизмненников для этого они и создавались
Олександр Показати IP 28 Квітня 2020 16:58
Доброго дня сьогодні теж потрапив під дії такого шахрая який просив 150 гривень за доставку товару але я йому скинув лише 115 гр. але коли йому після питався писати не відповідае акаунт удалив. але в мене збереглися його дані картки. Сьогодні звернувся в банк і попросив у них не про повернення коштів а про те щоб коли вони будуть бачити цю карту на яку хтось скидати задумае кошти щоб її заблокували. Вони в банку також сказали звернутися до кіберполіції але це не велика сума і тому там це буде все бестолку тілки час втрачу а так хоч когось попереджу. Ось так іноді щоб спіймати і вистажити шахрая треба тратити свої кошти. ось його номер карти якщо десь засвітиться 5169 3053 0253 2154 УкрСиббанк
Зоряна до Олександр Показати IP 1 Квітня 2021 20:05
І що вам в банку сказали? По стороння людина може заблокувати картку іншої людини (навіть якщо це шахрай). В мене зараз така ж ситуація. Маю дані картки шахрая. Судячи з інформації яку прочитала, навряд чи вдасться повернути собі кошти (100 грн) . А так хоч би інших людей попередила...
Ангеліна Показати IP 15 Червня 2020 23:57
Що робити якщо я зіткнулася зі шахраями в інстаграмі.перевела 1200 на карту, мене заблокували і все.притому що цей магазин дальше існує і пропонує свій товар
Ольга до Ангеліна Показати IP 20 Листопада 2020 21:09
Звернутись з заявою в поліцію або он-лайн відправити заяву
Наталя до Ангеліна Показати IP 17 Лютого 2023 10:46
Хоча б назвати цей інтернет- магазин, щоб люди подумали скористатися послугами чи ні.
Александр Показати IP 14 Липня 2020 15:34
Приветствую, интернет магазин give-smart.com.ua после предоплаты за мобильный пропали... Белова Ирина Петровна карта 4598 0548 8364 5803
Олена Показати IP 28 Грудня 2020 07:17
А мене змусили взяти кредит,перерахувати ви гроші.Тепер їхні телефони не працюють.У мене скріншот кому я перерахувала гроші і у банкінгу всі операції.
Світлана Показати IP 21 Січня 2021 15:51
Що робити?Перевела 1350 грн. але товару так і нема.Є квітанція про оплату.
Галина Показати IP 29 Січня 2021 13:41
Замовила телефон в интернет магазині.Дзвонили кожен день,інформували,як тільки забрала,вже дома зрозуміла ,що натрапила на шахраїв( дешева підробка,мало того ще й сімку не бачить).На телефон з якого дзвонили не відповідають. Відправник:Бакуменко Андрій Геннадійович;т.0634682685,маг.MEGA-SHOP.TOP
Світлана Показати IP 2 Березня 2021 13:46
27.02.2021 року в інтернет магазині, Інстаграм, замовила одяг та перерахувала 390 грн. на картку банку Аваль Ткаченко Ірині Михайлівні 4149 5001 4306 2332. Але одяг мені так і не надійшов, а сторінка в Інстаграм, з якої працювала дана особа, зникла. Будьте обачні і не повторюйте моїх помилок, адже шахраїів з кожним днем стає все більше.
Олена Показати IP 14 Березня 2021 00:18
Хочу заявить о мошеннике. Якобы отравляет карты моно банка с мин лимитом. Мне пообещал карту с лимитом 4000 грн за оплату 1500 грн Как только получил деньги, три дня морозился а потом просто удалил меня из группы. Денег не жалко,конечно сумма не малая,хочу наказать мошенника. Представляется именем Громов Владимир Есть скриншот переписеи и чека, номер куда сброшены деньги Возможно есть способ наказания?
Наталия Показати IP 23 Березня 2021 09:43
https://pomidor-ua.shop/?gclid=Cj0KCQiAuJb_BRDJARIsAKkycUk9vFTPz_hN84fbB6LBWych4ZwwPkGMG3vJZ-QmSj3jIKAtvX3bUl0aAvoEEALw_wcB Это сайт обманщиков. Вместо помидорного дерева высылают ростки, которые оказываются ростками обычной сливы. Три ростка - 300 грн. И это ещё без доп.средств по уходу. Обратной связи на сайте нет. Перезванивают с номеров 093-170-9432, 063-356-3796. Не верю в возврат денег. Но куда написать, чтоб другие не попались? Сейчас к ним обратилась, они говорят, что у них новые сорта помидорных "деревьев", "моего черри" нет. Новые обманы впереди.
Сухин Иван Показати IP 29 Березня 2021 13:35
спс
Наталія Показати IP 6 Квітня 2021 15:34
Я стала жертвою шахрайства в інтернет-магазині, перевела 500 грн на рахунок і немає ні речей ні грошей
Наталія Показати IP 6 Квітня 2021 15:37
https://instagram.com/the.best.linen?igshid=gzegkav62wlg це сайт шахрайства
олег Показати IP 29 Травня 2021 13:41
пропонує роботу водія в національній гвардії по перевезеню продуктів по військовим частинам 0977298879 співучасниця робить регіональну довітку в інвекційній лікарні за перерахунок на карточку больним дітям 096199079
Саша Показати IP 4 Серпня 2021 00:35
https://instagram.com/you.babi_boom?utm_medium=copy_link Сволочі перекинув гроші, хотів дитині своїй крісло для годування взяти а тут вони просто заблокували, як так це ж дитині.
Іванка Показати IP 25 Серпня 2021 14:58
доброго дня мене розвели в телеграмі на.20 тис грн що з цим робити куда звернутися
Таня Показати IP 7 Вересня 2021 19:18
https://wildpill.com/ ні в якому разі нічого не замовляти. Це брехня
Наталія Показати IP 6 Жовтня 2021 17:23
Інтернет-магазин autograph.kh.ua розводить людей на гроші. Працює по повній передплаті за товар за такими реквізитами - № карток 5169 3305 1743 6645 та 4441 1144 5465 0696 Якименко Михайло. Будьте обережні!
Мар‘яна Показати IP 11 Жовтня 2021 21:36
Мене обманули теж І що робити? Гроші кинула,товару немає, заблокували, писали з іншої сторінки так тільки сміються і дякують за переказ готівки. І дальше працюють з інших сторінок і таких як я багато. Немає ніякої управи на них. Вони і дальше так обманюють. Чому багато жертв і всі про це говорять а шахраї працюють дальше? https://www.instagram.com/dress_moda.ua Їх сайт 5167803124096475 Михайлів Надія Будьте уважні Куча жертв а їм пох Працюють дальше
Тарас Показати IP 20 Жовтня 2021 15:16
т.0631979352(53), р/к 4790 7299 3221 2255 Cherkahin Andriy магазин сhuguev.shop.шахрай.
Оксана Показати IP 26 Листопада 2021 07:45
Про мене і про мою сім'ю погано написали пост у фейсбуці ..Писала людина під іменем Ігор Сахненко.
Олександ Показати IP 2 Грудня 2021 21:24
Я став жертвою шахрайства на сайті ОЛХ перевів 4500 грн на рахунок і немає ні товара ні грошей. Є фото паспорта Номера телефонів І номер карточки + Скрін переводу коштів
Оксана Показати IP 2 Грудня 2021 23:20
+380982910916 шахраї. Група у вайбері. Лаврик Наталія та Михайлів Надія.
Антон Показати IP 4 Грудня 2021 21:57
Не чесний продавець, не відправляє одяг - після того як людина скинула гроші https://www.instagram.com/black__white_shop_ua_/ Росоха Вадим Сергійович 0995379925 місто Суми
senkoni Показати IP 15 Грудня 2021 23:10
Ніколи не думала що потраплю у таку ж ситуацію, але все в житті буває вперше. Вирішила замовити кардиган в одному інстаграм-магазині. З першого погляду ніби дійсно доброчесний магазин, відгуки на місці, підписників більше тисячі, ну я і скинула гроші на картку. Зрозуміла що щось пішло не так, коли мені не відправили трекінг-код посилки. Зауваживши про це, мені відповіли що скоро моя посилка буде на пошті і я зможу забрати її по номеру телефона. Але я знаю, що Нова Пошта не надає таких послуг, тобто забрати доставку можна лише по трекінгу або за номером самої посилки. Написала їм знову, чекала на відповідь цілий день. Ввечері заходжу на їхню сторінку, а мене заблокували. Тому раджу всім бути дуже обачними, може здаватися що з вами такого точно ніколи не станеться, але обережність та правильний підхід у виборі магазину завжди на першому місці.
Таміла Показати IP 19 Грудня 2021 09:11
Доброго дня! Шукала заробіток в інтернеті (мама в декретній відпустці), в телеграм каналі "справжній фриланс" натрапила на пропозицію набір тексту але обов'язковою умовою є страховий внесок. Я була здивована та вирішила ризикнути. Переказала кошти на карту А-Банку 5375 2351 0186 1829, а після цього через годину "роботодавець" повідомила, що замовник змінив умови і треба доплатити 200 грн. За умовами усного договору у разі не згоди мені повернуть страховий внесок, але на практиці, коли я відмовилась доплачувати та жінка пообіцяла, що зараз зробе переказ мені на картку, а після видалила чат і все. Ні грошей ні роботи. Хочеш працювати у декреті на дому, а тобі тільки голову поморочили та і все, ще й гроші забрали. От ганебники ці шахраї аби б їх совість замучала...
Олена Показати IP 13 Січня 2022 23:12
Добрий вечір , шукала роботу в телеграмі і натрапила на шахрая Никита Нечаенко , не ведіться , обіцяв золоті гори робота на біткоїнах ,а в результаті 2200 втратила,до кого звертатися в такій ситуації?
Василий Показати IP 17 Січня 2022 23:29
Замовив лiки на сайтi https://wildpill. com на 2560гр на Фiлiпчук Елена Приват банк. Шахраi нема нiгрошей нi лекарств
Мирослава Показати IP 4 Лютого 2022 10:43
Замовили фонарик в інтернет магазині Прикалдес, ціна 349 грн. І плюс пересилка 150 і того 499,нам вислали за 249. Дзвоню до них а відповідь,що такий номер не дійсний. Назад відмовляються брати, на пошті, поки не розрахуєшся, в руки не дають щоб подивитись. А розпакуєш то назад не відправляють вже. Отак скоти намахують.
Марія Показати IP 14 Лютого 2022 13:19
Замовляла телефон айфон про 11 вартістю 15000 всю суму перевела на карту відправника за його словами гроші висять на пошті доки я не огляну товар . Свій діалог в вайбері видалив . В мене є скрін і номер відправника , номер неідпоіідвє куди звертатися , підкажіть будь ласка
Алина Показати IP 20 Лютого 2022 20:27
Здравствуйте скажите пожалуйста почему у меня украли страницу фейсбук
Ф.І.П. Показати IP 4 Травня 2022 22:23
Звертвся до поліції, складав заяву. Пізніше в поліції сказали що шахраєві буде важко довести злочинний намір. Я переводив 2200 грн, грошей неповернули.
Михайло Показати IP 16 Червня 2022 08:28
+380631438713 4149 3900 0290 7672 Шахрай, Переслав гроші за товар ,перестав відповідати на дзвінки ,і видалив аккаунти
Сергій Показати IP 9 Липня 2022 09:53
Попав на. Одеських шахраїв,інтернет магазин ,,kindly tech,,при придбанні електросамокату,витребували передоплату. 1000грн,я переслав на картку по наданому номеру,але вже 13й день замовлення не виконується.Думаю ,що ніяких самокатів вони не мають,тільки збирають по1000грн з кожного замовника.Прошу допомоги.
Мішель до Сергій Показати IP 14 Жовтня 2023 18:28
Ви писали до кіберг поліції.
Юлія Показати IP 25 Серпня 2022 18:36
Скинули гроші на карту за доставку собаки, ні собаки ні грошей, і заблокували
Світлана Показати IP 28 Серпня 2022 12:00
4149629358839116 шахрай, збирає гроші на свої потреби.
Ірина Показати IP 9 Вересня 2022 22:16
Доброго дня Шахраї Amazon internet shopping попала на велику суму грошей Не ведіться !!!!!
Світлана до Ірина Показати IP 18 Вересня 2022 22:31
Скажіть будь ласка, на яку суму ви попали? Мені теж вони запропонували роботу і начебто гроші зараховують на карту. Чі це поки що?
Наталія Показати IP 5 Листопада 2022 12:47
Я хотіла замовити парту, запиталася чи в наявності, вона мені відписала так і вислала фото парти, але це не було, то що на сайті і я сказала, чи є така парта і вислала фото з їхнього сайту. Вона мені сказала так є. Я ще попросила номер телефону, щоб уточнити, назву парти, сказала стільниця регулюється. Вона написала парта вамбі.мені підходило, бо саме Бембі Я і шукала. Скинула завдаток 350 грн. А вони мені вислали не ту що я висилала фото і сказали, що то нема різниці між ними. Хоча є і то велика, стільниця не піднімається, регульованих деталей нема, так як десь в підвалі це роблять. Тому я відмовилась. Вона ще мене робить винною. Що мені в цій ситуації робити? Я можу повернути свої гроші?
Руслан Показати IP 7 Грудня 2022 19:30
Мене кинули на 10000 тисяч что робити хотів узяти кредит
Діма Показати IP 14 Лютого 2023 16:43
Мене розвели на гроші в телеграмі сайт OpenSeaa Сума 10000 тисяч Підкажіть що робити?
Андрій Показати IP 20 Березня 2023 19:31
Хотів поїхати працювати водієм в Німеччину, розповідали про доставку гумдопомоги від Нестле в Україну. Красиво про все розпитували уточнювали збирали документи, після оплати за докумети, які прислали новою поштою, ще майже місяць все добре, уточнюється дата виїзду, місто з якого буде зручніше виїзджати, повідомляється дата час і навіть колір, марка, і номер автобуса. Залишається лише номер супроводжуючого який мають скинути в переддень від'їзду. І за день до виїзду весь чат переписки видаляється, номери на автовідповідачу, автобус само собою також відсутній. Працевлаштування здійснюється від імені компанії ПІТ Інтернешнл Україна, не знаю чи вони в курсі. Номери 0932245250 0932422586. Відправник довументів підписався Бурдюг Леонід Миколайович
Анюта Показати IP 4 Серпня 2023 18:32
5167803261369834 Тиран С.Д. шахраї інстаграм
Євген Показати IP 15 Серпня 2023 14:11
Вінниця!!!! магазин Apple iElectronics ПІДСОВУЮТЬ БЛОКОВАНІ ТЕЛЕФОНИ ЗАМІСТЬ НОВИХ! ШАХРАЇ! Довго спостерігав за магазином в інстаграм, дивився відгуки і тд, але не вистачило розуму перевірити його в інтернеті. Купив у них телефон 06.03.23. Під виглядом телефону неверлок продають р-сім телефони (при чому р-сім називають підкладкою для активації, а от після активації все буде ок, але звичайно ж це не відповідає дійсності). Телефони заблоковані під оператора + по базах "Blacklist". Все було б нормально, якби мене хтось попередив про це, або телефон коштував відчутно дешевше, а не як ціна НОВОГО! "Дякую" менеджерці Олесі, наскільки розумію, вона роками займається шахрайством в даному магазині. Можна ще багато описувати ситуацій з цим магазином по вирішенню даної ситуації, але ви після продажу ідете ... самі знаєте куди. Спробую звернутись до різних органів, подивимся, що з цього вийде. ВСІ ПОЗИТИВНІ ВІДГУКИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ ПРАЦІВНИКАМИ!!!
Mira Показати IP 13 Жовтня 2023 20:48
Що робити ,коли ,в фейсбук звернулася за допомогою до ворожки ,вона попросила фото,розписала мені якусь порчу і вимагає 2500, якщо я їй ці кошти не скину то впродовж 2-3 х днів приїдуть люди і зроблять мене і мою родину інвалідами ,куди потрібно звернутися ,я розумію що з ними шутити неможна ,але ж нічого вона не зробила щоб я мала оплачувати
Катя Показати IP 5 Листопада 2023 18:34
Зробила замовлення в інстаграм в інтернет магазині edem_style.ua на взуття,перерахувала 50%(1020 грн),сторінку видалили,але встигла зробити всі скріни переписки,коли запиталась за ттн,сторінка зникла.Отримувач Шунько Анна Валеріївна,
Ані Показати IP 6 Листопада 2023 00:23
Єслі у інтернеті перекидають гроші вилику суму із різних карточок це теж кримінальне покарання
Оксана Показати IP 26 Листопада 2023 09:44
Хочу всіх попередити бути Обережними ! Шахрайська схема , зв'язалися через wats up +62 815-2187-1705, тоді переводять на телеграм канал в групу під назвою Відео робочі групи на даний момент 3800 підписників і окремі чати з наставниками , якими керують дві людини  , з іменами -@AnniJones2 , телефон +888 0721 9502 , і другий @jack232629 , виконувати завдання лайками в на покупку крипто валюти з метою заробляти, поповнюється типу свій крипто рахунок по ссилці на їх сайт https://www.trxearns.com, через фізичну особу пару виплат з доходом шахраї виплачують на карту починають з 500 грн , потім 1000 грн , потім 3000 грн і щоб зняти , просять вибрати суму поповнення від 15 000 грн , людина розсіяна , так хоче повернути свої гроші і в цій окремій VIP групі обробляють тебе ще 4 людини, нібито такі самі як ти сам , і що вони вже працювали і всі швидко  виконують і чекають по часі тебе, потрібно виконати останню місію і пропонується 45 000 грн -для виведення всіх коштів, гроші в кабінеті видно, але зняти неможливо без коду , який цей наставник повинен дати тій іншій особі, знаходиться помилка в виконанні завдання, і виписується штраф 100 000 грн -ти їх можеш поповнити і ніби тоді можна буде зняти всю зібрану суму .. після декількох дають завдання на поповнення з більшою сумою, нібито для того, щоб зняти потрібно ще поповнити, інакше вони не дадуть код для виплати. Хочеться, щоб інші люди не попадалися на подібні шахрайські схеми.
Роман Показати IP 11 Січня 2024 12:46
Доброго дня всім. В мене сталася така ситуація шахрай виманив з мене 7000 грн за то чого я не робив, тобто звоне до мене вранці номер вчора ви хотіли згвалтували дівчину, якщо не скинути гроші звернемося в поліцію. Я не знав що робити і скинув.казав що я це писав в телеграм хоч такого не було відправив мені ім'я і моє прізвище і сказав що йду в поліцію. До кого мені звернутися ?
Леонід Показати IP 17 Січня 2024 10:40
на фейсбуці заказав ліки візолуп по почті. коли подзвонив щоб уточнити заказ консультантка не відповідає. виклик зразу скидається.що робити
леонід Показати IP 17 Січня 2024 10:44
до кого звернутися. переглянувши ваш сайт зрозумів що попав на шахраїв. ягроші ще не оплатив
леонід Показати IP 17 Січня 2024 10:46
як отримати порадду

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus